Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο νεαρός και φτωχός ζωγράφος Finn Bell, ζει στη Florida και πληρώνεται από μία πάμπλουτη, ξεπεσμένη αριστοκράτισσα για να παίζει με την ανιψιά της, Estella και να της κρατάει συντροφιά.
Ο Finn, ερωτεύεται τη σνομπ Εstella και όταν μεγαλώσει και κάποιος μυστηριώδης καλοθελητής θα τον στείλει στη Νέα Υόρκη για να του οργανώσει έκθεση ζωγραφικής, θα κάνει τα πάντα για να ανεβεί κοινωνικά και να κερδίσει την εκτίμησή της.

Προσωπική άποψη:

Οι “Μεγάλες Προσδοκίες” αποτελούν μια ελεύθερη διασκευή του ομότιτλου κλασσικού μυθιστορήματος του Charles Dickens. Η κλασσική αυτή ιστορία έχει μεταφερθεί από την Βικτωριανή Αγγλία στην σύγχρονη Νέα Υόρκη. Και μπορεί στο βιβλίο ο έρωτας και το πάθος που προκαλεί να μην είναι σε πρώτο πλάνο όμως, εδώ επιλέγεται ως κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο γυρίζουν όλα. Δύο άνθρωποι σημαδεμένοι από αυτό. Ο ένας πληγωμένος, στοιχειωμένος από φαντάσματα του παρελθόντως και ο άλλος, μεγαλωμένος μέσα στην εμμονή που αυτό του γέννησε. Δύο δυνάμεις που συγκρούονται χρησιμοποιώντας ένα κοινό αντικείμενο, ένα κοινό μέσο.

Τα όποια προβλήματα μπορεί να εντοπίσει κάποιος οφείλονται καθαρά και μόνο στο σενάριο της ταινίας. Δεδομένου ότι την εποχή που γράφτηκε το μυθιστόρημα, ο επεξηγηματικός πλούτος της κάθε συγγραφικής πένας ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των μεγάλων συγγραφέων, προκειμένου να μεταφερθεί στην σύγχρονη εποχή και με συγκεκριμένα δεδομένα μια ιστορία σαν κι αυτή, έπρεπε εκ των πραγμάτων να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην δομή της αλλά και να θυσιαστεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος της δραματουργίας του βιβλίου. Αντίθετα με αυτό, η ταινία θέλει να εξυμνήσει το πάθος και την δύναμη που έχει πάνω στους ανθρώπους. Μια δύναμη ικανή να στιγματίσει ζωές και να καθορίσει το μέλλον τους.

Ο Cuaron στα πρώτα του κι όλας βήματα, καταφέρνει να αφήσει το σημάδι της κινηματογραφικής του αισθητικής. Επηρρεασμένος σαφέστατα από την λατινογενή καταγωγή του, δημιουργεί μια ταινία που δεν σταματάει στιγμή να αποπνέει αισθησιασμό και σεξουαλικό ρομαντισμό. Το πάθος κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα όπως και οι πράσινες αποχρώσεις που δίνουν μια άλλη διάσταση στον χρωματισμό των προαναφερόμενων συναισθημάτων. Επιπλέον, ο μεξικανός σκηνοθέτης κάνοντας χρήση αξιόλογων μονόπλανων δραματουργικά φορτισμένων, σταθερής κάμερας και κοφτών κοντινών πλάνων αλλά, και στραβών κάδρων και περίπλοκων γωνιών λήψεις, δίνει μια άλλη διάσταση, τονίζοντας καλά τα σημεία εκείνα με τα οποία θέλει να παίξει.

Αγκάθι στο ερμηνευτικό σκέλος αποτελεί ο διακοσμητικός ρόλος του Robert De Niro. Στην πραγματικότητα, ο χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται, είναι ένας από τους πιο ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την ιστορία. Δυστυχώς, διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο, που αξιοποιείται στο ελάχιστο δυνατό, αφήνοντας ανεκμετάλευτο ένα πολύ δυνατό χαρτί. Ο Ethan Hawke σε έναν ρόλο κυριευμένο από χρόνιο, καταπιεσμένο πόθο είναι ικανοποιητικός, όπως και η Gwyneth Paltrow η οποία και αποπνέει τον απαραίτητο ερωτισμό που να δικαιολογεί το γεγονός ότι υπήρχε αντικείμενου τέτοιου ερωτικού πόθου. Τέλος, η Anne Bancroft δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο ενός χαρακτήρα τόσο αντιπαθητικού, που δικαίως καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο λογοτεχνικό σύνολο των αιώνων.

Η ματαιοδοξία και ο εγωκεντρισμός υποσκελίζονται για να δώσουν εξέχουσα θέση στο πάθος και στην δύναμη που προσφέρει ο έρωτας. Άλλωστε, ο έρωτας έχει την ικανότητα να σημαδεύει τις ζωές αλλά και τις ψυχές μας. Και αυτό κάνει εδώ, σημαδεύει με τον καλύτερο και τον χειρότερο ταυτόχρονα τρόπο τις ζωές των πρωταγωνιστών που ο ένας, φαντάζει πιόνι στα χέρια του άλλου. Ένα έντονο συναισθηματικό δράμα, ντυμένο εξαιρετικά με την μαγική και μελωδική μουσική του Patrick Doyle, που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους, παρά την μη ικανοποιητική ανάπτυξη των πτυχών του βιβλίου.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μεγάλες Προσδοκίες
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Alfonso Cuaron
Πρωταγωνιστές: Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Anne Bancroft, Robert De Niro, Hank Azaria, Chris Cooper, Josh Mostel, Gabriel Mann
Μουσική: Patrick Doyle
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 113’

Επίσημο site:

http://www.foxmovies.com/greatexpectations/main.html