Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ταινία είναι βασισμένη στην ιστορία της Georgianna Spenser που παντρεύτηκε τον William Cavendish, 5ο Δούκα του Devonshire, σε ηλικία 17 χρονών.
Ο γάμος τους προήλθε από συνοικέσιο καθώς ο Δούκας επιθυμούσε διακαώς έναν αρσενικό διάδοχο και η Georgianne δεν έβρισκε τον λόγο να πάει κόντρα στην επιθυμία της μητέρας της.
Όταν όμως θα γεννήσει δύο κορίτσια , το ενδιαφέρον του Δούκα γι’ αυτήν θα χαθεί εντελώς κι έτσι η Δούκισσα θα στραφεί στην κοσμική ζωή δίνοντας νέα πνοή και πάθος στο Λονδίνο.
Όταν θα πιάσει επ’ αυτοφώρω τον άντρα της να ερωτοτροπεί με μια άλλη γυναίκα, θα στρέψει αλλού την προσοχή της ακόμα περισσότερο.

Προσωπική άποψη:
Το να μεταφέρεις στην μεγάλη οθόνη την ιστορία ενός προσώπου το οποίο πραγματικά υπήρξε και μάλιστα με την δράση του, σηματοδότησε μια νέα εποχή, είναι τόσο δύσκολο, όσο το να μεταφέρεις κινηματογραφικά ένα αγαπημένο μυθιστόρημα. Πάντα κάποιος θα υπάρξει που θα βρει ψεγάδια, πάντα κάποιος θα υπάρξει που θα βρει αδυναμίες ή μη ρεαλιστικά στοιχεία. Η ιστορία της Δούκισσας του Devonshire, μιας γυναίκας που θυμίζει πολύ την σύγχρονη Diana, είναι μία απ’ αυτές.

Ο Saul Dibb χωρίς να έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάτι οδιαίτερο στο βιογραφικό του, κάνει μια αξιόλογη και αξιοπρεπή προσπάθεια, έχοντας στα χέρια του μερικά απ’ τα πιο ηχηρά ονόματα του Αγγλικού κινηματογράφου. Με σεβασμό, μας μεταφέρει καρέ-καρέ την ζωή της γυναίκας εκείνης, όπου με την στάση της, έκανε την αρχή για την εξάπλωση του φεμινισμού στην Αγγλία, σε μια εποχή, όπου ο πουριτανισμός της δεν μοιάζει τόσο μακρινός με το σήμερα. Η ροή της ταινίας του, κάτι που κάνει εντύπωση για film του είδους, δεν είναι καθόλου αργή, αντίθετα, επειστεί την προσοχή στα πιο καίρια και καθοριστικά σημεία απ’ την ζωή της ηρωίδας.

Η φωτογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι κάτι παραπάνω από άρτια, δικαιολογώντας την πρόσφατη βράβευσή τους στα φετινά Oscars. Μεταφέρουν με εντυπωσιακό τρόπο, το ασφυκτικό, πουριτανικό και δήθεν κλίμα, μιας αριστοκρατικής Αγγλίας του 17ου αιώνα που κάτω από το πολυτελές προσωπείο της σάπιζε. Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί, σίγουρα θα ικανοποιήθηκαν από το συγκεκριμένο στοιχείο μιας παραγωγής, που κατά τ’ άλλα μπορεί να μην εντυπωσίασε, όμως κατάφερε να μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.

Η Keira Knightley φαίνεται πως έχει εθιστεί σε ρόλους εποχής όπου απαιτούν στενούς κορσέδες, φτερά και πούπουλα και μαλλί αγκινάρα. Βέβαια, για να είμαι και ειλικρινής, έχει κάτι το αριστοκρατικά ψυχρό στο πρόσωπό της, στοιχείο που κάνει ρόλους σαν κι αυτούς, αβανταδόρικους για εκείνη. Και μπορεί να είναι αρκετά καλή στον ρόλο της, με μερικά πολύ ιδιαίτερα ξεσπάσματα που δεν μπορούν, ούτε να περάσουν απαρατήρητα, ούτε να σε αφήσουν ασυγκίνητο, όμως κάτι λείπει. Και αυτό που λείπει είναι η σταθερότητα στην έκφραση των συναισθημάτων της, που ενίοτε είναι πιο υποτονική απ’ όσο θα θέλαμε.

Οι Hayley Atwell, Ralph Fiennes και Dominic Cooper, μοιάζουν να ασθενούν δίπλα σε μια Knightley, πάνω στον ρόλο της οποίας βασίζεται και η ταινία. Όμως φαίνεται να ξέχασε ο σεναριογράφος, ότι όταν μεταφέρεις την ζωή ενός ανθρώπου στο κινηματογραφικό πανί, δεν πρέπει να παραλείπεις να αναπτύξεις επαρκώς και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Άλλωστε, αποτελούν βασικούς παράγοντες επηρεασμού καταστάσεων και αποφάσεων κατά συνέπεια, δεν είναι απλά καλλωπιστικά στοιχεία στον παραμυθένιο ή μη κόσμο του ήρωα.

Συνολικά πρόκειται για μια αξιόλογη παραγωγή του είδους, στα πρώτα σκηνοθετικά βήματα του δημιουργού. Ωστόσο, παρά την φιλότιμη αυτή προσπάθειά του, δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες του είδους και να αναδειχθεί. Στα τεχνικά σημεία κερδίζει πόντους αναμφίβολα, όμως παρά το γεγονός ότι δεν κουράζει, θα θέλαμε μεγαλύτερη ανάλυση των δευτερευόντων προσώπων και όχι μόνο της Knightley, την οποία επίσης θα προτιμούσα να έχει ακολουθήσει μια πιο σταθερή ερμηνευτικά γραμμή. Απ’ την άλλη όμως, οι δυνατές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές του έργου, δεν μπορούν να σε αφήσουν ασυγκίνητο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Δούκισσα
Είδος: Ιστορική
Σκηνοθέτης: Saul Dibb
Πρωταγωνιστές: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Simon McBurney, Dominic Cooper, Charlotte Rampling, Hayley Atwell
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 110’

Επίσημο site:
http://www.theduchessmovie.com/