Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια δασκάλα, η Kate, που ετοιμάζεται να παντρευτεί ένα γιατρό, δεν μπορεί να ξεπεράσει τη φοβία που νιώθει για τα αεροπορικά ταξίδια.
Αυτή της η φοβία στέκεται μοιραία για τον δεσμό της, αφου σε ένα επαγγελματικό του ταξίδι στο Παρίσι αυτός ερωτεύεται τρελά μια Γαλλίδα.
Όταν της αποκαλύπτει την αλήθεια, η Kate καταπολεμά την φοβία της και παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για το Παρίσι.
Στο ταξίδι αυτό θα γνωρίσει τον Luc, έναν γοητευτικό Γάλλο μικροαπατεώνα με τον οποίο θα μπλεχτεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Προσωπική άποψη:
Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά θέλω και κίνητρα ζωής βρεθούν τυχαία στον ίδιο δρόμο και αναγκαστούν να ακολουθήσουν κοινή πορεία; Τα πάντα και τίποτα, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι στην διάρκεια της πορείας τους προκειμένου να καταλήξουν σε έναν τελικό προορισμό. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι υπάρχει διαφορετικότητα, υπάρχουν μπερδέματα και όταν αυτά τα μπερδέμετα διαχειριστούν σωστά, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απολαυστικό.

Σε αντίθεση με το “Wyatt Earp” που σχολίασα τις προάλλες, ο Lawrence Kasdan φαίνεται πως αισθάνεται πιο άνετα όταν ασχολείται με ταινίες πιο αισθηματικού επιπέδου, αν και τον προτιμώ στην παραγωγή σεναρίων και όχι στην κινηματογράφηση. Μάλιστα, δεν διστάζει μαζί με το ρομαντικό στοιχείο να μπλέξει επίσης, τόσο το κωμικό όσο και το αστυνομικό, τοποθετημένο πάντα σε μια ισορροπημένη βάση με τα προηγούμενα στοιχεία και σαφέστατα όχι με γνώμονα την καταιγιστική περιπέτεια. Μην τρελαθούμε κι όλας, για μια ρομαντική κομεντί μιλάμε.

Το πιο απολαυστικό δε είναι, πως όλα τα παραπάνω, όσο απίθανα κι αν είναι, συμβαίνουν και μάλιστα στον δρόμο. Αυτή η έλλειψη ενοχλητικής στασιμότητας, όχι μόνο αποδεικνύεται σημαντικό χαρτί για την σκηνοθεσία που δεν καταντάει μονότονη αλλά, και για το μάτι του θεατή που βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή και μετατόπιση, γεμίζοντάς τον εικόνες. Αν τα συνδυάσει δε κανείς όλα αυτά με τις στιγμές αστείρευτου χιούμορ και φέρνουν αβίαστα το χαμόγελο στα χείλη, δεν μπορεί παρά να απολαύσει την ταινία.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι απολαυστικό και η χημεία μεταξύ τους εξαιρετική. Μπορεί να μοιάζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, και να είναι στην πραγματικότητα όμως, αυτή η διαφορά είναι που τους κάνει να δένουν μαζί τόσο όμορφα, συμπληρώνοντας ο ένας τα κενά του άλλου. Η Meg Ryan είναι πιο πολύ ταλαντούχα ηθοποιός παρά το γεγονός ότι έχει αναλώσει το ταλέντο της αυτό σε αποτυχημένες ταινίες. Γλυκιά και γεμάτη απλότητα και χαριτωμένη αφέλεια, ερμηνεύει τον ρόλο της Kate λες και απλά υποδύεται τον εαυτό της.

Από την άλλη, ο Kevin Kline, ερμηνεύει τον ρόλο του γάλλου μικροαπατεώνα Luc Teyssier με την αστείρευτη κωμική άνεση που είχε επιδείξει και στο “Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα”, γι’ αυτό άλλωστε είχε κερδίσει και το Oscar α’ αντρικού ρόλου. Αποδεικνύεται λοιπόν, ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση. Όμως και το υπόλοιπο cast απαρτίζεται από αξιόλογους ηθοποιούς όπως οι Jean Reno και Timothy Hutton, ο δεύτερος επίσης βραβευμένος με το χρυσό αγαλματάκι, οι οποίοι όμως, βοηθούνται από το γεγονός ότι οι ρόλοι που καλούνται να υποστηρίξουν αφορούν ολοκληρωμένους χαρακτήρες, δομημένους με τέτοιον τρόπο που η πλοκή να συμπληρώνεται και να οδηγείται εκεί που πρέπει.

Ανάμεσα σε τόσες και τόσες ρομαντικές κομεντί που βγαίνουν σωριδόν στις αίθουσες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ταινίες σαν το “French Kiss” αποτελούν φιλί ζωής για τους δύσμοιρους θεατές που θέλουν να παρακολουθήσουν μια ευχάριστη ταινία με θέμα τον έρωτα, ακόμα κι αν ξέρουν ότι πριν τους τίτλους τέλους θα έχουμε ένα γεμάτο χαμόγελα happy end. Αλλά από αυτές τις ταινίες άλλωστε, αυτό ακριβώς περιμένουμε και επιζητάμε. Και τελικά υπάρχουν οι ταινίες εκείνες που μας το προσφέρουν και που το απολαμβάνουμε, με τρελά μπερδέματα, ρομαντικό και απουσία χονδροειδούς χιούμορ. Το “French Kiss” λοιπόν, είναι μια άκρως απολαυστική ταινία, με εξαιρετικά δομημένο και δεμένο cast, και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: French Kiss
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Lawrence Kasdan
Πρωταγωνιστές: Meg Ryan, Kevin Kline, Timothy Hutton, Jean Reno, Susan Anbeh, Francois Cluzet, Renee Humphrey, Laurent Spielvogel
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 111’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0113117/
http://en.wikipedia.org/wiki/French_Kiss_(film)