Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα νέο και ανερχόμενο ζευγάρι, ο Alex και η Nancy, αποφασίζει να αποκτήσει το δικό του σπίτι στο Brooklyn ύστερα από υπόδειξη του μεσίτη τους, ένα πανέμορφο παλιό διόροφο, ανακαινισμένο ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.
Για να το αποκτήσουν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ξοδεύοντας περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογίσει πιστεύοντας όμως ότι αξίζει τον κόπο.
Μαζί με το σπίτι θα αποκτήσουν και μια ενοικιάστρια, που μένει στον επάνω όροφο και ονομάζεται κυρία Connely.
Η γηραιά κυρία μένει δεκαετίες στο διαμέρισμα και η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους νέους ιδιοκτήτες να τη διώξουν. Εκείνοι θα αρχίσουν να σκέφτονται μήπως η κυρία Connely θα πρέπει να βγει από τη μέση με οποιοδήποτε τρόπο.

Προσωπική άποψη:
Αχ... πόσοι από εμάς δεν έχουν φτάσει στο σημείο της παράνοιας εξαιτίας κάποιου ενοχλητικού γείτονα. Λίγο-πολύ όλοι μας! Φανταστείτε πόσο χειρότερο θα μπορούσε να ήταν αν αυτή η ενοχλητική πηγή του κακού βρισκόταν μέσα στο σπίτι σας, ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας με μοναδικό σκοπό ύπαρξης να σας βασανίζει και να κάνει την ζωή σας δύσκολη. Μάλλον θα ήταν πολύ χειρότερο! Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή του “Duplex” όπου ένα νεαρό ζευγάρι θα προσπαθήσει να επιβιώσει από το σχέδιο εξόντωσης της ανοχλητικής συγκατοίκου που ζαλώθηκαν με το έτσι θέλω.

Αν και η ιδέα, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, σαν ιδέα και μόνο δεν είναι άσχημη, αποτυπώνεται σε ένα τόσο εκνευριστικά ηλίθιο σενάριο, γεμάτο κοινοτυπίες και κουραστικά κλισέ που αντί να είναι διασκεδαστικά, καταλήγουν να καίνε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα προκαλώντας αντί γέλιου, χασμουρητά κατά το μεγαλύτερο μέρος της προβολής. Ως κωμωδία καταστάσεων, που ως σκοπό της έχει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις ταινίες του είδους που κυκλοφορούν με την σέσουλα στα video clubs της γειτονιάς, θα περίμενε κανείς να προσφέρει εκείνες τις μικρές, εμπνευσμένες σκηνές γέλιου που θα έκαναν την διαφορά κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται καθώς, γίνονται θύματα της ίδιας του της υπερβολής.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Danny DeVito και δεν λέω, ο άνθρωπος ίσως είχε τις καλύτερες των διαθέσεων. Άλλωστε και ο ίδιος, όντας κωμικός ηθοποιός, ξέρει τι αρέσει και τι όχι στον κόσμο, τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να γελάσει. Βέβαια όλα τα παραπάνω αν ενσωματωθούν στην αμερικάνικη νοοτροπία περί φτηνού και άκοπου γέλιου τότε, μάλλον περιορίζονται οι κωμικές δυνατότητες του συνόλου καθώς, απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που καμία σχέση δεν έχει με άλλα.

Ο Ben Stiller δεν διακινδυνεύει την καλή του φήμη ως κωμικός ακολουθώντας, για μια ακόμα φορά, ένα κωμικό σενάριο της κατηγορίας εκείνης όπου συνηθίζει. Και αν κάτι μας αρέσει στον Stiller είναι το ότι δεν φοβάται να εκτεθεί και να τσαλακώσει την, ηλίθια μεν ορισμένες φορές, κατά τ’ άλλα συμπαθητική παρουσία του με το να πέφτει θύμα τραγελαφικών καταστάσεων. Μπορεί το σενάριο να είναι αδιάφορο όμως, ο ίδιος σαν παρουσία, σε συνδυασμό με το όμορφο δέσιμο με την συμπρωταγωνίστριά του, καταφέρνει να κερδίσει την εύνοιά μας.

Η Drew Barrymore, αν και κατά καιρούς την έχουμε δει σε διαφορετικά πράγματα, κατ’ ουσίαν ειδικεύεται κι αυτή σε κωμικούς ρόλους. Η ιδιαιτερότητά της είναι η δυνατότητα που έχει να παίρνει στα χέρια της τον πιο αδιάφορο και συνηθισμένο ρόλο και να τον ντύνει με τα στοιχεία εκείνα και με μια χαριτωμενιά, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και πολύ περισσότερο να είναι αδιάφορη.

Η ταινία πέφτει θύμα της ίδιας της της υπερβολής. Όσο καλές διαθέσεις κι αν υπάρχουν από την μεριά του συμπαθέστατου και χαμογελαστού σκηνοθέτη, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως τις απολαμβάνουμε με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κλισέ, κλισέ και πάλι κλισέ σε μια φούσκα απαράμιλης υπερβολής. Αν κάτι σώζει την ταινία από τον πάτο είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο που μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα, καταφέρνει να παραμείνει απολαυστικό και να αφήσει το δικό του, ιδιαίτερο, κωμικό στίγμα.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Συγκάτοικοι Με Το Ζόρι
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Danny DeVito
Πρωταγωνιστές: Ben Stiller, Drew Barrymore, Harvey Fierstein, Justin Theroux, James Remar, Robert Wisdom, Swoosie Kurtz, Wallace Shawn, Maya Rudolph
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 89’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0266489/
http://en.wikipedia.org/wiki/Duplex_(film)