Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ακόμα καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του κι ο Χάρι θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Κουίντις. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα όμως θα σημαδευτεί απ’ το σήμα θανάτου του Βόλντερμοτ.
Ο Χάρι και οι φίλοι του, Ρον κι Ερμιόνη γυρίζουν στη σχολή Χόγκουαρτς. Εκεί θα τους ανακοινωθεί ότι στο Χόγκουαρτς θα λάβει χώρα ο μεγαλύτερος αγώνας μαγείας μεταξύ όλων των κολεγίων της χώρας των μάγων.
Χωρίς να γνωρίζει πως, ο Χάρι θα βρεθεί εντελώς απροσδόκητα ως ένας απ’ τους πρωταθλητές που καλούνται ν’ αγωνιστούν στο Τρίαθλο Μαγείας, κάτι που θα προκαλέσει ρίξει ανάμεσα σ’ εκείνον και σε όσους τον περιβάλλουν.
Ποιος κρύβεται πίσω απ’ την μυστηριώδη επιλογή του Χάρι; Θα καταφέρει ν’ αντιμετωπίσει τα δύσκολα εμπόδια που τον περιμένουν ώστε να βγει ζωντανός και νικητής μέσα απ’ την νέα μάχη που καλείται να δώσει;

Προσωπική άποψη:
Πιο σκοτεινό και πιο επικίνδυνο από ποτέ, το τέταρτο βιβλίο της Rowling, έρχεται να προσφέρει νέες συγκινήσεις και να βάλει τους μικρούς πρωταγωνιστές στα επικίνδυνα μονοπάτια για τα οποία τους προετοίμαζε στα προηγούμενα τρία βιβλία της. Γνωρίζοντας πλέον περισσότερο από πριν, καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που τους περιμένουν με μεγαλύτερη ωριμότητα. Ο Χάρι μπλέκεται σε μια άκρως περιπετειώδη κατάσταση που δεν δημιούργησε ο ίδιος κι η οποία έρχεται να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Την καχυποψία και τα αποδοκιμαστικά σχόλια του περίγυρού του, τη σχέση του με τους φίλους του και πάνω απ’ όλα τις ψυχικές του δυνάμεις.

Η μαγεία είναι περισσότερη και πιο περίπλοκη από ποτέ. Ο Χάρι καλείται ν’ αντιμετωπίσει όχι μόνο τους θανάσιμους κινδύνους που τον περιβάλλουν από την γέννησή του μέχρι σήμερα, αλλά και τρεις νεαρούς μάγους που υπερέχουν σε μαγικές γνώσεις από εκείνον. Αλλά για να το κάνει χρειάζεται τους φίλους του, την Ερμιόνη και τον Ρον, με τον οποίο η σχέση του δοκιμάζεται. Και σ’ αυτό το σημείο καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε κάτι ακόμα. Την αναγκαιότητα του να έχουμε ανθρώπους που να μας στηρίζουν. Τη δύναμη και το μεγαλείο της φιλίας, γιατί τίποτα δεν αξίζει περισσότερο απ’ αυτήν και τίποτα δε μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας.

Η αναγέννηση του κακού πλησιάζει! Και μαζί μ’ αυτήν πλησιάζει ο φόβος! Ο φόβος που τρέφεται από τις αναμνήσεις και τα σημάδια του χθες! Ο φόβος που κατακλύζει το παρόν! Ο φόβος που θα επισκιάσει το μέλλον! Μπορείς να μυρίσεις τον θάνατο κι αυτό κάνει την αγωνία του αναγνώστη μεγαλύτερη. Ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό να διαβάσουν κάποια πράγματα παιδιά κάποιας ηλικίας, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο είναι σε θέση να τα αντιληφθούν, να τα καταλάβουν και να τα εξηγήσουν χωρίς να τα παρανοήσουν.

Ο κόσμος των μάγων μοιάζει πολύ με τον δικό μας. Μόνο που εκείνοι με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουν να την κάνουν πιο εύκολη. Αρκεί όμως ένα μαγικό ραβδί για να λύσεις όλα σου τα προβλήματα; Τουλάχιστον στο μικρό μας φίλο δεν φτάνει, αφού χρειάζεται κάτι παραπάνω για ν’ αναδειχτεί νικητής. Κι αυτό προάγει η συγγραφέας μέσα απ’ αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της. Της αρετές που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο ως ήρωα. Θάρρος, αγάπη, ευγένεια, εντιμότητα...

Παρ’ όλα ταύτα, τα γνωστά κωμικά στοιχεία της συγγραφέα δεν απουσιάζουν και φαντάζουν ως μια ανάσα στο βαρύ και σκοτεινό κλίμα του βιβλίου κι έρχονται να σε ξεκουράσουν όταν πλέον δεν αντέχεις την πίεση του μυστηρίου και των γρίφων. Κάτι το οποίο πραγματικά η Rowling το κάνει με έναν υπέροχο τρόπο. Η σκοτεινή μαγεία κάνει την επανεμφάνισή της κι οδηγεί την ιστορία σε νέους δρόμους. Κι οι ήρωές μας καλούνται ν’ αποφασίσουν ποιον απ’ αυτούς τους δρόμους θα διαλέξουν. Γιατί άπαξ και διαλέξεις δεν υπάρχει επιστροφή κι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.K. Rowling
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2000
Αρ. σελίδων: 656
ISBN: 978-960-274-481-9