Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στα 13α γενέθλια της η Jenna Rink, ύστερα από ένα ατυχές περιστατικό εύχεται να κοιμηθεί και να ξυπνήσει στα τριάντα. Κι ευχή της αυτή πραγματοποιείται.
Ξυπνάει λοιπόν τριαντάρα, επιτυχημένη συντάκτρια, με έναν κούκλο και διάσημο φίλο και γενικώς ότι είχε ονειρευτεί για τον εαυτό της.
Σύντομα όμως θ’ ανακαλύψει ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να την κάνουν ευτυχισμένη και πως τα πράγματα δεν είναι όπως πίστευε.

Προσωπική άποψη:
Πόσες φορές στην εφηβεία σας είπατε “Δεν θα γίνω 18. Θα γίνω! Και τότε θα φύγω απ’ το σπίτι, τότε θα κάνω εκείνο, τότε θα κάνω το άλλο”; Πάω στοίχημα πολλές... Όπως έκανα κι εγώ! Και τα 18 έφτασαν και πέρασαν! Και τι ανακαλύψαμε; Ότι είναι πολύ εύκολα να λες πράγματα στη θεωρία απ’ το να τα κάνεις πράξη. Κι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά όσο τα εξιδανικεύουμε όσο είμαστε παιδιά και σαφώς ότι η ίδια η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη αφού θα την πάρεις εξ’ ολοκλήρου στα χέρια σου. Κάπως έτσι σκεφτόταν και στην ταινία αυτή η μικρή Jenna Rink. Με την ανυπομονησία που διακατέχει αυτή την ηλικία, ήθελε να μεγαλώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν και να πάρει τη ζωή της αποκλειστικά στα χέρια της και να υλοποιήσει τα θέλω της. Ανακάλυψε όμως ότι αυτά που ήθελε παρ’ όλο που τ’ απέκτησε δεν την οδήγησαν εκεί που ήθελε.

Σεναριακά και σκηνοθετικά μπορεί να μην είναι καμιά οσκαρική παραγωγή, ούτε κάτι το πρωτότυπο μιας κι εν μέρη το θεματάκι το έχουμε ξαναδεί προ πολλών ετών στο “Big” με τον Tom Hanks, σίγουρα όμως είναι ένα χαριτωμένο εργάκι, με γέλιο και συγκίνηση κι εν μέρη διδακτικό χαρακτήρα. Ένα έργο που σαν στόχο έχει να διδάξει πως είναι καλό να ζούμε την κάθε ηλικία με τα καλά της και τα άσχημά της και πως τα θέλω μας δεν είναι πάντα προς όφελός μας ακόμα κι αν τ’ αποκτήσουμε. Επιπλέον προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε πως είναι τραγικό λάθος επειδή μεγαλώσαμε ν’ αφήνουμε πίσω την παιδικότητά μας. Να την αφήσουμε να σβήσει με το πέρασμα του χρόνου, γιατί αυτή η παιδικότητα είναι που μας κρατάει ανθρώπους.

Η Jennifer Garner γλυκύτατη στο ρόλο της Jenna Rink, έχει την παιδικότητα που απαιτεί ο ρόλος και φαίνεται να διασκεδάζει το κάθε λεπτό. Απολαυστική, σε κάνει να γελάς και να συγκίνησε με μεγάλη ευκολία. Είναι πραγματικά περίεργο κι αστείο να βλέπεις την ψυχή ενός 13χρονου κοριτσιού να ξυπνάει ξαφνικά στο σώμα μιας 30χρονης γυναίκας σχεδόν 2 δεκαετίες αργότερα απ’ την εποχή της. Να σοκάρεται στη θέα ενός γυμνού άντρα, όλα αυτά τα αίσχη το οποία σε μας μπορεί να μην λένε τίποτα σ’ αυτή να φαίνονται δραματικά, να ζει το πρώτο φιλί σαν κοριτσάκι του γυμνασίου και να βρίσκει καταφύγιο κι εξομολογητήριο στα κοριτσάκια της γειτονιάς. Ο Mark Ruffalo στο ρόλο του Mat, κολλητού φίλου της Jenna τον οποίο θυσίασε προκειμένου να πετύχει αυτά που ήθελε και που έμελλε να ξανασυναντήσει για να την βάλει στον ίσιο δρόμο και να την κάνει ν’ αναλογιστεί τι έχασε και που βρίσκεται, λειτουργεί με αμεσότητα και κατά κάποιον τρόπο, αποτελεί το πρόσωπο κλειδί που οδηγεί την ιστορία μας εκεί που θέλει να καταλήξει. Γλυκύτατος κι ο ίδιος, δείχνει να βρίσκεται σε νερά που μπορεί να κολυμπήσει αν και μερικές φορές μοιάζει λίγο παραπάνω χαμένος απ’ όσο θα έπρεπε.

Οφείλω να ομολογήσω πως απ’ τις σκηνές που με ταρακούνησαν στην ταινία κι ανατρίχιασα καθώς θυμόμουν δικές μου, απλές και καθημερινές στιγμές με φίλους του παρελθόντος, ήταν κατά τη διάρκεια όπου οι πρωταγωνιστές στα πλαίσια της ανανέωσης της ύλης του περιοδικού όπου εργάζεται η Jenna, οργανώνουν μια σειρά φωτογραφήσεων. Φωτογραφήσεων που έχουν μια ιδιαίτερη αθωότητα κι ομορφιά. Μια γλυκιά αναπόληση γι’ αυτά που αφήσαμε πίσω. Μια λαχτάρα κι επιθυμία για όλα αυτά που δεν θέλουμε ν’ αφήσουμε να χαθούν, να ξεχαστούν.

Πολύ στις κομεντί θα μου πείτε ότι το έχω ρίξει τελευταία. Δεν θα έλεγα ότι το επιδιώκω. Μιλάμε για ένα είδος που δεν πάω εύκολα να δω σινεμά, αλλά που βλέπω πολύ ευχάριστα σε DVD ή στην τηλεόραση ειδικά Κυριακή μεσημέρι. Και τελικά δεν έχουν βαθύτερα νοήματα μόνο οι ταινίες ποιότητας. Κι απ’ αυτές τις ταινίες που θεωρούνται από πολλούς δευτέρας διαλογής μπορούμε μ’ έναν πιο γλυκό κι ανάλαφρο τρόπο να διδακτούμε και να σκεφτούμε πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Πράγματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ξαφνικά...30
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Gary Winick
Πρωταγωνιστές: Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Judy Greer, Andy Serkis, Samuel Ball
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 98’

Επίσημο site:
http://www.sonypictures.com/movies/13goingon30/