Συνοπτική περίληψη του έργου:
Σ’ ένα γεροκομείο ένας ηλικιωμένος κύριος, διηγείται σε μια άλλη ηλικιωμένη κυρία που πάσχει από απώλεια μνήμης, μια ιστορία αγάπης μέσα απ’ τις σελίδες ενός βιβλίου.
Είναι η ιστορία της Allie, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας που γνωρίζεται κι ερωτεύεται με τον Noah που είναι εργάτης στα ορυχεία στη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών.
Οι γονείς της αντιτίθενται σ’ αυτή τη σχέση κι έπειτα από τη σχετική του πίεση φεύγουν για τη Νέα Υόρκη. Η Allie κι ο Noah, έχοντας πάρει πλέον ξεχωριστούς δρόμους, πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Προσωπική άποψη:
Άλλη μια ταινία που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά ενός best-seller (καμία έμπνευση πια). Αυτή τη φορά αντικείμενο είναι το ομώνυμο βιβλίο του Nicholas Sparks. Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή και διαπραγματεύεται τους νεανικούς έρωτες. Με μια πρώτη ματιά η υπόθεση φαίνεται γνωστή και λίγο έως πολύ κοινότυπη. Κοιτάζοντας όμως λίγο παραπέρα διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ότι τα ‘χουμε μέσα στο μυαλό μας. Χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα δείχνει ιδιαίτερα φρέσκο.

Η κεντρική ιδέα της ταινίας βασίζεται σε μια απλή, καθημερινή σκέψη που όλοι την έχουμε κάνει κάποια στιγμή της ζωής μας. Σίγουρα περισσότερες φορές από μία! “Τι θα γινόταν άραγε αν τότε...”. Το υποσυνείδητο είναι ύπουλο πράγμα! Χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις και συνήθως στα σημεία που πονάς περισσότερο. Άσχετα από τις επιλογές μας πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί, πως θα ήταν η ζωή μας σήμερα αν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές. Ειδικά όταν στη μέση μπλέκεται ο έρωτας τα πράγματα δυσκολεύουν, γίνονται πιο περίπλοκα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τι θα είχε συμβεί. Μπορείς μόνο να εικάζεις βάσει πόσο ευχαριστημένος ή όχι είσαι από την παρούσα κατάσταση της ζωής σου.

Δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα ήταν σωστό για όσους δεν έχουν δει την ταινία. Με λίγη παραπάνω παρατηρητικότητα και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη φαντασία, μπορεί κάποιος να καταλάβει από νωρίς τι ακριβώς συμβαίνει και που θα καταλήξει το πράγμα. Ή τουλάχιστον σχεδόν που θα καταλήξει... Αυτό όμως δεν στέκεται ικανό εμπόδιο για τα συναισθήματα που ξεχειλίζουν άπλετα από μέσα σου. Άλλωστε όλα γυρίζουν γύρω απ’ την αγάπη και ποτέ κανείς δε μπορεί να ξεχάσει την πρώτη του. Ο Nick Cassavetes φαίνεται πως πήρε αρκετά από το ταλέντο του πατέρα του. Αναβιώνει πολύ όμορφα μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και κάνει με πολύ απλό, αλλά ταυτόχρονα ορατό τρόπο την απαραίτητη μεταβίβαση από εποχή σε αποχή, από χρόνο σε χρόνο. Δεν πιέζει την ιστορία, την αφήνει να κυλήσει χωρίς ωστόσο να παρατραβήξει. Σέβεται τους ήρωές του, τους αφήνει τον απαραίτητο χρόνο να εκφραστούν και πολύ περισσότερο σέβεται τις τρυφερές τους στιγμές που μας παρασύρουν.

Το νεαρό πρωταγωνιστικό δίδυμο εντυπωσιακά καλό στους ρόλους τους. Ο Gosling μαζεμένος κι εσωστρεφής, άλλοτε με την απόλυτη ηρεμία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του κι άλλοτε με τις απαραίτητες εκρήξεις όπου ήταν αναγκαίες. Η νεαρή όμως Rachel McAdams κλέβει την παράσταση με τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα της. Πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών και την χαίρεσαι για την αγνότητα και την αφοπλιστική ειλικρίνεια που χειρίζεται τα πάντα. Κι οι δεύτεροι ρόλοι όμως δεν πάνε πίσω υποστηριζόμενοι από μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου. Η Joan Allen στο ρόλο της σκληρής κι άπονης μαμάς της Allie πειστικότατη στο ρόλο της, ενώ το ηλικιωμένο ζευγάρι αποτελούμενο από τους Garner και Rowlands δένουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συγκινούν με την τραγικότητά τους αλλά ταυτόχρονα με το μεγαλείο της ψυχής τους, αν και οι συναισθηματισμοί τους μοιάζουν ελαφρώς υπερβολικοί σε κάποια σημεία.

Αν κάτι σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό είναι η μαγευτική φωτογραφία του Robert Fraisse. Από το πρώτο ηλιοβασίλεμα στη λίμνη του γηροκομείου, στην βαρκάδα στη λίμνη που μοιάζει να βουλιάζει από τα πουλιά για να μεταλλαχτεί στην αναπάντεχη μπόρα, για να φτάσει στο τελευταίο ηλιοβασίλεμα. Αυτή η ταινία αποτελεί πραγματικά βάλσαμο για τα μάτια του θεατή που αισθάνεται να γαληνεύει. Από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που έχω δει ποτέ. Το ξαναλέω, μπορεί να φαντάζει κοινή έχει όμως κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει. Ειδικά αν είστε δεσμευμένοι είναι μια εξαιρετική επιλογή για να την απολαύσετε με το έτερόν σας ήμισυ. Αφεθείτε στη μαγεία του έρωτα, στη δύναμη της αγάπης που πραγματικά το πιστεύω, μπορεί να κάνει τα πάντα κι απολαύστε μαγευτικά τοπία που δεν βλέπουμε συχνά.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Ημερολόγιο
Είδος: Αισθηματικό
Σκηνοθέτης: Nick Cassavetes
Πρωταγωνιστές: Ryan Gosling, Rachel McAdams, Gena Rowlands, James Garner, Joan Allen, Sam Shepard, David Thorton, James Marsden
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 124’

Επίσημο site:
http://www.newline.com/properties/notebookthe.html