Συνοπτική περίληψη του έργου:
H Donna ονειρεύεται μία πολυτελή ζωή και σκοπεύει να γίνει μία πρώτης τάξεως αεροσυνοδός.
Ο δρόμος της επιτυχίας όμως δεν είναι πάντα ένα ήρεμο ταξίδι. Στην προσπάθειά της να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, συναντάει πολλά εμπόδια και αναποδιές.
Το ερώτημα όμως είναι αν θα τα παρατήσει ή αν θα φτάσει τελικά με τη δύσκολη αυτή πτήση στον προορισμό της.

Προσωπική άποψη:
Πέμπτη βράδυ, έξω βρέχει, εγώ είμαι σπίτι μόνη, έχω κάνει μπάνιο και κρυώνω. Παίρνω μια κουβέρτα και χουχουλιάζω στον καναπέ περιμένοντας τον άντρα μου να γυρίσει απ’ τη δουλειά. Πως αλλιώς να περάσει η ώρα, εκτός από τηλεόραση… Εύκολη λύση, πατάς το κουμπί, την ανοίγεις και ψάχνεις. Αν είσαι τυχερός μπορεί κάτι να βρεις, αν πάλι σε κυνηγάει η ατυχία, τότε την πάτησες, πέφτεις πάνω σε ταινίες σαν κι αυτήν εδώ.

Είναι μερικές ταινίες, ή μάλλον για να το προσδιορίσω καλύτερα, μερικές χαζοκομεντί, που μπορεί να μην έχουν τίποτα να πουν, μπορεί να μην διευρύνουν τους ορίζοντες και την φαντασία σου, όμως περνάς την ώρα σου ευχάριστα και μετά το πέρας μιάμισης ώρας δεν τραβάς τα μαλλιά σου, αν αυτά έχουν απομείνει στο κεφάλι σου. Ε, λοιπόν το “View From The Top” σίγουρα δεν ανήκει σε αυτές, καθώς μετά το τέλος έχεις μείνει αποσβολωμένος, να κοιτάς την τηλεόραση με το ύφος του ροφού και να πιστεύεις πως για να μην άλλαξες καθ’ όλη τη διάρκεια κανάλι, μάλλον κάηκαν τα εγκεφαλικά σου κύτταρα απ’ την πολύ βλακεία και δεν μπορούσες ν’ αντιδράσεις.

Η ταινία θέλει να περάσει μηνύματα του τύπου, ότι και καλά, αν βάλεις κάτι στόχο, αν σου καρφωθεί για τα καλά η ιδέα και αναπτυχθεί η επιθυμία μέσα σου, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Κι εδώ που τα λέμε, η φτωχή, πλην τίμια πρωταγωνίστρια, δεν έβαλε στόχο να πατήσει πρώτη στο φεγγάρι ή να ανακαλύψει την Αμερική, αλλά να μεταπηδήσει από μια αεροπορική εταιρεία της κακιάς ώρας σε μια άλλη, μεγάλη, δημοφιλή και κλασσάτη. Σιγά τ’ αυγά δηλαδή… Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν πραγματοποιείται το όνειρό της, πρέπει να διαλέξει, καριέρα ή έρωτας! Σαν να λέμε, φρικασέ ή λαχανοντολμάδες; Δύσκολο ερώτημα!

Και άντε, πες ότι σέβομαι το όνειρο της Donna (πάντα όμως θ' αναρωτιέμαι πόσες κοπέλες σήμερα, που δεν είμαστε στα 60's, θέλουν να γίνουν αεροσυνοδοί πάση θυσία) και λέω δεν πάει στα κομμάτια, ας δω αν θα τα καταφέρει. Πώς να παρακολουθήσεις όμως κάτι που οπτικά είναι κατώτερο της πιο φτηνιάρικης, τηλεοπτικής παραγωγής; Βέβαια, αν κοιτάξει κανείς το ιστορικό του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Bruno Barreto και κάνει αναδρομή στις ελάχιστες ταινίες που έχει γυρίσει μέχρι σήμερα, ίσως να ξεδιαλύνει το μυστήριο ακόμα πιο εύκολα.

Και άντε να τα καταπιώ όλα! Μα να δω την Paltrow σε έναν ρόλο σαν κι αυτό; 4 χρόνια μετά το Oscar που κέρδισε στον “Ερωτευμένο Σαίξπηρ”, αυτή η ταινία ήταν αυτό που έλειπε από την συλλογή της για να ολοκληρωθεί ως ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς και ως καλλιτέχνης; Κάτι ταινιούλες τύπου “Βαριά Ερωτευμένος” μπορείς να τις αντέξεις, αλλά σίγουρα όχι αυτήν, καθώς επί μιάμιση ώρα περιφέρεται με το ύφος της χαζοχαρούμενης Barbie αεροσυνοδού. Ακόμα και ο Mike Myers, με γκριμάτσες τύπου Austin Powers, δεν καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι τις δικές μου που δεν τον συμπαθώ, αλλά ούτε καν των υποστηριχτών του.

Η ταινία είναι αυτό που λέμε άνευ λόγου ύπαρξης και ουσίας! Δεν περίμενα προβληματισμούς και ηθικά διλήμματα υψηλού επιπέδου, περίμενα όμως ότι δεν θα θέλω όταν τελειώσει να κόψω τις φλέβες μου. Με άλλα λόγια, αν τύχει και ακούσετε ποτέ τον τίτλο, φορέστε τα σπορτέξ σας και βάλτε το στα πόδια, όσο πιο μακριά μπορείτε. Γελοίοι διάλογοι, γελοίοι χαρακτήρες, γελοίες καταστάσεις και τέλος, παντελώς χαρούμενο και παντελώς προβλέψιμο. Σίγουρα σε αυτή τη μιάμιση ώρα θα βρείτε κάτι πολύ, πολύ καλύτερο να κάνετε.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Θέα Από Ψηλά
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Bruno Barreto
Πρωταγωνιστές: Gwyneth Paltrow, Christina Applegate, Candice Bergen, Marc Blucas, Rob Lowe
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 85’

Επίσημο site:
http://miramax.com/home.html