Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Stu Shepard είναι ένας καλλιτεχνικός μάνατζερ που χάρη στο ταλέντο στα ψέματα καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά να κάνει και μια άνετη ζωή.
Ένα πρωινό που βρίσκεται στο κέντρο, αφού τελειώνει τις δουλειές του μπαίνει σ’ ένα τηλεφωνικό θάλαμο από τον οποίο και καλεί την ερωμένη του.
Όταν όμως τελειώνει τη συνομιλία του μαζί της, το τηλέφωνο χτυπάει και μια απόκοσμη φωνή απ’ την άλλη πλευρά του ακουστικού τον ενημερώνει πως ξέρει ότι έχει να κάνει με τη ζωή του και πως αν βγει από τον θάλαμο θα τον σκοτώσει.

Προσωπική άποψη:
Ο “Τηλε-φονικός Θάλαμος” είναι από εκείνες τις ταινίες που αποτελούν ευχάριστη έκπληξη. Δεν περιμένεις να δεις κάτι το ιδιαίτερο και τελικά το αποτέλεσμα σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Στην επιτυχία βέβαια μιας ταινίας καταλυτικό ρόλο παίζει το έξυπνο marketing, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιοποιήθηκε στο έπακρο.

Το σενάριο συγκαταλέγεται στα πιο πρωτότυπα που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Οι διάλογοι είναι πολύ έξυπνοι και παρά το γεγονός ότι όλη η ιστορία εξελίσσεται στον κλειστοφοβικό χώρο ενός κοινού φαινομενικά τηλεφωνικού θαλάμου, η δυναμική δεν χάνεται λεπτό, ενώ η δράση κι η αγωνία είναι στοιχεία που σταθερά κλιμακώνονται. Κατά συνέπεια, δεν χαλαρώνεις λεπτό. Η ταινία παρουσιάζεται σε πραγματικό χρόνο. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν τους τίτλους τέλους, παρακολουθούμε τα 72’ μαρτυρικά λεπτό του κεντρικού ήρωα που δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση περιθώρια χαλαρότητας ή πλατιάσματος της ιστορίας.

Η ταινία αυτή αποδεικνύει πως χωρίς απαραίτητα να είμαστε κακοί ως άνθρωποι μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιούμε την πονηριά, το ψέμα και την ανηθικότητα προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Το θέμα είναι κατά πόσο έχουμε την ανάγκη ή θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και να γίνουμε καλύτεροι. Ο Stu είναι το θύμα κι ο θύτης του θέλει να του διδάξει τις αρετές της καλοσύνης και του έντιμου βίου.

Η σκηνοθεσία του Schumacher είναι ακριβώς έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Γρήγορη, σφικτή κι εξελισσόμενη. Καταφέρνει λοιπόν να ξεπεράσει τα σεναριακά εμπόδια με άνεση, χωρίς ν’ αναλωθεί σε φλύαρη προσέγγιση του θέματος. Ένα επιπλέον δυνατό στοιχείο της σκηνοθεσία του είναι τα πολλά κοντινά πλάνα που κάνει στον Farrell. Εστιάζει ακριβώς εκεί που πρέπει να εστιάσει, στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα. Δεν είναι τόσο η ιστορία αυτή που μας ενδιαφέρει, όσο οι ψυχολογική κατάσταση του ήρωα που από τη μία στιγμή στην άλλη αλλάζει και διαμορφώνεται. Έτσι ο θεατής μπορεί να νιώσει σε βάθος την αγωνία και την απόγνωση στην οποία υπέρχεται σταδιακά ο Stu.

Ο Farrell αν και ξεκίνησε πολλά υποσχόμενος έχει εξαφανιστεί αυτή την περίοδο. Τότε όμως που γυρίστηκε η ταινία ήταν μια εποχή που τελείωνε τη μία δουλειά και ξεκίναγε την άλλη. Όσον αφορά αυτή λοιπόν έκανε εξαιρετική δουλειά. Όλη η ταινία είναι γυρισμένη πάνω του. Δε μας ενδιαφέρει τι γίνεται έξω από τον θάλαμο, το μόνο που μας νοιάζει είναι η κατάσταση του Stu. Σ’ αυτό το επίπεδο λοιπόν, ο νεαρός ηθοποιός παίρνει άριστα, αφού μπορεί κι εξωτερικεύει καθαρά κι όμορφα κάθε συναίσθημα του κεντρικού ήρωα.

Ο Whitaker δεν έχει κάποιο μεγάλο ρόλο ωστόσο είναι ιδιαίτερα εξελίσιμος κι η παρουσία του σίγουρα δεν μένει αδιάφορη, αφού αφήνει μια γλυκιά γεύση. Πολύ όμως ενδιαφέρουσα και χρηστική είναι κι η παρουσία του Sutherland. Εκτός του φινάλε, δεν έχουμε καμιά οπτική επαφή μαζί του. Ωστόσο, με τη φωνή του και μόνο καταφέρνει να πλάσσει έναν ευφυή και ταυτόχρονα παράφρονα χαρακτήρα που σε κάνει ν’ ανατριχιάζεις και μόνο στο άκουσμά του.

Ένα σίγουρα όχι κοινότυπο σενάριο που σε συνδυασμό με την έξυπνη, δυναμική και γρήγορη σκηνοθεσία μπορεί να κρατήσει καθηλωμένο και τον πιο απαιτητικό θεατή. Πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο του cast και μικρή διάρκεια που δεν κουράζει και πολύ περισσότερο δεν αφήνει περιθώρια να βαρεθείς. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τηλε-φονικός Θάλαμος
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Joel Schumacher
Πρωταγωνιστές: Colin Farrell, Forest Whitaker, Kiefer Sutherland, Radha Mitchell
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 81’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0183649/
http://en.wikipedia.org/wiki/Phone_Booth_(film)