Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Sam και η Molly είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι που μόλις μετακόμισαν στο καινούργιο τους σπίτι. Σε μια έξοδό τους, ένας αλήτης προσπαθεί να κλέψει το πορτοφόλι του Sam και καταλήγει να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Ο Sam όμως, που έχει υποσχεθεί στη Molly να την προστατεύει πάντα, μένει μαζί της ως πνεύμα. Όταν αυτός αντιλαμβάνεται ότι η Molly διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, δεν μπορεί να την προειδοποιήσει, αφού αυτή δεν μπορεί ούτε να τον δει ούτε να τον ακούσει.
Μέσο για επικοινωνία θα γίνει το ψευτομέντιουμ Oda Mae που χωρίς να το γνωρίζει ως τώρα, έχει πραγματικά το χάρισμα να μιλάει με άλλους κόσμους.

Προσωπική άποψη:
Δεκαετία του ’90, αγαπημένες εποχές, αγαπημένες ταινίες. Τι κι αν τα χρόνια έχουν περάσει και τα δεδομένα που καθορίζουν την ποιότητα ή μη μιας ταινίας έχουν αλλάξει, μερικές αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ και μέχρι σήμερα, ίσως και για πολλά χρόνια ακόμα, να σου αφήνουν την ίδια γλυκιά και αθώα γεύση που σου άφησαν όταν τις πρωτοείδες. Ο “Αόρατος Εραστής”, μπορεί να είναι μια ταινία που σήμερα για κάποιους να συγκαταλέγεται στις παλαιομοδίτικες, είναι όμως και μια ταινία από εκείνες που δεν μπορείς να μην αγαπάς.

Άλλη μια ταινία από αυτές που έχω δει τις τελευταίες μέρες και έχουν λίγο απ’ όλα. Λίγο δράση, λίγο περιπέτεια, λίγο ρομάντζο, κάποια στοιχεία θρίλερ και ανάμεσα σε όλα αυτά, πολύ, αγνό και τρυφερό συναίσθημα και έντονες δόσεις χιούμορ που όμως, όχι μόνο δεν γελοιοποιούν το σύνολο, αλλά το κάνουν πιο ανάλαφρο εκεί που χρειάζεται κι εκεί πάντα όπου έχει την δυνατότητα να ενσωματωθεί. Με μια λέξη η ταινία είναι απολαυστική και μάλιστα, μας έχει χαρίσει ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φιλιά και μια απ’ τις κορυφαίες ερωτικές κινηματογραφικές σκηνές, υπό την μελωδία του “Unchained Melody” των Walker Brothers.

Ο Jerry Zucker δεν υπήρξε ποτέ από τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ήξεραν με ποιο κομμάτι ακριβώς του καλλιτεχνικού χώρου θα ήθελαν να να ασχοληθούν. Έτσι, μέσα στα χρόνια που πέρασαν, τον έχουμε συναντήσει τόσο σε ρόλους κομπάρσου ηθοποιού, όσο και στον ρόλο του σκηνοθέτη ή του παραγωγού. Στην προκειμένη περίπτωση, επέλεξε την καρέκλα του σκηνοθέτη και χωρίς να έχει κάνει καμιά ιδιαίτερα αξιόλογη σκηνοθετική προσπάθεια, δημιούργησε μια ταινία όπου κατάφερε να συνδυάσει όλα τα διαφορετικά της στοιχεία και να αγαπηθεί από τον κόσμο και γιατί όχι, από μερικούς να συζητιέται μέχρι και σήμερα.

Η Demi Moore και ο ρόλος της σε αυτή την ταινία υπήρξαν η αφορμή πριν 19 χρόνια η μαμά μου να κόψει κοντά τα μαλλιά της, την επόμενη κι όλας που την είδε. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε καιρό να το ξεπεράσουμε. Όσο για την νεαρή ακόμα τότε ηθοποιό, μπορεί να μην ήταν μεγάλος ο ρόλος της, όμως η αθωότητα της εποχής και των νιάτων της την βοήθησαν σίγουρα να εξωτερικεύσει την γλυκήτητα εκείνη που απαιτούσε ο πληγωμένος χαρακτήρας της Molly, διατηρώντας στην μνήμη μας ζωντανή την εικόνα των βουρκωμένων, κουταβίσιων ματιών της.

Ο Patrick Swayze, γοητευτικός ζεν πρεμιέ της εποχής, έκανε και με αυτή του την εμφάνιση πολλές κοριτσίστικες καρδούλες να χτυπήσουνε. Σε έναν ρόλο χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και αξιώσεις, απλά απολαμβάνεις να τον βλέπεις, ιδιαίτερα για να ευχαριστηθείς τις χιουμοριστικές γκριμάτσες του. Στον ρόλο του ψυχανώμαλου κακού ο Tony Goldwyn, που σε πείθει με την τρέλλα στο μάτι του για το διαταραγμένο της ψυχολογίας του, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν σε έκανε να πιστεύεις στο καλό καλλιτεχνικό μέλλον που ακολούθησε. Όσο για την απολαυστική Whoopi Goldberg τα λόγια είναι περιττά αφού με το σκέρτσο, τον αυθορμητισμό και τον απρόβλεπτα διασκεδαστικό χαρακτήρα της, προσθέτει στην ταινία όλο εκείνο το κωμικό στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερη χωρίς να γίνεται γελοία. Γι’ αυτό άλλωστε για αυτή της την ερμηνεία κατέκτησε και το μοναδικό χρυσό αγαλματάκι της καριέρας της.

Για όλους εκείνους που αναπολούν τις όμορφες εκείνες εποχές του κινηματογράφου, εκείνες όπου τα ψηφιακά εφέ και τα μεγάλα οικονομικά budgets δεν είχαν το προταρχικό ρόλο, για όλους εκείνους που θέλουν να δουν μια ταινία που να τους ξυπνήσει συναισθήματα τρυφερού και παλαιομοδίτικου έρωτα, ε τότε αυτή είναι η ταινία που ψάχνετε. Ίσως είναι ώρα να τρέξετε στο video club της γειτονιάς σας και να ξεσκονίσετε τις αναμνήσεις σας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αόρατος Εραστής
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Jerry Zucker
Πρωταγωνιστές: Demi Moore, Patrick Swayze, Tony Goldwyn, Whoopi Goldberg, Christopher J. Keene
Παραγωγή: 1990
Διάρκεια: 128’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0099653/