Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Ζ είναι ένα εργατικό και ευσυνείδητο μυρμήγκι που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον περίγυρό του.
Ερωτευμένος με τη πριγκίπισσα της μυρμηγκοχώρας, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει όχι μόνο την καλή του, αλλά και ολόκληρη την κοινότητα.
Ο δολοπλόκος και σατανικός στρατηγός της κοινότητας προσπαθεί να αφανίσει ολόκληρο τον μυρμηγκοπληθυσμό όμως δεν τα έχει υπολογίσει όλα.

Προσωπική άποψη:
Μια ταινία κινουμένων σχεδίων η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία του computer animation το 1998 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό ενώ παράλληλα, εκθειάστηκε από τους κριτικούς. Όχι τόσο το πρώτο, αλλά το δεύτερο σκέλος, είναι κάτι που πάντα με έκανε να ανησυχώ ιδιαιτέρως. Όσο κι αν φαντάζει παράλογο, τα συμφέροντα υπάρχουν παντού, ακόμα κι όταν μιλάμε για μια παιδική ταινία. Οπότε, το να προσπαθεί κάποιος να σπρώξει ένα προϊόν στην αγορά στολίζοντάς το με δάφνες, πρέπει να κινεί τις υποψίες μας.

Η Dreamworks είναι μια πολύ αξιόλογη εταιρεία παραγωγής της συγκεκριμένης θεματολογίας ταινιών και είναι αυτή, που συντέλεσαι δραστικά στην εξέλιξη και στην μορφοποίησή της, έτσι ώστε να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Και δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό για το animation κομμάτι της ταινίας, τόσο όσον αφορά τον σχεδιασμό της μυρμηγκούπολης, όσο και των μικρών ηρώων μέσα σ’ αυτόν. Δεν πάσχει ούτε από φαντασία, ούτε από ρεαλιστικότητα και όσο γίνεται περισσότερο, φωτογραφική ακρίβεια. Ακόμα και οι εκφράσεις και οι κινήσεις των μικρών μυρμηγκιών είναι τόσο απολαυστικά αρμονικές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τραβάνε την προσοχή.

Το σενάριο βέβαια δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο. Ο μικρός που θέλει να αναδειχθεί μέσα από τον βούρκο, ερωτεύεται το άπιαστο γι’ αυτόν κορίτσι που μυστηριωδώς τον θέλει και μπλέκεται σε μια τρελή περιπέτεια. Όσο αυτή η περιπέτεια εξελίσσεται, παρά την δειλία που τον διακατέχει, βλέπουμε να κάνει αλματώδη βήματα και τελικά, από τελευταίος να καταλήγει να είναι πρώτος, ένδοξος και ήρωας. Θα μου πείτε, παραμυθάκι που απευθύνεται σε παιδιά είναι, τι περίμενες; Δεν περίμενα διαφορετική εξελιχτική πορεία, υπήρξαν όμως άλλα, πιο ουσιαστικά πράγματα που με ενόχλησαν.

Πρώτον, ο πόλεμος μεταξύ μυρμηγκιών και τερμιτών. Ναι, η βία είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, όταν όμως θέλουμε να την παρουσιάσουμε σε παιδιά, ακόμα κι αν το αντικείμενοπου θα χρησιμοποιήσεις είναι μικρά μυρμηγκάκια, δεν μπορείς να δείχνεις ακροτηριασμένα μέλη. Δεύτερον, είναι δυνατόν ο Ζ να πηγαίνει σε ψυχαναλυτή; Τι μήνυμα περνάμε στα παιδιά με αυτό το παράδειγμα; Ότι όλοι οι αρνητικοί χαρακτήρες, αυτοί που αισθάνονται κατώτεροι πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα και μόνο με τη βοήθεια ειδικού μπορούν να τα ξεπεράσουν; Χμ... αρκετή βία και αρκετά εκμοντερνισμένα πρότυπα κοινωνικού βίου, όλα μαζί, στριμωγμένα σε μία και μόνο ταινία.

Ο Woody Allen βοήθησε πολύ στον σχεδιασμό και στην διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης του κεντρικού μυρμηγκοήρωα. Τόσο ο ψυχισμός όσο και τα εκφραστικά του στοιχεία και μέσα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δημιουργό και ηθοποιό, ο οποίος, είναι κι εκείνος που δανείζει την φωνή του στον Z. Είναι η μόνη ηχητική παρουσία που ξεχωρίζει και κατά τ’ άλλα δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να ξεχωρίζει ή να αξίζει έντονης προσοχής.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια αρκετά αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη animation παραγωγή που όμως, κατά τα προσωπικά μου standards, δεν απευθύνεται απόλυτα σε παιδικό κοινό. Θα ήθελα να είναι λιγότερο βίαιη και περισσότερο συναισθηματική. Ίσως αυτό να την έκανε στα μάτια μου περισσότερο ενδιαφέρουσα. Το δίχως άλλο όμως, υπάρχουν καλύτερες ταινίες να επιλέξετε να δείτε με το παιδί σας αν είναι στο χέρι σας και δεν τύχει να πέσετε πάνω της σε κάποια τηλεοπτική της προβολή.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τα Μυρμήγκια
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτες: Eric Darnell, Tim Johnson, Lawrence Guterman
Πρωταγωνιστές: Woody Allen, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Jane Curtin, Danny Glover
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 87’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antz
http://www.imdb.com/title/tt0120587/