Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Jim καταλαβαίνει ότι η Michelle είναι η γυναίκα της ζωής του κι αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο. Εκείνη δέχεται την πρότασή του αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Είναι καιρός πλέον εν όψη του γάμου να συναντηθούν και να γνωριστούν οι δύο οικογένειες, όπως και να οργανωθούν όλα εκείνα που καθιστούν ικανά την τέλεση ενός γάμου.
Όταν όμως έχεις φίλους όπως ο Finch και ο Stiffler τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένεις και ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος για την εξέλιξη.

Προσωπική άποψη:
Φάγαμε μια πίτα, δυο πίτες, ε... δεν έπρεπε να φάμε και μια τρίτη έτσι... να έρθουμε να στουμπώσουμε; Έπρεπε κατά την άποψη των παραγωγών του “American Pie” κι έτσι στην παρέα προέκυψε κι ένας γάμος. Άλλωστε το Hollywood μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στα sequel επιτυχημένων ταινιών ασχέτως κατηγορίας. Το αποτέλεσμα; Να χάνουμε ακόμα και την όποια καλή εντύπωση μπορεί να είχαμε από το πρώτο μέρος.

Η συνταγή για νεανικές κωμωδίες όπως αυτές είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Έχουμε έναν συμπαθή κεντρικό ήρωα, τη γκόμενά του, 2-3 φίλους καρικατούρες που περιστρέφονται γύρω του σαν σβούρες. Χοντροκομμένα αστεία, χυδαιολογίες, σεξ, σκατά κι άλλα τέτοια χαρούμενα στα οποία δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω για λόγους ευγένειας. Το αποτέλεσμα από το πάντρεμα όλων των παραπάνω, κακογουστιά.

Η συγκεκριμένη ταινία με έκανε να νοσταλγήσω το “American Pie”. Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου ταινίες, κατάφερε πάντως να πρωτοτυπήσει σε κάποια σημεία και να χαρίσει στους θεατές ορισμένες πραγματικά κωμικές στιγμές. Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω κάτι τέτοιο, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση πως κατάφερε να φτάσει την ξενοιασιά και το θράσος αντίστοιχων νεανικών ταινιών των 80’s που ακόμα και στις μέρες μας θεωρούνται κλασσικές και καλόγουστες, έστω κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει.

Υπάρχουν στιγμές που λες “αυτό το έχω ξαναδεί”! Ναι, όντως! Αν έχετε δει τα προηγούμενα “American Pie” δεν είναι λίγες οι σκηνές που θα σας θυμίσουν απλή ξεπατικοτούρα ίσως και έξυπνων κωμικών στιγμών που όταν όμως επαναλαμβάνονται χάνουν κάπου την αξία τους. Βέβαια, για να μη γίνομαι κι άδικη, η στιγμή του bachelor party κάπου στα μέσα της ταινίας, είναι ότι καλύτερο σ’ αυτή τη μιάμιση ώρα και σίγουρα θα γελάσετε με την ψυχή σας, έστω κι αν κάπου μέσα σας περιμένατε τα ευτράπελα χωρίς ακριβώς να ξέρετε ποια θα είναι αυτά.

Και μπορεί το cast να μας είναι οικείο, ίσως και συμπαθές αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος πως μπορεί κανείς να έχεί φίλο ένα γουρούνι σαν τον Stiffler που όσα χρόνια κι αν περάσουν το κάτω κεφάλι θα έχει μόνιμα αντικαταστήσει το πάνω; Η Hannigan αρκετά γλυκιά αν και θα την προτιμούσα πιο sexy, ο Biggs συμπαθής όπως πάντα σε τέτοιες ταινίες και το κρυμμένο χαρτί της υπόθεσης, ο Levy που σίγουρα είναι ο πιο απολαυστικός.

Το γεγονός ότι αυτές οι ταινίες στο εξωτερικό αποκαλούνται teen-movies ίσως έχει κάποιο λόγο. Αν μετά από τόσες και τόσες αντίστοιχες ταινίες αδυνατείτε να τον καταλάβετε μάλλον έχετε κάποιο πρόβλημα. Αλλά ακόμα κι έτσι δε μπορεί, άμα δείτε κι αυτήν ίσως καταλάβετε καλύτερα. Απλά ακόμα μια ταινία που δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλύτερο πέραν 2-3 καλών στιγμών. Αν πάλι σα αρέσουν τα κακόγουστα και χονδροειδή αστεία, είναι μια έξοχη επιλογή.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: American Pie – Ο Γάμος
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Jesse Dylan
Πρωταγωνιστές: Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan, Eugene Levy
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 96’

Επίσημο site:

http://movies/uip.de/americanpie3/