Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Daniel και η Suzan είναι ένα νεαρό ζευγάρι που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αποφασίζουν μαζί μ’ έναν group εκδρομέων να διασκεδάσουν κάνοντας καταδύσεις ανοικτά του ωκεανού.
Από λάθος υπολογισμό του πληρώματος όμως, η βάρκα φεύγει κι αφήνει το νεαρό ζευγάρι ολομόναχο καταμεσής του ωκεανού.
Οι ώρες περνάνε και κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να επιβιώσουν μέχρι κάποιος να τους εντοπίσει. Στο ενδιάμεσο όμως περικυκλώνονται από ένα πλήθος καρχαριών που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία.

Προσωπική άποψη:
Ξέροντας τη θεματολογία της ταινίας εύλογα ν’ αναρωτηθεί κάποιος αν μπορεί μια ταινία να είναι ενδιαφέρουσα, όταν καθ’ όλη της τη διάρκεια παρακολουθείς δύο και μόνο ανθρώπους να παλεύουν στον απέραντο ωκεανό για να επιβιώσουν. Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι, δεν μπορεί να έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία καθώς κάποτε, όντως κάποιοι ηλίθιοι δεν υπολόγισαν σωστά και ξέχασαν δύο κακομοίρηδες στη μέση του πουθενά. Το γεγονός βέβαια ότι πρόκειται για πραγματικά γεγονότα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ιστορία και σαφώς πιο ισχυρά συναισθήματα στον θεατή. Όλα αυτά όμως κάπου στερεύουν γιατί μέσα σου ξέρεις εξ’ αρχής, πως ότι και να κάνουν θα καταλήξουν ή στον πάτο της θάλασσας ή στο στομάχι κάποιου διερχόμενου καρχαρία.

Το πρώτο μισό της ταινίας κυλάει βασανιστικά αργά με το νεαρό δίδυμο να παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα προς το άγνωστο. Το μόνο που μπορεί να δει το μάτι σου είναι θάλασσα και το μόνο που μπορείς ν’ ακούσεις είναι οι κλισέ και ολιγόλεξες ατάκες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι δύο εγκαταλειμμένοι του στυλ “Are you ok?”, “Can they see us?”, “Something grabbed my foot!” κι άλλα τέτοια χαρούμενα.

Η κατάσταση βέβαια βελτιώνεται στο δεύτερο μισό της ταινίας όπου και κάνουν την εμφάνισή τους οι πεινασμένοι κι άγριοι καρχαρίες. Τότε είναι που ο χρόνος θέλει να περάσει για να δεις τι θα γίνει, έστω κι αν μέσα σου το ξέρεις ήδη, και δεν περνάει με τίποτα. Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με το “Jaws”, αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας η ένταση κι αγωνία ανεβαίνουν κατακόρυφα, όπως και η συμπόνια του κοινού απέναντι στο νεαρό ζευγάρι. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι καρχαρίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι αληθινοί, κάτι που από μόνο του είναι αγριευτικό.

Ο Chris Kentis από την, καρέκλα ήταν, βάρκα ήταν, θα σας γελάσω, του σκηνοθέτη κάνει ότι καλύτερο μπορεί με τα μέσα που έχει. Δεν θέλει να δημιουργήσει μια ταινία, αλλά την αναπαράσταση ενός πραγματικού συμβάντος. Για να τονίσει λοιπόν την τραγικότητα της υπόθεσης, γυρίζει όλη την ταινία με digital camera, όχι πολύς καλής ποιότητας, αλλά τελικά ίσως αυτό να είναι που δίνει τον ρεαλισμό. Γιατί φίλοι μου, ο ρεαλισμός είναι που τρομάζει, ούτε οι καρχαρίες, ούτε οι απότομες σκηνές. Η σκέψη ότι αυτό που βλέπεις έχει συμβεί και θα μπορούσε να ξανασυμβεί στον καθένα και τελικά εκεί πάνω βασίζεται κι αυτό είναι που εκμεταλλεύεται.

Το πρωταγωνιστικό, άσημο δίδυμο, ήταν ότι χρειαζόταν ο σκηνοθέτης για μια low budget παραγωγή σαν αυτή. Δύο άγνωστοι προς εμάς άνθρωποι, που δε μπορούμε με τίποτα να τους συνδέσουμε με κάτι περισσότερο απ’ αυτό που βλέπουμε εκείνη την ώρα στις οθόνες μας. Όχι ότι ερμηνευτικά αναδεικνύουν το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο τους. Πλην του δεύτερου μισού άλλωστε της ταινίας, όπου υπάρχουν περισσότερο φιλοσοφημένοι διάλογοι μεταξύ τους, δεν προσφέρεται και το σενάριο για κάτι τέτοιο. Στην τελική τι έχεις να πεις όταν είσαι κατά μεσοίς του πελάγους και σε ορέγονται καρχαρίες; Μάλλον τίποτα!

Με άλλα λόγια, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία δημιουργεί δύο διαφορετικά συναισθήματα. Υπάρχουν αυτοί που σίγουρα θα την θεωρήσουν αριστούργημα και υπάρχουν κι αυτοί που θα θεωρήσουν ότι πέταξαν χρόνο και χρήμα. Για ‘μένα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Για ‘μένα είναι μια ταινία που θα σε κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή, άλλωστε η διάρκειά της δεν είναι τόσο τρομαχτική. Και πέραν αυτού, είτε άρεσε, είτε δεν άρεσε, ανήκει στις ταινίες εκείνες που δεν ξεχνάς εύκολα.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Άγριος Ωκεανός
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Chris Kentis
Πρωταγωνιστές: Blanchard Ryan, Daniel Travis
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 79’

Επίσημο site:
http://openwaterfilm.com/