Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ενώ ένα ακόμα καλοκαίρι στο σπίτι των Ντάρσλι πλησιάζει στο τέλος του, ο Χάρι περιμένει ανυπόμονα την επίσκεψη του καθηγητή Ντάμπλντορ.Η τελευταία φορά που είχανε συναντηθεί ήτανε σε μια άγρια μονομαχία με τον Βόλντεμορτ. Η αγωνία του από τη βιάση του Ντάμπλντορ να τον δει είναι μεγάλη.
Αυτή η χρονιά θ’ αλλάξει τα πάντα στη ζωή του Χάρι που θα κάνει ένα ταξίδι σε αναμνήσεις, ενώ τα γεγονότα πολλές φορές θα τον φέρουν προ τετελεσμένου.

Προσωπική άποψη:
Το έκτο βιβλίο της Rowling είναι αυτό που μέχρι λίγο πριν την κυκλοφορία του 7ου και τελευταίου κεφαλαίου της ιστορίας μας, αποτέλεσε έναν εκρηκτικό συνδυασμό πληροφοριών, αποκαλύψεων κι ανατροπών. Ο αρχικός παιδικός χαρακτήρας του πρώτου βιβλίου έχει μείνει πίσω εδώ και καιρό δίνοντας τη θέση του και στον εφηβικό και με τη σειρά του σ’ αυτόν λίγο πριν την ενηλικίωση. Πολλοί ίσως ν’ αναρωτιούνται αν απ’ τη στιγμή που η αθωότητα των εικόνων και των περιστάσεων πλέον δεν υφίσταται, κατά πόσο το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για παιδιά. Πρέπει να συμβιβαστούμε αρχικά με την ιδέα ότι οι ίδιοι οι ήρωες είναι αυτοί που έχουν μεγαλώσει. Δε μπορούμε πλέον να τους αντιμετωπίζουμε ως παιδιά όπως κι αυτοί δε μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις της ζωής τους ως παιδιά.

Αυτή τη φορά η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο τον Χάρι περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Ρον και η Ερμιόνη μοιάζουν σαν απλά κομμάτια του παζλ που πρέπει να κρατώνται ενήμερα χωρίς όμως να μας γίνεται σαφής ο λόγος. Ο Ντάμπλντορ μυστηριώδης, αποκαλύπτοντας ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα απ’ όσα πρέπει, φαντάζει ο άνθρωπος κλειδί. Αυτός που κρατάει την άκρη σ’ ένα νήμα που μέχρι τώρα δεν ξέραμε ποια είναι η αρχή και ποια το τέλος του. Στο προηγούμενο βιβλίο οι προσωπικότητες, τα αισθήματα και τα πρώτα σκιρτήματα είχαν αρχίσει να σχηματοποιούνται. Πλέον ολοκληρώνονται, παίρνουν το τελικό σχήμα και μορφή τους, κάνοντας τη μετάβαση τόσο των ηρώων όσο και της ιστορίας από τη μια μεριά στην άλλη φανερή και κυρίως πλήρης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η πληθώρα της παρουσίας νέων χαρακτήρων και προσώπων. Και κυρίως γιατί τα πρόσωπα αυτά έχουν το καθένα την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και η παρουσία τους δεν είναι συμπληρωματική, αλλά η κάθε μία με τον τρόπο της αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας. Οι ανατροπές είναι περισσότερες από ποτέ. Αυτό για το οποίο έτρεφες κάποιες ενστάσεις ή αμφιβολίες επιβεβαιώνεται ή ακόμα χειρότερα ανατρέπεται. Δεν είσαι πλέον σίγουρος για τίποτα. Θετικό επίσης στοιχείο είναι ότι τον θάνατο πολύ γνωστού ήρωα τον ζούμε σε μεγαλύτερο βάθος από ‘κείνο άλλου πολύ γνωστού ήρωα στο προηγούμενο βιβλίο.

Ένα βιβλίο με δράση, ανατροπές, βαθιά συγκίνηση και πόνο αλλά κυρίως γεμάτο πνεύμα, μάθηση και γνώση. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς που ακόμα και τους μη φίλους του Χάρι Πότερ θα μπορούσε εύκολα να συγκινήσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J. K. Rowling
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2005
Αρ. σελίδων: 659
ISBN: 978-960-274-966-1