Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια παρέα τεσσάρων φίλων χτυπούν και σκοτώνουν έναν άνθρωπο στο δρόμο, μετά από ατύχημα με το αμάξι τους.
Τους πιάνει πανικός και αποφασίζουν να ρίξουν το πτώμα στη θάλασσα και να μην ξανα μιλήσουν ποτέ γι`αυτό.
Ένα χρόνο μετά, όλοι τους συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, μέχρι που μία κοπέλα από την παρέα θα λάβει ένα σημείωμα που γράφει: Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι.

Προσωπική άποψη:
Συνήθως, τα πιο αστεία στοιχεία που σχετίζονται με μια ταινία, κρύβονται στην ιστορία πίσω της, στο πως κατέληξες να την δεις και πολύ περισσότερο, στο σινεμά. Καλοκαιράκι και η διάθεση της παρέας στα ύψη για θερινό σινεμαδάκι και ο κλήρος για να επιλέξουν ταινία, έπεσε σε ‘μένα και τον Ρωμαίο. Θριλεράκι λέμε θα δούμε και είμαστε ανάμεσα σε αυτό και το “The Game”. Καλά μαντέψατε, ως γνήσιοι γκαντέμηδες κάναμε την χειρότερη επιλογή ανάμεσα στις δύο, περνώντας ένα ξεκαρδιστικό βράδυ.

Και εντάξει, πας σινεμά έχοντας γνώση ότι θα δεις ένα εφηβικό θριλεράκι και σε καμία περίπτωση κάτι αντίστοιχο της “Λάμψης”. Όμως, και το “Scream” ανήκει σε αυτή την κατηγορία και συγκριτικά με δαύτο, μοιάζει άξιο να του δωθούν, κάθε λογής βραβείο στον κόσμο. Όσοι με θεωρούν υπερβολική, έχοντας διαβάσει ως εδώ, μπορούν να ανήκουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Εκείνον που δεν το έχουν δει, οπότε δικαιολογούνται να σκέφτονται έτσι, και εκείνοι που είναι κάτω των 16 ετών και ικανοποιούνται με σαχλές δόσεις τρόμου.

Η έλλειψη εμπειρίας από μεριάς του σκηνοθέτη Jim Gillespie είναι εμφανής. Εκτός από την χρήση κάποιων κλασσικών πλέον τρικ, προκειμένου να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και σασπένς το οποίο θα διακοπεί από το απότομο πέταγμα του κακού της ιστορίας, από κάποια σκοτεινή γωνιά, κινείται ανάμεσα στα πλάνα του με σαφέστατη αμηχανία. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το κοινότυπο σενάριο που έχει στα χέρια του και αδυνατεί να αξιοποιήσει τα όποια θετικά στοιχεία μπορεί να βρίσκοντα σε αυτό. Σχεδόν από την αρχή ξέρουμε, όχι μόνο πως θα καταλήξει το πράγμα αλλά, και ότι μια συνέχεια μας περιμένει συντόμως.

Το πρωταγωνιστικό cast, το μόνο μεγάλο που έχει είναι τα βαπτιστικά του ονόματα. Η Hewitt, αν και πολύ θα ήθελε να έχει κάνει το πέρασμά της από την μικρή στη μεγάλη οθόνη, δεν είναι σε θέση να τα πετύχει και το καλύτερο είναι να καθήσει στα αυγά της. Ο Phillippe μπορεί να έχει την μεγαλύτερη κινηματογραφική δραστηριότητα από όλους τους ηθοποιούς όμως, η παρουσία του είναι παγερή κι αδιάφορη. Η Gellar ακολούθησε πιστή καριέρα στα εφηβικά αρχικά θρίλερ, μετέπειτα στα μεταφυσικά με ενδιάμεσες στάσεις τα “Scooby-Doo” παρέα με τον δήθεν ωραίο της παρέας, Prinze ο οποίος την συνόδευσε στην προαναφερόμενη δυλογία και ακολούθησε ανάλογη καριέρα.

Του συγκεκριμένου τύπου ταινιάκια μπορούν να σε τρομάξουν πλην ορισμένων κλισεδιάρτικων στιγμών, μόνο στις εξής περιπτώσεις. Αν είσαι αφηρημένος, αν μόλις έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι και έχεις ανοίξει την τηλεόραση χωρίς να συνειδητοποιείς τι ακριβώς βλέπεις ή αν έχεις κάποιο πρόβλημα και τρομάζεις με το παραμικρό. Συστήνεται μόνο για κατανάλωση γνωστής μάρκας αναψυκτικού και ποπ-κορν, παρέα με καλούς φίλους που έχουν διάθεση για σατιρισμό και όχι μόνο. Όποιο ενδφιαφέρον κι αν έχει καταφέρει να μας προκαλέσει στην αρχή, μέχρι το τέλος της φροντίζει να το έχει εξαφανίσει.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ξέρω Τι Κάνατε Πέρσυ Το Καλοκαίρι
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Jim Gillespie
Πρωταγωνιστές: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Muse Watson, Bridgette Wilson, Anne Heche
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 100’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/I_Know_What_You_Did_Last_Summer
http://www.imdb.com/title/tt0119345/