Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Eddie Flemming είναι ο πιο δημοφιλής αστυνομικός της Νέας Υόρκης. Όντας πολύ φίλος μ’ έναν παρουσιαστή ειδήσεων κι έχοντας δεσμό με μια δημοσιογράφο, έχει τον τρόπο να χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης προς όφελος της δουλειάς του.
Δύο κακοποιοί από την Ρωσία φτάνουν στις Η.Π.Α. προκειμένου να πάρουν το μερίδιό τους από μια μεγάλη ληστεία. Όταν ο συνεργάτης τους αρνείται να τους το δώσει, τον δολοφονούν και καίνε το σπίτι του, ενώ παράλληλα, ο ένας απ’ τους δύο, ο Oleg καταγράφει το συμβάν με κάμερα.
Η φωτιά θ’ αποτελέσει αφορμή να συναντηθούν ο Eddie κι ο Jordy Warsaw, ανακριτής του πυροσβεστικού σώματος. Μαζί θα εξαπολύσουν κυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.

Προσωπική άποψη:
Χωρίς αμφιβολία μια απ’ τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Ένα απ’ τα πιο ανατρεπτικά σενάρια και θεματολογία που σοκάρει γιατί αν το σκεφτεί κανείς καλά, θα διαπιστώσει πως η πραγματικότητα που απεικονίζεται στην ταινία, δεν απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα της δικής μας καθημερινότητας.

Ο Andy Warhol είπε κάποτε πως ο καθένας μας θα δικαιούται στο μέλλον από 15 λεπτά δημοσιότητας. Πόσο μακρινό φαινόταν αυτό τότε σε κάποιους, πόσο περίεργο κι όμως... τελικά έχει αποδειχτεί ότι ήταν πιο κοντά απ’ όσο πίστευε κανείς και πολύ πιο πραγματικό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη σημερινή τηλεόραση! Ο καθένας έχει δικαίωμα να βγει στο γυαλί και να πει ή να κάνει ότι θέλει, είτε αυτό είναι απλά ψώνιο, είτε εγκληματικής φύσης. Ακόμα και οι κακοποιοί δικαιούνται μερίδιο στη δημοσιότητα και γι’ αυτό δεν φταίνε αυτοί, αλλά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τους προσφέρουν τον τηλεοπτικό αυτό χρόνο προκειμένου να κάνουν νούμερα.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου μετράνε οι νόμοι, όπου η έκθεσή σου στη δημοσιότητα όσο εύκολα μπορεί να σε καταστρέψει, τόσο εύκολα μπορεί να σε σώσει απ’ το να πας στην κόλαση. Πάνω σ’ αυτό παίζει η ταινία! Εκεί ποντάρουν οι Ρώσοι! Θα κάνουν ένα έγκλημα που θα σοκάρει την κοινή γνώμη, θα το κινηματογραφήσουν με σκοπό να το εκθέσουν στα μάτια του κοινού και πουλώντας τρέλα σε τρία χρόνια θα βγάλουν τα άσπρα πουκάμισα που τα χεράκια δένουν στην πλάτη και θα έχουν γεμάτες τις τσέπες.

Ο κόσμος διψάει για σκάνδαλα! Η προσκόλληση του στην τηλεόραση και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάνουν αυτό το φαινόμενο να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Αν αυτό είναι λογικό; Δεν ξέρω, αλλά δε νομίζω! Μάλλον φταίνε όσοι γίνονται θύματα της πλύσης εγκεφάλου που δέχονται από τα ΜΜΕ. “Άμα δε μπορείς να είσαι στο γυαλί τότε δεν είσαι τίποτα κι αν τολμήσεις να μας ενοχλήσεις, όσο εύκολα μπορούμε να σε ανεβάσουμε στην κορυφή, τόσο εύκολα μπορούμε να σε γκρεμίσουμε απ’ αυτήν.”

Ο Herzfeld έχει σκηνοθετήσει μια σκοτεινή αστυνομική ταινία με έντονη δράση και πολύ καλό ρυθμό. Κύριο συστατικό της επιτυχίας της, οι μεγάλες ανατροπές. Τα ΜΜΕ ενημέρωσης βρίσκονται στο στόχαστρό του αφού αποτελούν και τον κύριο άξονά του κι όσο εύκολα αυτά αλλάζουν το τοπίο των εξελίξεων, τόσο γρήγορα κι ο ίδιος αλλάζει το τοπίο της ταινίας με δυναμικές παρεμβολές στην πορεία της. Επιπλέον, πολύ έξυπνο στοιχείο αποτελεί η χρήση πλάνων από την κάμερα του Oleg, δείχνοντάς μας τα πράγματα απ΄ την οπτική των κακοποιών.

Για τον De Niro, ειδικά όταν το βλέπεις κανείς σε τέτοιους ρόλους, δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Ούτε μία, ούτε δύο φορές έχει αποδείξει πως αυτό το είδος είναι που του ταιριάζει, που τον έχει καθορίσει στα μάτια των θεατών ως έναν εξαιρετικά δυναμικό κι εκφραστικό ηθοποιό. Ακόμα κι όταν δεν είναι πια εκεί, είναι σαν να είναι παρών. Ευχάριστη έκπληξη είναι και η πολύ καλή χρήση των Ελληνικών εκ μέρους του.

Καλή όμως είναι και η εμφάνιση του Edwart Burns. Μπορεί να μην έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα όμως η παρουσία του είναι αρκετά προσεγμένη και δυναμική. Γοητευτική όμως είναι και η παρουσία της Melina Kanakaredes, όπως και το κακοποιό δίδυμο.

Ξαναλέω λοιπόν πως πρόκειται για ένα απ’ τα πιο ωραίο και ανατρεπτικά σενάρια των τελευταίων ετών. Δυναμικές και γοητευτικές παρουσίες ηθοποιών που ακροβατούν πάνω σε μια πολύ ευαίσθητη θεματολογία. Σκοτεινή και δυναμική σκηνοθεσία, με σκηνές που με τη συναισθηματικής του ωμότητα μερικές φορές σοκάρουν. Αρκετές δόσεις περιπέτειες και πολλές περισσότερες κατακραυγής των ΜΜΕ, προκαλώντας προβληματισμό γύρω από τον ρόλο τους στη σημερινή κοινωνία.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: 15 Λεπτά
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: John Herzfeld
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Edwart Burns, Kelsey Grammer, Avery Brooks, Melina Kanakaredes
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:
http://www.15minutesmovie.com/