Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Shrek και η πριγκίπισσα Fiona μετά από το μήνα του μέλιτος δέχονται την πρόσκληση των γονιών της τελευταίας και ταξιδεύουν στο πέρα-πέρα βασίλειο προκειμένου να γνωρίσει ο Shrek τα πεθερικά του.
Από το ταξιδάκι αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει και ο φλύαρος γάιδαρος. Από την αρχή όμως ο βασιλιάς δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στο γαμπρό.
Το γεγονός πως ο Shrek είναι λίγο πράσινος και ελαφρά τερατόμορφος, δεν είναι η μοναδική αιτία της αντιπάθειας.

Προσωπική άποψη:
Από τα παιδικά μας χρόνια, όλοι είμαστε μαθημένοι ότι το τέλος στα παραμύθια είναι το ότι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Το καλύτερα το δικό μας ήταν πάντα μια σχετική πραγματικότητα, σε αντίθεση με τους φανταστικούς χάρτινους ήρωες των αγαπημένων μας ιστοριών, όπου είμασταν σίγουροι ότι ζούσαν χαρούμενοι στο κάστρο τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό μάλλον σκέφτηκε η Dreamworks, και παρά τις αντιδράσεις κάποιον, αποφάσισε να γυρίσει την δεύτερη ταινία με ήρωα τον Shrek, για να μας αποδείξει προφανώς ότι και η ζωή των παραμυθένιων ηρώων δεν διαφέρει πολύ από τη δική μας.

Ο Shrek λοιπόν, μπορεί να κέρδισε το κορίτσι και να έφυγαν για εξωτικά νησιά και παραλίες, όμως κάποια στιγμή έπρεπε να αντιμετωπίσει το βάσανο εκείνο που κανείς δεν μπόρεσε ν’ αποφύγει ποτέ και ακούει στη λέξη πεθερικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι γόνοι βασιλικών γενεών, κατοικούν σε χλιδάτη πόλη, με μοντέρνους κατοίκους και σε καμιά περίπτωση δεν βλέπουν με καλό μάτι τον τερατόμορφο γαμπρό που τους φόρτωσε η κορούλα τους.

Μέσω τραγελαφικών, γραφικών καταστάσεων, οι δημιουργοί του Shrek, προσπαθούν να ενσωματώσουν στο παραμύθι, την καθημερινή πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας. Και σε αυτό τον τομέα τα πηγαίνουν περίφημα! Όμως η επταετής εργασία που έγινε στην αρχική ταινία απουσιάζει, στερώντας της έτσι την δυναμική, την φρεσκάδα, καθώς και την ευχάριστη πρωτοτυπία της. Και μπορεί τα σύχρονα κοινωνικά πρώτυπα και ο μοντερνισμός της καθημερινότητάς μας που μας αποξενώνουν ως ανθρώπους και χαρακτήρες να στήνεται στον τοίχο με επιτυχία, υποβόσκωντας όμως αστεία που ίσως να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά με μια μόνο προβολή.

Όλοι οι ήρωες που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία είναι εδώ. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά προστίθενται κάποιοι extra χαρακτήρες που προφανώς έχουν σκοπό να δώσουν μια νότα φρεσκάδας. Και δεν λέω, ειδικά ορισμένοι απ’ αυτούς είναι απολαυστικοί, είναι όμως αυτό αρκετό; Χμ... εξαρατάται μάλλον από το τι ζητάει ο καθένας μας και προσωπικά, δεν με κάλυψε απόλυτα.

Η ταινία αυτή τη φορά και σίγουρα περισσότερο από την προηγούμενη, είναι μια δημιουργία και για το πιο ενήλικο κοινό, με αστειάκια που ξεπερνάνε τα παιδικά όρια, κάτι που σε μας μπορεί να φαίνεται αστείο, δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι κατάλληλο και για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σίγουρα να βλέπω έναν λύκο τραβεστί έχει πλάκα, αλλά ένα παιδάκι άραγε μπορεί να το αντιληφθεί και το κυριότερο, να το επεξεργαστεί σωστά; Ωστόσο, το κωμικό στοιχείο της ταινίας αυτή τη φορά, περισσότερο από την διακωμώδιση των κλασσικών παραμυθιών, βασίζεται στην σάτιρα πολύ γνωστών ταινιών, που στην πορεία της εξέλιξης δεν θα είναι δύσκολο να εντοπίσετε.

Στις φωνές των ηρώων συναντάμε τους συνήθεις απολαυστικούς χαρακτήρες που αφήσαμε και την πρώτη φορά, να δίνουν για μια ακόμα φορά τον καλύτερό τους εαυτό, σε ένα κινηματογραφικά ερμηνευτικό είδος που προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο. Από τους νέους χαρακτήρες, εύκολα ξεχωρίζεις τους Antonio Banderas στον ρόλο του λατίνου Παπουτσωμένου Γάτου να δίνει ρέστα, όπως και τον πολύ κωμικό John Cleese, σε μια απολαυστική ερμηνεία του βασιλιά της παραμυθοχώρας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να μείνει αστεία από την αρχή εώς το τέλος της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σε επίπεδο διασκέδασης καταφέρνει να ξεπεράσει την πρώτη, αφού ως ένα βαθμό έχει χάσει κάτι από την φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της. Χωρίς να είναι αμιγώς οικογενειακή, προτείνεται σε μικρούς και μεγάλους αλλά με κάποιες επιφυλάξεις και κάποιος περιορισμούς.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σρεκ 2
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτες: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
Πρωταγωνιστές: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Jennifer Saunders
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 105’

Επίσημο site:
http://www.shrek2.com/main.php