Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ο λοχαγός John Miller και έξι άντρες του αναζητούν στην κατεχόμενη Γαλλία ένα στρατιώτη, του οποίου τα τρία αδέρφια έχουν ήδη σκοτωθεί σε μάχες. Το επιτελείο του στρατού έχει διατάξει τη διάσωσή του κι όλοι είναι αποφασισμένοι να φέρουν την αποστολή τους εις πέρας.

Προσωπική άποψη:
Μια ταινία που έμεινε αξέχαστη και σόκαρε κοινό και κριτικούς με τον ωμό ρεαλισμό της και τα απεγνωσμένα της συναισθήματα. Στοιχεία που την έκαναν την πιο εμπορική ταινία του 1998 και της χάρισαν 5 βραβεία Oscar και 2 Χρυσές Σφαίρες. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο ο καθένας βλέπει μια ταινία, έχει να κάνει πολλές φορές τα προσωπικά βιώματα του καθενός. Με το σε ποια θέση υπάγει τον εαυτό του. Έτσι η ίδια ταινία μπορεί ν’ αποκτήσει ποικίλες σημασίες. Σίγουρα για έναν Αμερικάνο το θέμα φαντάζει πρόσφατο, γνώριμο, οικείο κι αντιμετωπίζει τις πράξεις των πρωταγωνιστών με ηρωικό συναισθηματισμό που δικαιολογεί τα πάντα. Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει για έναν Σέρβο που έχει δεχτεί καταιγισμό πυρομαχικών από μεριάς των Αμερικάνων, όπου όλο αυτό μάλλον φαντάζει βίαιο κι αποτρόπαιο. Για έναν Ευρωπαίο πάλι πιθανόν να φαντάζει αδιάφορο, ίσως και βαρετό.

Η ταινία ξεκινάει με μια συγκλονιστικά βίαιη κι αιματηρή εισαγωγή με σκηνές σοκ απ’ την απόβαση στη Νορμανδία. Εντυπωσιακή ντοκιμαντερίστικη αναπαράσταση που ως ένα βαθμό απομυθοποιεί τη γενναιότητα της D-Day. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως παραλείπονται ορισμένες ενοχλητικές λεπτομέρειες. Αυτό όμως είναι όπως προανέφερα μόνο η εισαγωγή. Στην συνέχεια παρακολουθούμε την αφήγηση ενός μυθοπλαστικού συμβάντος. Την πορεία έξι στρατιωτών προς την σωτηρία ενός άλλου. Και μέσα στην βιαιότητα και τον τρόμο που προκαλούν πάντα τα πεδία μάχης, δικαιολογημένα το μυαλό τους τριβελίζετε από μια εύλογη απορία. “Γιατί η δική του ζωή αξίζει περισσότερο απ’ τη δική μου;” κι αν το δούμε απ’ την μεριά του ανθρώπου κι όχι της πολεμικής μηχανής, εν μέρη έχουν δίκιο.

Ο Spielberg, ξεφεύγοντας απ’ τον εντυπωσιακό τον υπερσύγχρονων οπτικών εφέ, βρίσκει στήριγμα στο αίμα και στο λουτρό εναέριας βίας που πλημμυρίζει τις οθόνες. Άλλωστε στο Hollywood υπάρχει η νοοτροπία ότι αν δεν έχεις τα εφέ για να καθηλώσεις τον θεατή, κάν’ το μέσω της βίας. Προσπαθεί να εισάγει έναν κάποιο προβληματισμό, όμως καθώς αυτό φαίνεται ν’ απουσιάζει απ’ τον σκηνοθέτη, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Το περιβάλλον όπου εξελίσσεται η ιστορία... ρεαλιστικά σκοτεινό, αιματοβαμμένο και βρώμικο. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι μπορείς να μυρίσεις το αίμα και το μπαρούτι στην ατμόσφαιρα. Σε μια ατμόσφαιρα που είναι έντονα άχρωμη κι αποπνικτική.

Αν κάτι σίγουρα κάνει αυτή την ταινία να ξεχωρίζει απ’ τις άλλες πολεμικές του είδους, είναι το ανθρωπιστικό στοιχείο που μεταφέρουν έξοχα οι συγκλονιστικές και σπαρακτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Παθιασμένες, με φόβο, ένταση και πάθος. Εξέχοντος όλων όπως είναι αναμενόμενο ο Tom Hanks. Η αλήθεια είναι πως αποτελεί έναν απ’ τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και καταφέρνει να μπει στο πετσί του κάθε ρόλου και κάθε φορά να έχει μια αξιοθαύμαστη κι αξιοζήλευτη ερμηνεία.

Φρίκη και δέος! Αυτά τα συναισθήματα σου προκαλεί έντονα η ταινία. Μια ταινία που προάγει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία απλών φαντάρων. Βέβαια δεν καταφέρνει να ξεφύγει απ’ τη γνωστή αμερικάνικη λούμπα “όλα γίνονται για την πατρίδα, την οικογένεια και τη σημαία” λες κι άλλος παιδί δεν έκανε παρά η Μαριώ το Γιάννη, αλλά δεν θα επεκταθώ μιας και δεν αποτελεί άγνωστο φαινόμενο. Θεωρώ βέβαια, ότι τα 170’ είναι υπερβολικά κι όσο καλές και δυνατές κι αν είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών ή όσο σπαρακτικά κι αν είναι τα συναισθήματα που λαμβάνει ο θεατής ή όσο συνταρακτική κι αν είναι η αναπαράσταση, ε, όλα αυτά δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να φανούν αρκετά, να μην κουράσουν και να κρατήσουν τον θεατή σε εγρήγορση. Αν δεν το έχετε δει, δείτε το για τις ερμηνείες και για αληθοφάνεια των καταστάσεων, έτσι όπως λένε τουλάχιστον αυτοί που τις έζησαν.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν
Είδος: Πολεμική
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Bepper, Adam Goldberg
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 170’

Επίσημο site:
http://www.rzm.com/pvt.ryan/index.html