Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μετά από κάποια θεατρική αποτυχία, ο συγγραφέας Barrie γνωρίζει την χήρα Sylvia Davies και τα τέσσερα παιδιά της.
Περνώντας πολλές ώρες μαζί τους, αρχίζει να γράφει μια ιστορία για παιδιά που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν.
Στο διάστημα αυτό η σχέση του με την οικογένεια της κυρίας Davies θα παρεξηγηθεί από την πουριτανική κοινωνία του Λονδίνου και θα προκαλέσει μαύρα σύννεφα στον γάμο του.

Προσωπική άποψη:
Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, αν όχι έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει από εξιστορήσεις την ιστορία του Peter Pan και των παιδιών της Χώρας του Ποτέ, εκείνης της μαγικής χώρας σε κάποια γωνιά του διαστήματος όπου τα παιδιά μένουν για πάντα έτσι, χωρίς να μπορούν και κυρίως, χωρίς να θέλουν να μεγαλώσουν. Και μπορεί κινηματογραφικά να έχουμε δει διάφορες, ποικίλες και διαφορετικές εκδοχές και αποδόσεις της συγκεκριμένης ιστορίας, αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ πως ο, ίσως όχι και τόσο επιτυχημένος συγγραφέας, James Matthew Barrie εμπνεύστηκε και οδηγήθηκε στην συγγραφή του;

Το χρονικό αυτού του παραμυθιού καλούμαστε να παρακολουθήσουμε στην ταινία του Marc Forster, από την σύλληψη της ιδέας, στην συντήρησή και τελικά στην ολοκλήρωσή της. Και στο ταξίδι αυτό είναι που μπερδεύουμε το πραγματικό με το φανταστικό, το αδυνατό με το αδύνατο. Όταν όμως μιλάμε για παραμύθι, που ξεκινάνε άραγε και που τελειώνουν τα επιτρεπτά όρια, αν αυτά υπάρχουν. Και πραγματικά, όταν το παραμύθι αυτό είναι ένα από τα πιο διαχρονικά στην ιστορία, έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία το αν στηρίζεται σε ρεαλιστικά γεγονότα.

Ο Forster αποτυπώνει με ιδιαίτερη ρεαλιστικότητα το πραγματικό, πουριτανικό και δυσκοίλιο Λονδίνο της εποχής. Ένα Λονδίνο αριστοκρατικό, βασιλευόμενο από έναν δήθεν ηθικολογικό κώδικα. Και μέσα σε αυτό τον σκοτεινό τόπο καταφέρνει, όχι να πλάσσει, αλλά να ζωντανέψει έναν άλλο τόπο, γεμάτο φως και χρώματα, όπου το παιχνίδι, η μουσική και τα παιδικά χαμόγελα έχουν τον πρώτο και τον πιο εξέχοντα ρόλο. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να διώξει τις σκιές. Πάντα παραμονεύουν, έτοιμες να δράσουν όταν θα πονέσουν περισσότερο, όταν έχεις χαλαρώσει και βιώνεις το φανταστικό με όλο σου το είναι. Τότε είναι που η πραγματικότητα γίνεται πιο σκληρή από ποτέ, έτοιμη να σε συνθλίψει.

Στο ρόλο του παραμυθά συγγραφέα συναντάμε τον Johnny Depp. Αν κι έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε σε ιδιαίτερους ρόλους, σε χαρακτήρες ανθρώπων που δεν είναι και τόσο πολύ μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια, αυτή τη φορά, ο χαρακτήρας του έχει κάτι διαφορετικό. Μπορεί, όχι μόνο να μαγεύει και να συνερπαίρνει τον θεατή – ακροατή του, αλλά και να μαγεύεται και ο ίδιος από τις ιδιαιτερότητές του. Να παρασύρεται και να βιώνει και ο ίδιος, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο, τον μαγικό κόσμο όπου ο ίδιος έπλασσε. Κατά τ’ άλλα, η εξαιρετική και παιχνιδιάρικη παρουσία του Depp δεν έχει να προσφέρει κάτι λιγότερο από την τελειότητα που προσφέρει συνήθως.

Τη μούσα του αδυνατεί να την βρει στο πρόσωπο της γυναίκας του, μιας στεγνής και κενής ύπαρξης. Όμως η ταλαντούχα Kate Winslet, ακόμα και σε έναν υπερβολικά γλυκανάλατο και βασανισμένο ρόλο καταφέρνει να κερδίσει όχι μόνο την συμπάθεια, αλλά και τις εντυπώσεις. Παρά τα βάσανά της δεν σκύβει ποτέ το κεφάλι, παρά τις κακουχίες και τις αντιξοότητες έχει πάντα την δύναμη να τραβήξει τον δρόμο της μπροστά, όσο και όπου αυτός την βγάλει. Απλή και ανθρώπινη, σε κερδίζει με την αμεσότητά της, πλαισιωμένη βέβαια και από ένα παιδικό cast που είναι όχι απλά εξαιρετικό, αλλά τρυφερά μαγευτικό.

Μπορεί σε κάποια σημεία το σενάριο να είναι περισσότερο μακροσκελές από όσο χρειαζόταν, κατά συνέπεια ο σκηνοθέτης να έχει πέσει θύμα του και αδυνατώντας να το μαζέψει, να παρατραβάει δίχως λόγο και να κουράζει ελαφρώς. Αν εξαιρέσει κανείς όμως αυτό πρόκειται για ένα όμορφο παραμύθι, με εξαιρετικά μαγευτικές δόσεις φανταστικού συνδυάζοντας όμως το ανθρώπινο, τρυφερό και δοτικό συναίσθημα που συγκινεί. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για μια οικογενειακή βραδιά.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:

Ελλ. τίτλος: Ψάχνοντας Την Χώρα Του Ποτέ
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Marc Forster
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Nick Roud, Radha Mitchell, Dustin Hoffman
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 106’

Επίσημο site:
http://www.miramax.com/findingneverland/