Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια ομάδα νέων από τη Νέα Ορλεάνη, φανατικοί των video games, πληροφορούνται ότι ένας φίλος τους και οι συγκάτοικοί του βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι στο σπίτι τους.
Μέσα στα πράγματά του, βρίσκουν μια παράνομη κόπια ενός παιχνιδιού που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στο εμπόριο, το οποίο υπόσχεται να είναι πιο τρομαχτικό απ' ό,τι έχει γνωρίσει μέχρι τώρα η αγορά. Αποφασίζουν να παίξουν μια φορά το παιχνίδι όλοι μαζί, στη μνήμη του φίλου τους.
Σιγά σιγά όμως, αρχίζουν να βρίσκουν τραγικό θάνατο, με τον ίδιο τρόπο που είχαν σκοτωθεί στο παιχνίδι. Με την αστυνομία να μην πιστεύει την ιστορία τους, η μόνη τους επιλογή είναι να ψάξουν οι ίδιοι να βρουν το μυστικό του παιχνιδιού πριν να είναι αργά για όλους.

Προσωπική άποψη:
Μετά την ψυχρολουσία που πήρα βλέποντας το "Σε βλέπω 3" νομίζω ότι με δυσκολία θα συγχιστώ με άλλη ταινία του είδους. Το συγκεκριμένο δεν είναι κακό (μιλώντας συγκριτικά πάντα), χωρίς όμως να είναι καλό. Απευθύνεται βασικά σε περιορισμένες ηλικίες, κυρίως εφήβων μεταξύ 13-20, αφού οι παραγωγοί του έκοψαν τις αιματηρές σκηνές με σκοπό να πάρει διάκριση καταλληλότητας για 13 ετών και άνω. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μια ταινία που θα μπορούσε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν δεν είχε θυσιάσει την ιδέα στο βωμό της αρπαχτής.

Να σημειώσω εδώ ότι η ιστορική αναφορά στην Elizabeth Bathory είναι ανακριβής. Η "Mατωμένη Κοντέσσα" ήταν Ουγγαρικής καταγωγής κι έζησε στην Καρπάθια και όχι στη Νέα Ορλεάνη. Πέραν αυτού, μιλάμε για μια αναφορά, η οποία μόνο και μόνο λόγω της πρωτοτυπίας της, θα μπορούσε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον που να κρατάει τον θεατή καρφωμένο στο κάθισμά του περιμένοντας με αγωνία κάθε επόμενη σκηνή. Θα ήθελα να σημειώσω σ' αυτό το σημείο ότι είναι αξιοπερίεργο ότι δεν αποτέλεσαι ποτέ ξανά θέμα σε ταινία τρόμου, κυρίως Ευρωπαϊκή, η Elizebeth Bathory. Κι αυτό γιατί αποτέλεσαι τον φόβο και τον τρόμο στη Μεσαιωνική Ευρώπη, καταφέρνοντας να επισκιάσει και τον Κόμη Δράκουλα (με τον οποίο φημολογείται ότι ήταν συγγενής απ' την Ουγγαρέζικη πλευρά της οικογένειάς του) με τα τρομερά της εγκλήματα.

Έξυπνη ιδέα, εντελώς λάθος πλασσαρισμένη όμως. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη δυναμική στην ταινία, χρησιμοποιόντας καλύτερης ποιότητας εφέ, όχι στα πλαίσια του Videogame, αλλά στη μεταφορά του στην πραγματική ζωή και στις πραγματικές καταστάσεις. Δυστυχώς πολλές στιγμές αγωνίας, που δε μπορούσαν όμως να ενταθούν (κυρίως λόγω των άνευρων πρωταγωνιστών).

Στο θέμα των ηθοποιών και των ερμηνειών τους δεν υπάρχει βελτίωση. Κυρίως τηλεοπτικοί αστέρες εφηβικών σειρών (Samaire Armstrong - 'The O.C.') και δημοφιλών sitcom (Frankie Muniz - 'Malcolm in the Middle'), μοιάζουν σαν να έμαθαν τα λόγια τους πέντε λεπτά πριν το γύρισμα και δε δείχνουν να μπορούν να σταθούν στη μεγάλη οθόνη και πάνω απ' όλα σα να μην έχουν τη διάθεση για κάτι τέτοιο, λες και του πήρε η μαμά τους απ' το χέρι και τους πήγε στα γυρίσματα με το ζόρι.

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχει σκηνές gore και τόνους αίματος για τους φανατικούς, δεν έχει κάτι να προσφέρει σκηνοθετικά, τα ειδικά εφέ είναι ιδιαίτερα ξεπρασμένα (αλλά μιλώντας για παραγωγή τέτοιου είδους ας μην περιμένουμε και "Τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών")... Παρ' όλα αυτά (για να μη με λέτε και κακιά) υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία στην όλη υπόθεση. Το έργο είναι μικρό, άρα δεν προλαβαίνει να σε κουράσει, μπαίνει κατευθείαν στο θέμα, χωρίς να πάει Λαμία μέσω Τρίπολης και για το κοινό που απευθύνεται είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα (και μόνο) κι ένας καλός τρόπος για εισπράξεις όπως έγινε με το "Silent Hill" σχετικά πρόσφατα (το οποίο κατά τη γνώμη μου ήταν ένας καλός λόγος να γίνει κάποιος ναρκωμανής πριν καλά-καλά τελειώσει η ταινία), αλλά και πάλι δεν έχει αυτό το κάτι που θα το κάνει να μείνει στο μυαλό σου και να το προτείνεις. Το πιθανότερο είναι την επόμενη μέρα να το έχεις ξεχάσει.

Εν ολίγοις, ας αποφευχθεί με κάθε δύναμη, ακόμα και από την ενοικίασή του σε DVD από άτομα (άντε...) άνω των 25. Για πιτσιρικάδες στην ηλικία του αδερφού μου (δηλαδή 13-20 όπως προανέφερα) είναι μια καλή επιλογή για να περάσουν μια βραδιά DVD και να κάνουν την πλάκα τους. Όσοι πάλι είναι ριψοκίνδυνοι τι να πω... Ας προτιμήσουν τουλάχιστον την έκδοση Director' s cut, ώστε να έχουν τουλάχιστον την αίσθηση ότι βλέπουν κάτι πιο gore απ' αυτό που πλασαρίστηκε στους κινηματογράφους για λόγους εμπορευματοποίησης, γιατί αλλιώς αντί για "Stay Alive" θα λένε "Let me die".
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Stay Alive
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: William Brent Bell
Πρωταγωνιστές: Jon Foster, Samaire Armstrong, Frankie Muniz, Jimmi Simpson, Wendell Pierce
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 100 '

Επίσημο site: