Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Julianne, μαζί με τον καλύτερό της φίλο Michael, δώσανε κάποτε υπόσχεση ότι αν δεν έχουν παντρευτεί μέχρι το 28ο έτος της ηλικίας τους θα παντρευτούνε μεταξύ τους.
Η Julianne, κοντεύοντας να κλείσει τα 28 της, δέχεται τηλεφώνημα από τον Michael ο οποίος και της ανακοινώνει τον γάμο του με την Kimberly.
Τότε είναι που καταλαβαίνει ότι είναι ο άντρας της ζωής της και προσπαθεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον γάμο και να ξανακερδίσει την πρωτοκαθεδρία στην καρδιά του.

Προσωπική άποψη:
Αν και φαινομενικά η ταινία παραπέμπει σε θεματολογία που πιθανότατα να αφορούσε μόνο το γυναικείο κοινό, τελικά αποδεικνύει κάθε φορά που την βλέπω, όλο και περισσότερο, πως δεν είναι έτσι. Δεν είναι άλλη μια ρομαντική κομεντί που απευθύνεται σε απελπισμένες, ανύπαντρες τριαντάρες, αλλά σε ένα διαφορετικό, πιο ευρύ κοινό. Εκείνο το κοινό, που δεν διαχωρίζεται από την αντρική ή γυναικεία φυσιογνωμία του, αλλά που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα που ενώνουν ή απομακρύνουν την κοινή τους πορεία.

Η Julianne και ο Michael είναι δύο νέοι άνθρωποι που έχουν περάσει μαζί μια ζωή, που έχουν μοιραστεί τις πιο δυνατές συγκινήσεις που έχουν νιώσει ποτέ. Και όμως, ενώ ο ένας αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον άλλον, δεν το αντιλαμβάνεται, ή για να το θέσω καλύτερα, δεν θέλει να το παραδεχτεί και ιδιαίτερα η Julianne. Συνήθως οι καλύτεροί μας φίλοι, έχουν όλα εκείνα που θα θέλαμε να έχει ο σύντροφός μας. Τότε γιατί δεν είμαστε μαζί τους; Τότε γιατί ενώ επιλέγουμε να μην είμαστε μαζί τους, μας πονάει όταν κάποιος άλλος μπαίνει ανάμεσά μας και διεκδικεί την πρώτη θέση στην καρδιά του; Ίσως γιατί κατά βάθος να ξέρουμε, ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόση τελειότητα σε μια σχέση. Ίσως γιατί μας φοβίζει το γεγονός ότι ο έρωτας μπορεί να καταστρέψει την τελειότητα που έπλασσε η φιλία.

Πάνω σ’ αυτή την θεμελιώδη ιδέα των σχέσεων στηρίζεται το έργο, δημιουργώντας μια ρομαντική διαδρομή 4 ημερών, γεμάτη συναισθήματα, σκέψεις και συνειδητοποίηση. Ο σκηνοθέτης οδηγεί τους ήρωές του σε μια τρελή κούρσα όπου όλοι θέλουν, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να είναι νικητές. Τονίζοντας κάθε χαρακτήρα και κάθε δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη πράξη του, φτάνει σε ένα φινάλε απ’ αυτά που δεν μπορούν παρά να σου μείνουν αξέχαστα, όχι λόγω της πρωτοτυπίας του και μόνο, αλλά επειδή είναι το πιο δίκαιο.

Οι χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτήν την ιστορία, είναι όλοι χωρίς εξαιρέσεις, απόλυτα ολοκληρωμένοι, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο. Ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος προσωπικότητας που όμως δένει τόσο όμορφα με τους υπόλοιπους γιατί στην ουσία, ο καθένας από τους ήρωες συμπληρώνει τον άλλον. Εκείνος είναι που καλύπτει τα συναισθηματικά κενά του άλλου, την αδυναμία έκφρασης ή την υπερευαισθησία του.

Η Roberts δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ για να αποδείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει δυναμικά όποιον ρόλο πέσει στα χέρια της. Με νεύρο και πάθος, γίνεται ένα με τη Julianne, σε έναν νευρωτικό ρόλο που προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ μίσους και συμπάθειας, λογικής και παραλόγου. Η Diaz χαριτωμένα γλυκιά και συμπαθητική, όπως και ο γοητευτικός Dermot Mulroney, που αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου. Απολαυστικότερος όλων όμως ο Everett στον ρόλο του gay φίλου της πρωταγωνίστριας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους χαρακτήρες με καταλυτική σημασία για την εξέλιξη της πλοκής και που προσφέρει παράλληλα, απ’ τις πιο απολαυστικές στιγμές γέλιου σε ολόκληρη την ταινία.

Μια ρομαντική κομεντί που δεν αναλώνεται σε μελό διαλόγους ή σε φτηνές σκηνές που προσπαθούν να εκβιάσουν το γέλιο μας. Το χιούμορ και το συναίσθημα, ισορροπούν σε σωστές αναλογίες ενώ οι γεμάτοι θετική ενέργεια, δοτικοί και χαμογελαστοί πρωταγωνιστές, δένουν εξαιρετικά σε μια ιστορία γεμάτη αγάπη, ίντριγκα και συναισθηματικές αμφιταλαντεύσεις. Ποιος ξέρει; Μπορεί βλέποντάς το να θυμηθείτε κάτι απ’ τον δικό σας εαυτό.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Γάμος Του Καλύτερού Μου Φίλου
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: P.J. Hogan
Πρωταγωνιστές: Julia Roberts, Cameron Diaz, Dermot Mulroney, Rupert Everett, Philip Bosco, M. Emmet Walsh, Rachel Griffiths, Carrie Preston, Susan Sullivan, Christopher Masterson
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 105’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0119738/
http://en.wikipedia.org/wiki/My_Best_Friend