Συνοπτική περίληψη του έργου:
Άγρια Δύση και οι άντρες μοιάζουν να κυριαρχούν. Το τοπικό τουρνουά για τον καλύτερο πιστολέρο ετοιμάζεται να ξεκινήσει και όλοι ανυπομονούν να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι.
Εκεί φτάνει και η Ellen, μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία δηλώνει συμμετοχή στον αγώνα, αποτελώντας την μοναδική θηλυκή παρουσία και προκαλώντας το γέλιο των αρσενικών.
Όμως αποδεικνύεται εξαιρετική με τα όπλα και αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση από τον άνθρωπο που της κατέστρεψε την ζωή.

Προσωπική άποψη:
Παραγωγής 1995, προπολεμικής κατά πολλούς, το “The Quick And The Dead” είναι μια ιδιαίτερη απόπειρα, ενός σκηνοθέτη του φανταστικού, να καταπιαστεί με κάτι άλλο. Τι το καλύτερο λοιπόν, σκέφτηκε ο Raimi, από ένα western το οποίο ίσως και να κατάφερνε να ξυπνήσει την παλιά λατρεία ορισμένων κινηματογραφόφιλων για το συγκεκριμένο είδος. Δεν θα μπορούσε κανείς βέβαια να ισχυριστεί, πως η απόπειρα αυτή τελικά του βγήκε σε καλό.

Ο Raimi λοιπόν, δημιούργησε μια ιδιαίτερα στυλιζαρισμένη ταινία, με φόντο την Άγρια Δύση και υπόβαθρο μια ιστορία μίσους κι εκδίκησης. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτότυπο, ωστόσο έχει ένα ενδιαφέρον, μόνο και μόνο λόγω χρονικής απόστασης από τις spaghetti ταινίες. Αν και ο Raimi έχει εντρυφήσει στις ταινίες που περιστρέφονται γύρω από το φανταστικό, χρησιμοποιεί ιδιαίτερες γωνίες λήψεις, από πλαγιομετωπικές αποστάσεις και άλλοτε, εστιάζοντας σε κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, δημιουργώνατς έτσι μια σχετική αγωνία κι ένταση, ιδιαίτερα κατά τις μονομαχίες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό!

Τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και τα χαρακτηριστικά που σέρνουν στις πλάτες τους, μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από σελίδες comic. Γραφικές και μονότονες, όχι γιατί δεν έχουν να πουν κάτι το διαφορετικό από άλλες της σειράς αυτής, αλλά γιατί κι αυτό, το γνωστό και κοινότυπο που θέλουν να πουν και να εκφράσουν, δεν μπορούν να το μεταφέρουν όπως θα θέλαμε. Κατά συνέπεια, όσο και να θέλουμε να ταυτιστούμε μαζί τους, αδυνατούμε.

Η Sharon Stone, μάλλον θα ήθελε να ξεχάσει αυτή την ταινία καθώς, τίποτα δεν θυμίζει την sexy πρωταγωνίστρια που θα γινόταν λίγο αργότερα μύθος. Και μπορεί τα σπιρούνια και οι καυτές σέλες να προσπαθούν να μας πείσουν για την σκληρότητα του χαρακτήρα της, όμως το μέχρι τότε αγγελικό της πρόσωπο, είναι αρκετό για να γκρεμίσει κάθε φαντασίωση που φτάνει μέχρι τον λαιμό.

O Russell Crowe τώρα, καθώς και ο Leonardo DiCaprio, στα πρώτα τους βήματα, σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε, ούτε ότι σήμερα θα αποτελούσαν απ’ τα πιο περιζήτητα άτομα του χώρου, ούτε ότι θα συμπρωταγωνιστούσαν ξανά, όντας διασημότητες. Στην συγκεκριμένη ταινία ωστόσο, μάλλον περνάνε απαρατήρητοι, ο μεν πρώτος γιατί πολύ απλά ως ρόλος είναι αδιάφορος και ο δεύτερος, λόγω του αμούστακου του χαρακτήρα του, που παρά το γεγονός ότι το προσπαθεί, δίπλα σε έναν Hackman, στο μοναδικό ρόλο που ξεχωρίζει σε όλη την ταινία, εκείνον του κακού, δεν καταφέρνει να αποσπάσει τα βλέμματα.

Τώρα, το να το δείτε ή όχι, είναι σχετικό. Εξαρτάται υπό πια βάση θα το θέσει κανείς και υπό πια οπτική γωνία θα το δει. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από μια ταινία όπου απλά θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, χωρίς όμως να βιώσετε έντονες συγκινήσεις. Αξίζει μόνο και μόνο, για να δείτε ένα τόσο τρανό σήμερα cast, στα πρώτα του, αμήχανα και άδοξα βήματα.
Βαθμολογία 4,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γρήγορη Και Θανάσιμη
Είδος: Γουέστερν
Σκηνοθέτης: Sam Raimi
Πρωταγωνιστές: Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe, Leonardo DiCaprio, Tobin Bell, Roberts Blossom, Kevin Conway
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 107’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Quick_and_the_Dead_(1995_film)
http://www.imdb.com/title/tt0114214/