Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Greg Focker, ένας νοσοκόμος από το Chicago, ταξιδεύει με τη γυναίκα της ζωής του Pam στη Νέα Υόρκη για να γνωρίσει τον Jack, τον πατέρα της νύφης.
Ο Greg θεωρεί τη διαδικασία μια απλή τυπικότητα που θα περάσει γρήγορα. Ο πεθερός του όμως επιμένει να μείνει, αλλά σαν παλιομοδίτης που είναι του ζητά να κοιμηθεί σε διαφορετικό κρεβάτι από την Pam.
Οι επόμενες μέρες θα εξελιχθούν σε ένα συνεχές τεστ του υποψήφιου γαμπρού, ενώ στην υπόθεση θα μπλεχτεί και ένας πρώην αρραβωνιαστικός της Pam.

Προσωπική άποψη:
Το να καλείσαι να γίνει γαμπρός ενός πεθερού σαν τον De Niro, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί, ακόμα κι αν δεν είσαι βαπτηστήρι του Μητσοτάκη, με ότι αυτό συνεπάγεται, δεν γίνεται να μην κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο όταν βρίσκεσαι υπό το άγρυπνο μάτι του γύπα, που περιμένει τις παρασπονδίες σου, όχι απλά για να σε απομακρύνει από το κοριτσάκι του, αλλά και για να σε ρίξει στην πυρά ώστε να σιγουρέψει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψεις.

Η ταινία στηρίζεται πάνω στο αναγκαίο κακό μιας σχέσης, όταν αυτή αρχίζει να σοβαρεύει. Την γνωριμία με τα πεθερικά. Και εντάξει, για μια κοπέλα ο άθλος είναι πιο εύκολος. Όταν όμως ο άντρας πρέπει να αντιμετωπίσει τον μπαμπά της κοπέλας, δεδομένου μάλιστα ότι η σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης είναι ιδιαίτερη, τα πράγματα, ακόμα και στην πραγματική ζωή δυσκολεύουν. Για να τα κάνουμε ακόμα πιο δύσκολα λοιπόν, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας, ότι ο μπαμπάς της νύφης είναι συνταξιούχος μυστικός πράκτορας. Σίγουρα ο εφιάλτης κάθε υποψήφιου γαμπρού.

Όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να είναι αστεία, πολύ περισσότερο για κάποιον που έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία. Τι γίνεται όμως... Ναι, οι γκάφες του Greg είναι διασκεδαστικές όμως, παραμένουν να είναι ακραίες και υπερβολικές και με δυσκολία πιστεύουμε ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι είτε τόσο βλάκας, είτε τόσο γκαντέμης, ώστε να του συμβούν όλα αυτά απανωτά. Ναι, τα πάθη που περνάει στα χέρια του πεθερού του με το μάτι που γυαλίζει είναι επίσης διασκεδαστικά, αλλά εξίσου ακραία και υπερβολικά καθώς, θέλω να πιστεύω, ότι ακόμα και συνταξιούχος του Τρίτου Ράιχ να ήταν ο μπαμπάς της Pam, δεν θα κατέφευγε σε τέτοια μέσα.

Βέβαια, κοιτάζοντας το επαγγελματικό ιστορικό του Jay Roach, δεν μας κάνουν εντύπωση τα παραπάνω και ίσως μάλιστα, να περιμέναμε κάτι ακόμα πιο χονδροειδές από μεριάς του. Ο ίδιος, εμμένει στους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές και τις αντιδράσεις τους κατά κύριο λόγο ενώ, τους υπόλοιπους περιφερειακούς ήρωες τους χρησιμοποιεί απλά σαν τα μέσα που θα εξυπηρετήσουν το να δημιουργηθούν οι διάφορες ευτράπελες καταστάσεις.

Μετά το “Analyze This”, ο Robert De Niro, επέστρεψε και πάλι στις κωμικές του ρίζες τις οποίες κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλά. Άμεσος, με χαρακτηριστικές γκριμάτσες και εκφραστικότητα του προσώπου, ο De Niro είναι απόλυτα απολαυστικός σε έναν ρόλο, που μοιάζει να είναι κομμένος και ραμμένος πάνω του. Καλοί οι σοβαροί και στιβαροί ρόλοι, όμως και το κωμικό στοιχείο είναι κάτι που του ταιριάζει και τι υποστηρίζει καλά και θα μας άρεσε να τον βλέπουμε πιο συχνά σε ρόλους σαν κι αυτόν.

Ο Stiller από την άλλη, περνάει απλά μια ευχάριστη φάση σε ένα ρόλο, που μπορεί για τα φυσιολογικά ανθρώπινα δεδομένα και βάσει ενός μέσου όρου να θεωρείται γελοίος όμως, καταφέρνει να τον διατηρήσει σε λιγότερο χοντροκομμένα επίπεδα από αυτά που μας έχει συνηθίσει. Από τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας, με εξαίρεση τον γάτο της οικογένειας, διαπιστώνουμε ότι εξυπηρετούν καθαρά τον σκοπό της διεκπεραίωσης.

Κατά τ’ άλλα, η ταινία μπορεί να είναι χαριτωμένη με κάποιες ευχάριστες στιγμές που προκαλούν γέλιο όμως, δεν καραφέρνει να αφήσει πίσως της αυτή την υπερβολή που χαρακτηρίζει τις αμερικάνικες κωμωδίες. Θα λέγαμε μάλιστα πως είναι μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις όπου το sequel αποδεικνύεται πιο διασκεδαστικό. Αν κάτι αξίζει, είναι η παρουσία του De Niro που ανεβάζει τον πήχη και κερδίζει τις καλές εντυπώσεις.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γαμπρός Της Συμφοράς
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Jay Roach
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Ben Stiller, Blythe Danner, Teri Polo, Nicole DeHuff, Owen Wilson, James Rebhorn, Thomas McCarthy
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 108’

Επίσημο site:
http://www.meettheparents.com/