Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ιατρική εταιρία Umbrella Corporation διατηρεί ερευνητικά εργαστήρια κάτω από το έδαφος της Raccoon City, όπου καλλιεργείται ένας θανατηφόρος ιός.
Κάποιος θα τον κλέψει, ο ιός όμως θα διαρρεύσει μεταμορφώνοντας τους πάντες σε ζόμπι που διψούν για αίμα. Μια ομάδα πρακτόρων, με αρχηγό την Alice, αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει.

Προσωπική άποψη:
Την συγκεκριμένη ταινία την είδα κατά τύχη. Λίγο πριν τις διακοπές και σε μια βραδιά αϋπνίας, την πέτυχα πάνω στο ζάπινγκ και μιας και δεν είχε τίποτα καλύτερο έκατσα και την είδα. Δεν ξέρω αν είμαι στα καλά μου τελευταία, αλλά ναι, θα τολμήσω και θα πω ότι μπορεί να μην ξετρελάθηκα, αλλά μου άρεσε αυτό που είδα. Κι όχι γιατί ήταν πρωτότυπο αλλά γιατί μετά από πολλά χρόνια είδα ταινία που είχε σχέση με ζόμπι κι είχε κάποιο ενδιαφέρον.

Βασισμένο στο ομώνυμο videogame το “Resident Evil” κι ακολουθώντας πιστά την αισθητική του δεν θα έλεγα ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς ως κινηματογράφος. Έχουμε να κάνουμε με ένα ρεαλιστικό videogame στη μεγάλη οθόνη που παρ’ όλα ταύτα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δουλειά σε σχέση με άλλες του είδους. Σκοτεινό, αιμοβόρο, μυστηριώδες... Από πλευράς εφέ οι παραγωγοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά δημιουργώντας έναν ρεαλιστικό κόσμο φρίκης, τόσο αποκρουστικό που πολύ καλώς χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος. Ο αιμοσταγής τόπος και τρόπος δράσης έχει μεταφερθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη μεγάλη οθόνη και σίγουρα αποτελεί απόλαυση για τους fans του είδους.

Σκηνοθετικά έχει γίνει εξίσου καλή δουλειά με τη δράση να μην απουσιάζει στιγμή χωρίς βέβαια να υπάρχουν ιδιαίτερες ανατροπές. Δε θα μπορούσε άλλωστε! Σεναριακά; Για την ακρίβεια το σενάριο απουσιάζει και τη θέση του έχει πάρει η φυσική ροή των πραγμάτων βάση του videogame.
Ερμηνευτικά; Σίγουρα δεν περίμενα να δω το ίδιο νεύρο από την Milla Jovovich με αυτό στην “Ιωάννα Της Λορένης”, αλλά είπαμε... όχι κι έτσι!. Ψυχρή κι αδιάφορη, αλλά απ' την άλλη και το σενάριο δεν προσφέρεται για ερμηνευτικούς άθλους (όχι ότι αυτό είναι δικαιολογητικό). Πάντως θα μπορούσε να δώσει κάτι καλύτερο απ' αυτό το μοσχαρίσιο βλέμμα του στυλ "πού είμαι και πού πάω;". Όσο για την στυλικστική έμπνευση... Ας το αφήσω καλύτερα γιατί μπορεί να πνιγώ με τόσο δηλητήριο που θα χύσω.

Για το υπόλοιπο cast τα λόγια είναι περιττά... Με ελάχιστες εξαιρούμενες φάσεις η απόδοσή τους είναι επιεικώς... τραγική, αν εξαιρέσεις το νεαρό μπατσάκο επειδή ήταν γλυκούλης αν κι αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για τα oscar. Ααα... Τι ήταν εκείνο το πράγμα που έκανε τη σκληροτράχυλη μπατσίνα; Δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι αυτή η σκυλομούρα με τη λύσσα στο πρόσωπο που προσπαθούσε να την πασάρει για σκληράδα ήταν γυναίκα κι όχι άντρας μεταλλαγμένος από ορμόνες.

Για το είδος του, καλό splaterικό θριλεράκι. Αν σας αρέσουν τα videogame σίγουρα πρόκειται για μια ταινία που θα την απολαύσετε. Αν πάλι όχι, τότε σας προτείνω να την αποφύγετε αν είσαστε απ’ αυτούς που δεν αντέχουν μεγάλες... συγκινήσεις. Σημείωση για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι υπάρχει και συνέχεια -μόνο δεύτερο μέρος προς το παρόν (όχι ότι το έχω δει), αν και διάβασα πως γυρίζεται και το τρίτο-, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό από το φινάλε της ταινίας. Όσοι πιστοί προσέλθετε...
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Resident Evil
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Paul Anderson
Πρωταγωνιστές: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 100’

Επίσημο site:
http://www.spe.sony.com/movies/residentevil