Συνοπτική περίληψη του έργου:
H Isabel Walker επισκέπτεται την έγκυο αδελφή της στο Παρίσι. Η Roxy είναι μια ρομαντική ποιήτρια, η οποία έχει απατηθεί από τον άπιστο σύζυγό της Yves και όλα δείχνουν ότι οδεύουν προς το διαζύγιο.
Στο μεταξύ, η Isabel ερωτεύεται έναν παντρεμένο γάλλο διπλωμάτη ο οποίος τυχαίνει να είναι θείος του άπιστου συζύγου της Roxy.
Οι σχέσεις των δύο οικογενειών περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν γίνεται γνωστή η αξία εκατομμυρίων δολλαρίων ενός πίνακα ζωγραφικής που έχει στην κατοχή της η Roxy.

Προσωπική άποψη:
Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσαι μια μεταμεσονύχτια επιλογήκάποιο βράδυ που ο ύπνος δεν φαινόταν καλός σύμμαχος. Ξεκινώντας μονότονα να παρακολουθήσω άλλη μια πεζή και ανάλαφρη αισθηματική κομεντί, βρέθηκα μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη. Το “Le Divorse” μια αμερικάνικη παραγωγή, με αέρα όμως Ευρωπαϊκό. Μια ταινία που κατάφερε να προσθέσει δίπλα από τον προαναφερόμενο όρο, την σοβαρότητα και το κύρος.

Ο Ivory δημιουργεί μια ταινία χαρακτήρων που εμπλέκονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές ιστορίες οι οποίες όμως, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν ένα κοινό, κομβικό σημείο, κάπου συνδέονται και κάπου εφάπτονται. Και μπορεί τόσο οι ιστορίες αυτές όσο και οι χαρακτήρες να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και να μας αφυπνίζουν όμως, δυστυχώς, οι δεύτεροι, λόγω της πληθώρας τους και της διαφορετικότητάς τους, δεν έχουν όσο χρόνο θα χρειάζονταν για να αναπτύξουν πλήρως τις προσωπικότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

Βέβαια, ο Ivory έχει επιλέξει για φόντο του το πανέμορφο Παρίσι το οποίο, πέραν την φυσικής του ομορφιάς και γραφικότητας, καταφέρνει στα χέρια του να φωτογραφεί με έναν εξαίσιο, μαγευτικό τρόπο. Καταφέρνει να μαγέψει τον θεατή και να τον ταξιδέψει στην κουλτούρα και στην φιλοσοφία του γαλλικού λαού. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι καταφέρνει να προσεγγίσει με τον επιθυμητό τρόπο τις κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Γάλλων και Αμερικάνων αλλά, στο κάτω0κάτω της γραφής, δεν είναι αυτό το βασικό μελημά του. Ίσως αυτός να είναι ένας αρκετά καλός λόγος ναδικαιολογηθεί η όποια επιφανειακή προσέγγιση.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Hudson και Watts είναι απλά μαγευτικό. Δύο ισχυρές, γοητευτικές παρουσίες που καταφέρνουν συγχρόνως να εκπέμπουν αισθησιασμό, θηλυκότητα και μια μυστηριώδη ευστροφία και καπατσωσύνη, αν μπορεί να μου επιτραπεί η έκφραση. Η Hudson μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε κωμικούς ρόλους όμως, καταφέρνει επάξια να κερδίσει τις εντυπώσεις μας σε κάτι πιο σοβαρό και λιγότερο επίπεδο. Η Watts απ’ την άλλη δεν είναι η πρώτη φορά που την συναντάμε σε κάποιον τέτοιο ρόλο όμως, σίγουρα είναι μια απ’ τις αδικημένες εμφανίσεις της.

Όμως και τα υπόλοιπα ονόματα του cast, άλλα ιδιαίτερα ηχηρά και άλλα όχι τόσο πολύ, είναι απολαυστικά, φέρνοντας εις πέρας το δύσκολο πάντρεμα δύο διαφορετικών αισθητικών, και όχι μόνο, αντιλήψεων. Ξεχωριστή όλων παρουσία, αυτή της Glenn Close, παρά τον μικρό της ρόλο. Καταφέρνει να μαγνητίσει τα βλέμματα για όσο είναι στο πανί και κατά την διάρκεια της παρουσίας της επηρεάζει, είτε γίνεται άμεσα, είτε έμμεσα, την πορεία στην ζωή της Isabel.

Μια ευχάριστη έκπληξη από τον Ivory μετά το όχι και τόσο επιτυχημένο, “Χρυσό Κύπελλο”. Μια ανθρώπινη ιστορία, χαρακτήρων με διαφορετική υπόσταση και διαφορετικά θέλω που όμως, βρίσκουν κοινά μονοπάτια και κοινούς στόχους ή που καταφέρνουν ηθελημένα ή άθελα να επηρεάσουν τις ζωές των γύρων τους. Όμοροφη τοπογράφηση και αέρας ευρωπαϊκού σινεμά, παντρεμένο με την αμερικάνικη κουλτούρα σε μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει της καλής μας αντιμετώπισης.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Le Divorce
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: James Ivory
Πρωταγωνιστές: Kate Hudson, Naomi Watts, Leslie Caron, Stockard Channing, Glenn Close, Romain Duris, Stephen Fry, Samuel Labarthe, Thomas Lennon
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 117’

Επίσημο site:
http://www.le-divorce.com/