Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Alice και ο Michael Green είναι ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι, με δυο χαριτωμένα κοριτσάκια, ένα ευκατάστατο σπίτι και δυο αρκετά επιτυχημένες καριέρες.
Η τάση όμως της κυρίας Green να πίνει, θα εξελιχθεί σε εθισμό και το σκηνικό αλλάζει. Σχεδόν πάντα μεθυσμένη αρχίζει να ξεσπάει στα παιδιά και στο σύντροφο της, ενώ φτάνει στο σημείο να θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο για να παραδεχθεί τελικά το πρόβλημα της.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η προσπάθεια αποτοξίνωσης της, η οποία την οδηγεί στο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της, αλλά και να έρθει σε ρήξη με το σύζυγο της, καθώς προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το γάμο τους

Προσωπική άποψη:
Αγγίζοντας ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που ωστόσο στις σύγχρονες σχέσεις και κοινωνίες αποτελεί συχνό φαινόμενο, οι σεναριογράφοι Ronald Bass και Al Franken, δημιουργούν μια ταινία της οποίας η δραματουργία βασίζεται στο πρόβλημα του εθισμού στο αλκοόλ. Στην πραγματικότητα ο εθισμός είναι εκείνος που έχει σημασία σε όποια μορφή και αν αυτός εκδηλώνεται, απλά πρέπει αναγκαστικά, στην προκειμένη περίπτωση, να υιοθετήσει κάποιο πρότυπο.

Τι συμβαίνει όταν ο εθισμός μπαίνει ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας; Τι συμβαίνει όταν η εξάρτηση ξεπερνάει την λογική; Τι συμβαίνει όταν οι αγάπη καλείται να υπερασπιστεί τον ίδιο της τον εαυτό και να προβάλλει αντιστάσεις προκειμένου να επιβιώσει, προκειμένου να κερδίσει την μάχη; Εκεί είναι η ουσία φίλοι μου, στο να μπορείς να υπερασπιστείς και να υποστηρίξεις την αγάπη σου με κάθε μέσο, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.

Η ταινία έχει ως κεντρικό άξονα τον αλκοολισμό και οι ήρωες γυρίζουν γύρω απ’ αυτόν, ξεδιπλώνοντας μας τη διαταραγμένη σχέση τους και μια προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούν χωρίς όμως να ξέρουν αν μπορούν να τα καταφέρουν. Τελικά, μερικές φορές, το μπορώ και το θέλω μπορούν να απέχουν χιλιόμετρα. Η ζωή μπορεί όμως να είναι σκληρή και το γεγονός αυτό δεν διστάζει ν’ αποτυπωθεί στο πανί, η αγάπη όμως μερικές φορές είναι ικανή για περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε.

H Meg Ryan σ’ έναν ρόλο από εκείνους που δεν μας έχει συνηθίσει. Εξαιρετική στο ρόλο της συναισθηματικά χαμένης γυναίκας, που μοναδική διέξοδο βρίσκει στο αλκοόλ το οποίο και την οδηγεί στον εθισμό και από στην κατάρρευση της οικογενειακής της ζωής. Η συναισθηματική της μετάσταση και πτώση διαγράφεται στον απόλυτο ρυθμό, με κάθε μέσο απόλυτης έκφρασης, από εκείνο της άγνοιας, σε εκείνο της αδυναμίας που σε οδηγεί στην συνειδητοποίηση.

Όμως και ο Andy Garcia δεν πάει πίσω. Σε έναν ρόλο που τον σημάδεψε και έκανε πολλές γυναίκες να καρδιοχτυπούν στο βλέμμα του και όχι άδικα. Πειστικός στο ρόλο ενός συζύγου που βλέπει την οικογένειά του να διαλύεται και που για να την σώσει θα πρέπει να είναι εκείνος που θα ξεπεράσει τον σκόπελο του εθισμού της γυναίκας του, που χωρίς να απαιτεί θα είναι εκεί για να την αγαπάει και να την στηρίζει με κάθε κόστος.

Απαρατήρητη όμως δεν περνάει και η συγκλονιστική ερμηνεία της μικρούλας Tina Majorino στο ρόλο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η απόγνωση από την συνειδητοποίηση μιας κατάστασης και η προσπάθεια επίλυσής της διαγράφεται καθαρά σε κάθε της πλάνο.

Η αληθινή αγάπη πρέπει να δοκιμάζεται, γιατί μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος για την αντοχή και την γνησιότητά της. Η αληθινή αγάπη αξίζει τον πόνο, αξίζει υπομονή, γιατί όταν έχεις υπομονή και κουράγιο να στηρίξεις τον άλλον όλα είναι δυνατά. Ο εθισμός μέσα από μια ρεαλιστική και ανθρώπινη ματιά που όμως δεν παραβλέπει την ρομαντική φύση της, χωρίς ωστόσο να φτάνει σε υπερβολές ή να πέφτει θύμα φτηνών μελοδραματισμών. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική και πολυαγαπημένη μουσική, είναι το δίχως άλλο μια ταινία που δεν χορταίνει να βλέπεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Όταν Ένας Άντρας Αγαπάει Μια Γυναίκα
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Luis Mandoki
Πρωταγωνιστές: Andy Garcia, Meg Ryan, Ellen Burstyn, Tina Majorino, Mae Whitman, Lauren Tom
Παραγωγή: 1994
Διάρκεια: 126’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/When_a_Man_Loves_a_Woman_(film
http://www.imdb.com/title/tt0111693/