Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Serpico ένας νεαρός νεοσύλλεκτος στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, αρνείται την παράνομη προστασία του αστυνομικού κυκλώματος και γίνεται στόχος των ισχυρών διεφθαρμένων συναδέλφων του.
Ο Serpico όμως, όχι μόνο αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό, αλλά είναι αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλη την αλήθεια για το κύκλωμα.
Η απόφασή του αυτή οδηγεί σε ένα τρελό κυνήγι αναζήτησης και προσπάθεια αποκάλυψης της αλλήθειας και βάζει, τόσο τη δουλειά του όσο και την ίδια τη ζωή του σε κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Ο Peter Maas, βασισμένος στην αληθινή ιστορία του αστυνομικού Frank Serpico, έγραψε ένα από τα ωραιότερα βιβλία της σύχρονης ιστορίας. Ένα βιβλίο ντοκουμέντο, όχι απλά βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, αλλά εξ’ ολοκλήρου στηριγμένο και οριοθετημένο στα πλαίσια του υπαρκτού και του αληθινού. Σ’ αυτό το βιβλίο βασίστηκε ο ίδιος για να γράψει μαζί με τον Waldo Salt το σενάριο της ταινίας, ένα σενάριο που στο πρόσωπο του Lunnet βρήκε έναν άξιο σκηνοθέτη για να δώσει κινηματογραφική υπόσταση στην ιστορία.

Το “Serpico” δεν είναι απλά μια ταινία αλλά η εξιστόριση αληθινών γεγονότων που έδωσαν άλλη έννοια στην λέξη διαφθορά, σε μια Αμερική που δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μακρινή όσο ίσως σκεφτούμε αρχικά. Και σε καμία περίπτωση δεν έχει διάθεση να ωραιοποιήσει τα πράγματα αλλά αντίθετα, επιδιώκει να βγάλει προς τα έξω το πιο σκληρό και διεφθαρμένο πρόσωπο μιας δήθεν ηθικοπλαστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας όπου λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να ξεχωρίσουν μέσα από τον βούρκο που πηγάζει απ’ τα σωθικά της.

Ο Lunnet εκμεταλλεύεται την αληθινή ιστορία του Serpico μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για την ζωή του, όσο και την εξαιρετική αποτύπωσή της, έτσι ώστε να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό. Μέσα από τα μεγάλα και θλιμμένα μάτια ενός ανθρώπινου θρύλλου των αστυνομικών αρχών της Αμερικής, παρατηρεί και καταγράφει το ματωμένο και βρώμικο οδοιπορικό της ανόδου μιας κοινωνικής μάζας, που όσο κι αν θέλει να μοιάζει ηθική και καθαρή, είναι πιο βρώμικη απ’ όσο θα μπορούσε ίσως κανείς να σκεφτεί. Η σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία προκαλεί ένταση, ενώ τα κοντινά στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα οδηγούν την δραματουργία του έργου στην κορύφωσή της.

Ο Al Pacino, ιδιαίτερα νέος ακόμα, σε μια από τις πιο σημαντικές, εκφραστικές και ολοκληρωμένες ερμηνείες της καριέρας του κάτι που δικαίως του απέφερε την δεύτερη υποψηφιότητά του για Oscar, στην μόλις δεύτερη ταινία στην οποία συμμετείχε σε πρωταγωνιστικό τουλάχιστον ρόλο. Με ένταση, πάθος και μια δυναμική που θα θαυμάζαμε για πολλά χρόνια έπειτα, ντύνει τον εξαιρετικά τον χαρακτήρα του Frank Serpico, χωρίς να ξεχνάει το ανθρώπινο στοιχείο αλλά και την υπεράνθρωπη εκείνη προσπάθεια, ενός ανθρώπου, που παρά την σαπίλα του περίγυρού του, όχι μόνο έμεινε ανεπηρέαστος, αλλά προσπάθησε και να καθαρίσει.

Το διεφθαρμένο και εγκληματικό οδοιπορικό μιας χώρας και μιας κοινωνίας, που όσο και αν θέλει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της, πάντα βρίσκεται κάποιος εκεί για να την ξεσκεπάσει. Ένας εξαιρετικός Al Pacino, δεν αποδίδει απλά έναν χαρακτήρα, αλλά τον ενσωματώνει σε κάθε κυτταρό. Ο Lunnet χάρη στην δυναμική του σκηνοθεσία και το εξαιρετικό σενάριο του Maas, μας κάνει ώρες-ώρες να ξεχνάμε ότι παρακολουθούμε μια ταινία και όχι ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του κεντρικού ήρωα και για τα status της τότε Αμερικάνικης κοινωνίας. Αν θέλετε μια ταινία δράσης που η διαφθορά να αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, τότε η αληθινή και συγκλονιστική ιστορία του Frank Serpico είναι αυτό ακριβώς που ζητάτε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σέρπικο
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Sidney Lumet
Πρωταγωνιστές: Al Pacino, John Randolph, Biff McGuire, Cornelia Sharpe, John Medici, Allan Rich, Edward Grover, Hank Garrett, Damien Leake
Παραγωγή: 1973
Διάρκεια: 129’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0070666/
http://en.wikipedia.org/wiki/Serpico