Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Erin είναι μια διαζευγμένη μητέρα τριών μικρών παιδιών, η οποία αψηφά τα εμπόδια και τα βάζει με μια μεγάλη εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες κοινής ωφελείας.
Ο αγώνας της θα αλλάξει τα δικαστικά αμερικανιδά δρώμενα ενώ η πράξη της αυτή θα σώσει τις ζωές πολλών συνανθρώπων της και θα τους δικαιώσει.
Μέσα όμως από την μάχη της αυτή, καταφέρνει και η ίδια να αλλάξει, τόσο τον εαυτό, όσο και την ζωή της.

Προσωπική άποψη:
Η βιογραφία της Erin Brockovich είναι αδιαμφησβήτα από τις πιο δημοφιλής στα κινηματογραφικά χρονικά. Αυτό που επίσης δεν αμφισβητείται είναι η αυθεντικότητα, τόσο της ταινίας, όσο και της ζωής και του έργου της Erin. Βασισμένη στην ιστορία που έκανε το όνομά της δοξασμένο στα κατώτερα αμερικάνικα στρώματα και εφιάλτη για τις εταιρίες κοινωνικής οφέλειας, η συγκεκριμένη ταινία καταφέρνει να σε κερδίσει σε κάθε σημείο.

Η ιστορία της Erin τάραξε τα βιομηχανικά και δικαστικά νερά μιας ολόκληρης χώρας και έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, της εποχής εκείνης όπου κάποιοι θα έπαυαν να είναι δειλοί μπροστά στα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαίων και θα αξίωναν αυτό που έπρεπε να έχουν. Το δικαίωμα, τόσο το δικό τους, όσο και των παιδιών τους, στη ζωή. Το δικαίωμα του να έχουν ένα καλό και υγιές μέλλον. Αυτή ακριβώς η δυναμική και αυτή ακριβώς η αλήθεια είναι που μεταφέρονται τόσο δυνατά και ρεαλιστικά στο κινηματογραφικό πανί, καταφέρνοντας τόσο να συγχιστούμε όσο και να συγκινηθούμε μα πάνω απ’ όλα, να εκτιμήσουμε το έργο ενός ανθρώπου που φαινομενικά δεν είχε τα προσόντα για κάτι τέτοιο.

Ο Steven Soderbergh είναι ένας πολύ ταλαντούχος και εμπνευσμένος σκηνοθέτης. Μέσα στα χρόνια της καριέρας του το έχει αποδείξει, όπως επίσης, και την αδυναμία του σε πραγματικές ιστορίες προσώπων που για κάποιον λόγο, σημάδεψαν την ιστορία, άλλοτε την αμερικάνικη και άλλοτε την παγκόσμια. Την αδυναμία του αυτή την περιβάλλει με αγάπη και φροντίδα κάτι το οποίο εύκολα διακρίνει κανείς στην πορεία της ταινίας και συμπερασματικά μετά το τέλος της. Έχει φροντίσει να αποτυπώνονται ευκρινώς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής ενώ τα πλάνα του δεν γενικολογούν, αλλά εστιάζουν κυρίως στο εκάστοτε αντικείμενο που είναι άξιο προς επεξεργασία.

Όμως τίποτα απ’ όλ αυτά ίσως να μην ίσχυε αν απουσίαζε το εξαιρετικό σενάριο της Susannah Grant. Ας μου επιτραπεί να πω είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα, δομημένα και έξυπνα σενάρια της τελευταίας δεκαετίας που απλά στάθηκε άτυχο την χρονιά της υποψηφιότητάς του. Παρ’ όλα ταύτα, απολαμβάνουμε κάθε διάλογο και κάθε ατάκα που με ευστροφία και αυθεντικότητα δεν προσπαθεί να πλάσσει εκ νέου χαρακτήρες, αλλά να υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες με την φυσική τους μορφή.

Η Julia Roberts στον ρόλο της καριέρας της, στο ρόλο εκείνο που έπειτα από 2 ακόμα υποψηφιότητες για oscar, κατάφερε να αποκτήσει το πολυπόθητο αγαλματάκι και η ερμηνεία της να θεωρηθεί η καλύτερη και η πιο ολοκληρωμένη, τόσο στη μακροχρόνια καριέρα της, όσο και της χρονιάς εκείνης, όχι μόνο από την Ακαδημία, αλλά και από τον μέσο θεατή. Όμορφη, γοητευτική, sexy, με πάθος και ένταση, ενσαρκώνει τον ρόλο της ζωής της Erin με τέτοια δυναμική που σχεδόν ξεχνάς ότι δεν είναι η πραγματική, απολαμβάνοντας κάθε κινηματογραφικό της λεπτό.

Όμως και οι υπόλοιποι συντελεστές του cast, ο καθένας στον ρόλο που καλείται να υποστηρίξει, είναι μοναδικοί, με ανάλογη δυναμική με αυτήν της κεντρικής ηρωίδας, σαν προτάτες και φύλακες μια ανάγκης απόλυτης και ρεαλιστικής ερμηνευτικής έκρηξης. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Finney, στον ρόλο του δικηγόρου εκείνου που παρασύρεται από το πάθος και τον αυθορμητισμό μιας ηρωίδας που δεν μπορεί κανείς να μην αγαπήσει.

Μια ταινία που αν κάποιος δεν έχει δει αξίζει να το κάνει. Μια ταινία που αν κάποιος έχει δει, αξίζει να την ξαναδεί. Μπορεί να μην υπάρχει δράση, υπάρχει όμως αγώνας και πάθος για μια ηθική δικαίωση που ίσως είναι πιο σημαντικό στην πραγματικότητα. Η Julia, θεά, στην ερμηνεία της ζωής και της καριέρας της, υποβοηθούμενη από ένα πανέξυπνο και ατακαδόρικο σενάριο υπό την σκηνοθετική ματιά ενός ευαίσθητου σκηνοθέτη. Μια ολοκληρωμένη πρόταση, για κάθε γούστο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Έριν Μπρόκοβιτς
Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθέτης: Steven Soderbergh
Πρωταγωνιστές: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart, Marg Helgenberger, Peter Coyote
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 130’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Erin_Brockovich_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0195685/