Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το δώρο του νεαρού Billy για τα Χριστούγεννα είναι ένα mogwai, ένα παράξενο κατοικίδιο που παραμένει άκακο όσο ο ιδιοκτήτης του τηρεί τρεις βασικούς κανόνες: όχι νερό, όχι δυνατό φως και ποτέ φαγητό μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Billy θα αποδειχθεί απρόσεκτος, με ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του και ολόκληρη την πόλη.

Προσωπική άποψη:

Την δεκαετία του ’80 το Hollywood πέρασε μια ιδιόμορφη φάση όπου, κάθε είδους τερατόμορφο πλάσμα, έβρισκε κινηματογραφική στέγη, προσπαθώντας να σκορπίσει τον τρόμο. Κάποια από αυτά το έκαναν αρκετά επιτυχημένα, κάποια άλλα λιγότερο, κάποια ναι μεν, αλλά σε συνδυασμό με μια κωμική δόση. Εδώ που τα λέμε, αν τα βλέπαμε σήμερα, όλα αυτά τα έργα γελοία θα μας φαινόντουσαν, αλλά τελοσπάντων. Στην κορυφή αυτών, το πιο δημοφιλές και το πιο διαχρονικό, είναι αναμφίβολα το “Gremlins”.

Για τα παιδιά της γεννιάς μου, τα μικρά αυτά τερατίνια, ήταν μια καλή δικαιολογία προκειμένου να μας πείσουν οι γονείς μας πόσο δύσκολο είναι να έχεις ένα ζωάκι στο σπίτι αφού, εκτός από φροντίδα, χρειάζεται και μεγάλη υπευθυνότητα. Οι κανόνες για τον μαλλιαρό Gizmo ήταν απλοί. Όχι νερό, όχι φως, όχι φαγητό μετά τις 00.00μ.μ. Τόσο απλά πράγματα και όμως, δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει το κακό με αποτέλεσμα μια ολόκληρη πόλη να βρεθεί σε κατάσταση πανικού και χάους και η νύχτα των Χριστουγέννων να γίνει μια νύχτα στην κόλαση.

Και μπορεί τα μικρά πράσινα αυτά τερατίνια να είναι κακάσχημα, αηδιαστικά και αδίστακτα όμως, πέραν του αγριευτικού της εμφάνισής τους και της ακόλαστης επιθυμίας τους για φόνους και καταστροφές, καταφέρνουν να διεγύρουν την κωμική φλέβα μέσα μας. Οι φονικές τους διαθέσεις βρίσκουν πάντα ευφάνταστες διεξόδους μερικές εκ των οποίων είναι ομολογουμένως άξιες θαυμασμού αλλά, και η διάθεσή τους να περνάνε καλά και να διασκεδάζουν, σατιρίζοντας και φέρνοντας στα όριά της κάθε φυσιολογική ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το να τραγουδάνε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ε, δεν μπορεί να μην σε κάνει να γελάσεις, ακόμα κι αν πιστεύεις πως η ταινία είναι ξεπερασμένη.

Ο Joe Dante, σαφέστατα επηρεασμένος από την σχολή που δημιόυργησε ο Spielberg γύρω από τον κόσμο του φανταστικού και του μεταφυσικού, δημιούργησε την δεύτερη ταινία του, μετά το “Piranha”, όπου οι κεντρικοί ήρωες είναι πλάσματα αιμοβόρικα που το μόνο που θέλουν είναι να προκαλέσουν χάος και να αφήσουν αρκετά πτώματα στο πέρασμά τους. Βέβαια, και σε σύγκριση πάντα με τα καθόλου χαριτωμένα ψαράκια, το κωμικό στοιχείο της συγκεκριμένης ταινίας, του προσθέτει πόντους και η αλήθεια είναι πως καταφέρνει να προσφέρει ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Οι ηθοποιοί μοιάζουν περισσότερο να πλαισιώνουν τα απαίσια τερατίνια παρά το αντίστροφο. Δεν υπάρχει καν λόγος να μπει κανείς στην διαδικασία να αναλύσει προσωπικότητες κι ερμηνείες καθώς αυτές δεν υπάρχουν παρά μόνο για να υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής, πέραν των τεράτων, είμαι ο μικρούλης και μαλλιαρός Gizmo που έκανε πολλά παιδάκια να ονειρεύονται ένα τόσο όμορφο, έξυπνο και περίεργο ζωάκι, κάνοντας τα Ferby ιδιαίτερα δημοφιλή σαν παιχνίδι μερικά χρόνια αργότερα.

Μπορεί σήμερα τα Gremlins και η ιστορία να τους να μην μπορούν να αγγίξουν τους νέους θεατές όμως, χωρίς καμία αμφισβήτηση, παραμένουν μια διασκεδαστική επιλογή, έστω και τηλεοπτική, για όλη την οικογένεια. Μπορεί το παλαιομοδίτικο στοιχείο των 25 χρόνων που έχουν περάσει να μοιάζει ότι δεν μπορεί να συγκινήσει και ίσως να ισχύει. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πιο επιτυχημένη από όλες τις ταινίες του είδους της και πως, όσοι τουλάχιστον την προλάβαμε στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, όσο και να μην το παραδεχόμαστε, δεν πρόκειται να αλλάξουμε κανάλι αν την πετύχουμε στην τηλεόραση. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο και για την δεύτερη συνέχεια αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία στην προκειμένη περίπτωση.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γκρέμλινς
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Joe Dante
Πρωταγωνιστές: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Frances Lee McCain, Polly Holliday
Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 106’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0087363/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gremlins