Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Carl Allen είναι ένας άντρας που βλέπει τη ζωή του να μένει στάσιμη και να μην οδηγείται πουθενά, και συνειδητοποιεί ότι γι’ αυτό φταίει ο ίδιος και κυρίως η άρνησή του σε κάθε πρόταση, καθώς έχει την κακή συνήθεια να λέει στα πάντα όχι.
Μια μέρα αποφασίζει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας το οποίο βασίζεται σε μία απλή αρχή, σύμφωνα με την οποία, ο Carl θα πρέπει να λέει ναι σε όλα για μια ολόκληρη χρονιά!
Στην αρχή θα δυσκολευτεί να αλλάξει συνήθειες, αλλά σύντομα θα διαπιστώσει τη δύναμη του ναι και θα δει τη ζωή του να μεταμορφώνεται ευχάριστα.
Η αλόγιστη όμως χρήση του ναι δεν θα αργήσει να του δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.

Προσωπική άποψη:
Χθες βράδυ και ύστερα από παρότρυνση της φίλης μου Σωτηρίας, παρακολούθησα το “Yes Man” σε τοπικό κινηματογράφο του Πειραιά. Διπλή η πρόκληση... έπρεπε να εμπιστευτώ το γούστο της φίλης μου, με το οποίο σχεδόν ποτέ δεν συμφωνώ και μάλιστα σ’ ένα κινηματογραφικό είδος για το οποίο έχω τις επιφυλάξεις μου και να τραβηχτώ παράλληλα στην άλλη άκρη της πόλης για να το κάνω. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην με ενθουσίασε, ευτυχώς όμως, πέρασα ένα ευχάριστο δίωρο.

Έχουμε μια ταινία όπου ο κεντρικός ήρωας είναι το πιο μίζερο πλάσμα του πλανήτη. Δεν αρπάζει καμία ευκαιρία απ’ αυτές που του δίνει η ζωή και θεωρεί ότι είναι ευχαριστημένος. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να υιοθετήσει τη φιλοσοφία του ναι, που τον κάνει να δέχεται ακόμα και την πιο ακραία πιθανότητα. Όμως η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όπως δεν είναι ένα ναι ή ένα όχι. Κανένα από τα δύο άκρα δεν φέρνει την ισσοροπία, πολύ περισσότερο την ευτυχία. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα, ο κεντρικός άξονας, γύρω απ’ τον οποίο και προσπαθεί η ταινία να μας περάσει το μήνυμά της. Να χαίρεστε τη ζωή στο έπακρο, χωρίς ακρότητες, χωρίς υπερβολές.

Η υπόθεση της ταινίας ίσως θύμισε σε πολλούς την παλαιότερη επιτυχία του Jim Carrey “Liar, liar". Όχι άδικα, αφού και σε ‘μένα ήταν ο πρώτος παραλληρισμός που πέρασε απ’ το μυαλό μου. Εκεί ο ήρωας δεν μπορούσε να πει ψέματα, εδώ δεν μπορεί να πει όχι. Παρόμοια η αρχή του κακού, παρόμοια τα ευτράπελα που ακολουθούν την μία και την άλλη κατάσταση, συνοδευόμενα από έξαλλα περιστατικά και έντονες, καρικατουρίστικες και σατιρικές εκφράσεις εκ μέρους του κεντρικού ήρωα. Ναι, είναι δεδομένο... οι συνθήκες μπορούν να σε κάνουν γελοίο ενίοτε.

Ο Peyton Reed δεν είναι από εκείνους τους σκηνοθέτες που μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έχει σε υπόληψη. Ωστόσο, το κωμικό είδος είναι εκείνο που πειραματίζεται από τότε που έπιασε για πρώτη φορά κάμερα στα χέρια του και φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται. Σίγουρα δεν περιμένεις να δεις τις γωνίες λήψεις, ούτε την εικαστική του άποψη ν’ αποτυπώνεται στο πανί, καταφέρνει όμως ν’ αξιοποιήσει τους ηθοποιούς και την υπόθεση που έχει στα χέρια του, δημιουργώντας πηγαίες κωμικές σκηνές που δεν αγγίζουν ως συνήθως τα όρια της βλακείας.

Και σίγουρα τι το καλύτερο απ’ το να έχεις σε μια κωμωδία σαν κι αυτή τον αγαπημένο και ειδικευμένο στο είδος, Jim Carrey. Επιστρέφει εμφανώς μεγαλύτερος και πιο ώριμος, στο είδος εκείνο που τον ανέδειξε και τον έκανε θεό, χωρίς όμως την υπερβολή τωνη προηγούμενων χαρακτήρων του, τόσο εκφραστικά, όσο κι ερμηνευτικά. Οι χαρακτηριστικές γκριμάτσες υπάρχουν, χωρίς όμως να γίνεται ακραία και υπερβολική χρήση τους, και ενώ μπορεί να μην έχουμε τις πιασάρικες ατάκες του “Θεός Για Μια Εβδομάδα”, ο Carl είναι ένας διασκεδαστικός και ολοκληρωμένος, ανθρώπινος πάνω απ’ όλα χαρακτήρας.

Στους δευτερεύοντες ρόλους έχουμε επίσης πολύ καλές και διασκεδαστικές παρουσίες, με αυτή του Rhys Darby να ξεχωρίζει σημαντικά, λόγω της τραγελαφικής και ακραίας γραφικότητάς του. Γοητευτική και η Zooey Deschanel, η απόλυτα γλυκιά και γήινη, τρελαμένη ύπαρξη, για να ονομάσουμε τον έρωτα του πρωταγωνιστή, χωρίς όμως ερμηνευτικά να πείθει ρεαλιστικά για την τρέλα της.

Το “Yes Man” είναι μια οικογενειακή κωμωδία για όλα τα γούστα, ισσοροπημένη παρά το παράλογο της ιστορίας. Οι χαρακτήρες δεν ξεπέφτουν σε ακραίους σαρκασμούς προσώπων και καταστάσεων, σεβόμενοι την ελευθερία της ανθρώπινης σκέψης κι επιλογής. Κανένα άκρο δεν μπορεί να βγει σε καλό και για κάθε τι υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο Jim Carrey επανήλθε δριμύτερος και οι φίλοι του μπορούν να τον απολαύσουν στα παλιά του λημέρια για μια ακόμα φορά, απολαμβάνοντας ένα ευχάριστο και ανάλαφρο δίωρο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ναι Σε Όλα
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Peyton Reed
Πρωταγωνιστές: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Danny Masterson, John Michael Higgins, Fionnula Flanagan, Molly Sims, Sasha Alexander, Rhys Darby
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 104’

Επίσημο site:
http://yesisthenewno.warnerbros.com/