Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Sy είναι υπάλληλος φωτογραφείου μεγάλης αλυσίδας αμερικάνικου προαστίου. Ζει μεθοδικά, μοναχικά, θλιμμένα.
Μοναδικό του ενδιαφέρον, μια πελάτισσά του κι η οικογένειά της, την οποία παρακολουθεί μέσα απ’ τις φωτογραφίες τους.
Όταν ανακαλύπτει κάποιο γεγονός που απειλεί το μέλλον της οικογένειας και θέτει σε κίνδυνο την τέλεια εικόνα της, πιστεύει ότι είναι καθήκον του να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να την προστατέψει.

Προσωπική άποψη:
Μια ταινία βασισμένη στη μυθιστοριολογία των ψυχολογικών θρίλερ αν και δραματική. Μια ιστορία έξυπνη και διορατική. Μια ταινία που αποτελεί καυστικό σχόλιο για τη μοναξιά των ανθρώπων. Σύμβολό της; Ο αποστειρωμένος κόσμος ενός εμπορικού κέντρου, όπου ο κόσμος προσπαθεί να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά με την απόκτηση υλικών αγαθών. Εύστοχες παρατηρήσεις του σεναρίου; Ότι στις φωτογραφίες μας απεικονίζονται μόνο οι πιο ευχάριστες στιγμές. Έτσι λειτουργεί κι ο μηχανισμός ολόκληρου του κόσμου. Είναι απατηλός και στημένος! Δίνουμε μεγάλη σημασία σε όσα κατά κοινή γνώμη θεωρούνται σημαντικά. Απαξιούμε όμως για τα μικρά, απλά, όμορφα καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας κι έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ το φαίνεσθε. Κάποια στιγμή αναφέρεται ότι ό,τι φοβόμαστε μας έχει ήδη συμβεί. Είναι όμως έτσι; Ίσως... Μπορεί ο φόβος να πηγάζει από τη γνώση. Απ’ την άλλη... μπορεί να πηγάζει απ’ το άγνωστο.

Στερεότυπη εξέλιξη της πλοκής, παρά τα ηθικοπλαστικά μηνύματα που θέλει να περάσει. Δε λέω... Το αίσθημα της ανθρώπινης απελπισίας που πηγάζει απ’ τη μοναξιά και την απομόνωση που ίσως καν να μην έχουμε επιλέξει είναι ευφανές. Είναι όμως αυτό αρκετό για να οδηγήσει σε πράξεις ακραίες, κατακριτέες κι επικίνδυνες; Είναι αρκετή η μοναξιά να σε κάνει να φαντασιώνεσαι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνεσαι παρανοϊκός; Μπορεί, αλλά πιστεύω ότι είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.

Σκηνοθετικά και σεναριακά ο Mark Romanek κάνει καλή δουλειά, αλλά σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατόν. Έχει χρησιμοποιήσει έξυπνα έναν κόσμο μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται το δράμα του, ο οποίος αποδίδει λειτουργικά ως προς το να δημιουργήσει μια ψυχρή κι απόκοσμη αίσθηση. Ο οποίος μπορεί να κάνει τον θεατή να βιώσει τη μοναξιά του πρωταγωνιστή. Αλλά από ‘κει μετά... τίποτα! Μέχρι ένα σημείο παρακολουθείς με μεγάλο ενδιαφέρον κι αισθάνεσαι να συμπάσχεις με τον πρωταγωνιστή. Το ενδιαφέρον όμως σιγά-σιγά χάνεται αφού δεν αξιοποιεί το έξυπνο μέχρι στιγμής σκηνικό του δράματος και τα αισθήματά σου για τον πρωταγωνιστή αρχίζουν ν’ αμφιταλαντεύονται μεταξύ λύπης, κατανόησης μέχρι να φτάσουν στην αποστροφή.

Ο Robin Williams, που εκείνη τη χρονιά έπαιξε τρεις εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους μ’ αυτούς που έγινε γνωστός κι αγαπητός στο ευρύ κοινό, κάνει ένα πέρασμα στη σκοτεινή πλευρά που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Ότι μπορεί ν’ αποτινάξει τη μάσκα του καλού και να υποδυθεί έναν αποστειρωμένο, κρυφονευρωτικό και παρανοϊκό αντιήρωα. Η Connie Nielsen κι ο Michael Vartan αποτελούν ένα όμορφο κινηματογραφικό ζευγάρι, με ειδικά τον δεύτερο όμως να μοιάζει ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στον θεατή απ’ τα φωτογενέστατα κατά τ’ άλλα πλάνα του.

Αξίζει να το δείτε; Θα έλεγα ναι... Όχι για το πρωτότυπο σενάριο ή την φανταστική σκηνοθεσία. Παρά το ότι και στους δύο τομείς η ταινία στέκεται αξιοπρεπώς, σίγουρα δεν ισχύει κάτι απ’ τα παραπάνω. Αν δεν το έχετε δει λοιπόν, αξίζει να το δείτε για την αξιέπαινη ερμηνεία του Robin Williams σε έναν κόντρα ρόλο κι ίσως γιατί αξίζει να προσπαθήσετε να διακρίνετε το μήνυμα που θέλει να περάσει την πραγματικότητα η ταινία. Ότι η μοναξιά υπάρχει τριγύρω μας. Κι ότι ίσως ακόμα κι εμείς που νομίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι έχουμε αυτά που χρειαζόμαστε, απλά ν’ αυταπατόμαστε γιατί έτσι μας επέβαλλε η σύγχρονη κοινωνία. Αλλά ακόμα κι έτσι να μην είναι, μπορούμε ν’ αφιερώσουμε λίγο απ’ τον χρόνο μας σε κάποιον που τον έχει πραγματική ανάγκη. Γιατί μερικές φορές η μοναξιά μας κάνει να χάνουμε τον εαυτό μας.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σκοτεινός Θάλαμος
Είδος: Δράμα
Σκηνοθέτης: Mark Romanek
Πρωταγωνιστές: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Dylan Smith, Andrew A Rolfes
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 98’

Επίσημο site:

http://www.foxsearchlight.com/onehourphoto/