Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Jerry Shepherd είναι οδηγός στην Αμερικάνικη Επιστημονική Ερευνητική Βάση στην Ανταρκτική. Μαζί του στη παγωμένη τοποθεσία εργάζονται ο Charlie Cooper και η κατά καιρούς αγαπημένη του Katie.
Ο Jerry έχει αναπτύξει μια δυνατή σχέση με τα 8 huskies που εκπαίδευσε για να κινούν τα έλκηθρα. Η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση του στα σκυλιά θα ενισχυθούν όταν σε μια δύσκολη αποστολή τα huskies θα αποδείξουν τις ικανότητές τους σώζοντας τον ερευνητή David McClaren.
Το κλίμα όμως επιδεινώνεται επικίνδυνα και η ερευνητική ομάδα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Βάση και τα σκυλιά στο έλεος του χειμώνα. Ο Jerry ξεκινά μια προσπάθεια διάσωσης των αγαπημένων του φίλων αλλά κανείς δε φαίνεται να ενδιαφέρεται αρκετά για τη μοίρα των σκυλιών.
Εν τω μεταξύ οι μέρες περνάνε και τα huskies προσπαθούν να επιβιώσουν επιστρατεύοντας ό,τι καλύτερο έχουν, το ένστικτο τους.

Προσωπική άποψη:
Μια ιστορία συγκινητική, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα του 1958 όπου 9 από τα εγκαταλειμμένα σκυλάκια πέθαναν και remake της πρώτης ταινίας που ασχολήθηκε με τον θέμα το 1983, “Nankyoku Monogatari”. Αυτή τη φορά βέβαια, η Χολυγουντιανή εκδοχή είναι σαφώς πιο ευνοϊκή για τα συμπαθέστατα τετράποδα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ενοχλεί, μάλλον ανακουφίζει.

Ο σκηνοθέτης Frank Marshall δημιουργεί μια ταινία με ντοκιμενταρίστικη διάθεση, χωρίς ωστόσο να συγκαταλέγεται στην κατηγορία αυτή, που απ’ την άλλη όμως, δεν είναι ταυτόσημη των συνηθισμένων παραγωγών της Disney. Και μπορεί ως προς την δημιουργία και ανάπτυξη περιβάλλοντος να υστερεί ως ένα βαθμό, χωρίς όμως να έχει έλλειψη φαντασίας, καταφέρνει όμως κάτι πολύ πιο δύσκολο. Να δημιουργήσει σκυλιά ηθοποιούς και να τα χαλιναγωγήσει με τέτοιο τρόπο ώστε οι ερμηνείες τους να είναι απόλυτες.

Σχεδόν στο σύνολό της, η ιστορία εστιάζει στα όμορφα τετράποδα και στην συντροφικότητα την οποία και αναπτύσσουν μεταξύ τους προκειμένου να βγουν νικητές στο παιχνίδι της επιβίωσης. Η αγάπη, η αφοσίωση και η κατανόηση, έτσι όπως μόνο τα ζώα μπορούν να την βιώσουν και όπου οι διάσπαρτες εικόνες της σκληρής ανθρώπινης καθημερινότητας, έρχονται απλά και μόνο για να την επισκιάσουν και να κρύψουν την λάμψη της. Ωστόσο δεν λείπουν και οι σκηνές δράσεις, όπως ο αγώνας ενάντια στην όρκα, που αξίζει προσοχής και το κυνήγι των πουλιών, απόλυτος κατοπτρισμός του σουρεαλιστικού.

Τα σκυλιά αποτελούν από μόνα τους ολοκληρωμένες και διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, τόσο σύνθετες και αυθεντικές, που παρά ίσως την υπερβολή τους, υπερκαλύπτουν κάθε ανάγκη για ομιλίες και ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο θεατής να το καταλάβει εξαρχής, αφού οι τετράποδοι ήρωες είναι τα κεντρικά πρόσωπα, κατά συνέπεια υπάρχει απουσία διαλόγων. Η σιωπή όμως μεταξύ τους μοιάζει να λέει περισσότερα.

Το ανθρώπινο στοιχείο είναι μηδαμινό και όπου αυτό υπάρχει σχεδόν απαρατήρητο. Κατ’ επέκταση και οι ερμηνείες όσων ανθρώπων συμμετέχουν είναι όχι απλά διεκπεραιωτικές, αλλά παντελώς αδιάφορες. Ο Paul Walker αν και μου είναι συμπαθέστατος κατά τ’ άλλα, στην προκειμένη περίπτωση καταφέρνει να μου είναι απλά αδιάφορος και αποπροσανατολισμένος και ο Jason Biggs δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης και συμπεριφέρεται λες και παίζει σε remake του “American Pie”. Ο μόνος που το παλεύει είναι ο Bruce Greenwood αλλά τι να σου κάνει και αυτός ο φουκαράς.

Οι τετράποδοι ήρωες και ο αγώνας τους να επιβιώσουν στα μαγευτικά και ονειρικά τοπία της Ανταρκτικής, είναι εκείνα τα στοιχεία που σε καθηλώνουν και που κλέβουν την παράσταση. Πανέμορφα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από τους ανθρώπινους συμπρωταγωνιστές τους, καταφέρνουν να σηκώσουν το βάρος μια ντοκιμενταρίστικης ταινίας, η οποία απευθύνεται κυρίως σε φιλόζωους και σε νεανίζοντα κοινό. Ακόμα κι αν δεν ενθουσιάσει τους πιο απαιτητικούς, θα σας αφήσει μια όμορφα γλυκόπικρη γεύση και πολλά γεμάτα και διαφορετικά συναισθήματα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ανταρκτική, Στα Όρια Του Αδύνατου
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Frank Marsall
Πρωταγωνιστές: Paul Walker, Bruce Greenwood, Jason Biggs, Panou, Moon Bloodgood
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:
http://disney.go.com/disneyvideos/liveaction/eightbelow/