Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Marvin είναι ένας ασήμαντος υπάλληλος που όνειρό του είναι να γίνει δεκτός στην σχολή της αστυνομίας, ένα όνειρο που μοιάζει άπιαστο.
Μια μέρα τραυματίζεται σοβαρά και ο Dr. Wilder που αναλαμβάνει την θεραπεία του, για να τον σώσει, του μεταμοσχεύει διάφορα όργανα ζώων.
Ο Marvin ξυπνάει σε ένα σώμα με νέες δυνατότητες, πολύ πιο ενεργητικός και ξαφνικά, όλη η ζωή του φαίνεται να αλλάζει αφού πλέον μπορεί να κυνηγήσει τους στόχους του αλλά και την αγάπη της Rianna.
Τα νέα όμως, ζωώδη ένστικτά του δεν θα αργήσουν να βγουν στην επιφάνεια, μπλέκοντας τον ίδιο και τους γύρω του σε τραφελαφικές καταστάσεις.

Προσωπική άποψη:
Έχετε αισθανθεί ποτέ, παρακολουθώντας μια ταινία, ότι θα προτιμούσατε να σας δέσουν στο καλοριφέρ και να σας μαστιγώνουν μέχρι να λυποθημήσετε από τον πόνο; Αν ναι, τότε σίγουρα με καταλαβαίνετε, ακόμα κι αν έχετε δει το “The Animal” και δεν ανήκετε σε εκείνους που συμμερίζονται την άποψή μου. Η αισθητική μου έχει συγκεκριμένα όρια, αντοχής και υπομονής και ταινίες όπως αυτές, αισθάνομαι πως κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τα ξεπεράσουν.

Ένας από τους πιο σύνηθες άξονες της αμερικάνικης κωμωδίας, εκτός από το sex, είναι και η ηλιθιότητα, συνήθως ενός ατόμου, που είναι ωστόσο αρκετή για να στηριχτεί πάνω στο πρόσωπό του, στον απόλυτο βαθμό, μια ιστορία τραφελαφικών καταστάσεων με προβλεπόμενες εξελίξεις. Ποιος ο λόγος λοιπόν να μπει κανείς στην διαδικασία να παρακολουθήσει μια τέτοια ταινία; Η ελπίδα ότι ίσως έχει εκείνο το έξυπνο συστατικό μέσα στην όλη ανιαρή και άθλια θεματολογία της που θα καταφέρει, αν όχι να κερδίσει την εκτίμησή μας, να μας κάνει να μην θέλουμε να κόψουμε τις φλέβες μας. Ένα θα σας πω... οι δικές μου στο τσακ την γλύτωσαν.

Ειλικρινά, είχα να δω κάτι τόσο απαίσιο σε κωμωδία, ίσως από την εποχή των “Ace Ventura”. Ένας άθλιος τύπος που δέχεται μοσχέμαυτα ζώων προκειμένου να σώσει την άθλια αυτή ύπαρξή του, με αποτέλεσμα... να αποκομίσει τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία. Καλά... ήθελα να ‘ξερα πόσο καιρό επεξεργαζόταν ο σεναριογράφος την υπόθεση στο μυαλό του. Εδώ έχει αρχίσει να περνάει από το μυαλό μου η υποψία ότι ίσως έχει επιστημονικές ρίζες που δεν τις έχει ανακαλύψει. Όμως δεν είναι αυτό, όχι... για μαντέψτε! Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής είναι ένα και το αυτό.

Για να σοβαρευτούμε όμως και λίγο, όσο γίνεται τουλάχιστον, δεν θεωρώ ότι το φταίξιμο για το χάλι της ταινίας το έχει ο σκηνοθέτης, Luke Greenfield. Μπορεί να μην έχει τεράστια επαγγελματική εμπειρία, ούτε κάποια ιδιαίτερα αξιόλογη ταινία στο ενεργητικό του όμως, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το επίσης κωμικού στοιχείου “The Girl Next Door” που είναι σαφέστατα κλάσεις ανώτερο από το “The Animal”, το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στο σενάριο. Γιατί ξανατονίζω, όταν το σενάριο είναι πανηλίθιο, τι να σου κάνει και ο σκηνοθέτης;

Και τι να περιμένεις από ηθοποιούς που ούτε καν την πόρτα των MTV Awards δεν πρόκειται να δούνε ποτέ; Δεν έχω τίποτα προσωπικά με τους ανθρώπους, του ‘ναντίον, οι περισσότεροι από αυτούς είναι κι εξαιρετικά συμπαθείς όμως, έχει μεγάλη διαφορά το αν αντέχω να τους βλέπω στο πανί λόγο έλλειψης ταλέντου, από το αν θα πήγαινα μαζί τους ή όχι για ποτό το βράδυ. Μπορεί για το δεύτερο να υπήρχε μια μικρή ελπίδα όμως, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, λυπάμαι, αλλά δεν αντέχονται.

Αν είστε από τους τύπους που αρέσκονται σε ανάλαφρες χαζοκωμωδίες πιστέψτε με, υπάρχουν πολύ καλύτερες και πολύ πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο όμως ναι, καλύτερα να δείτε ξανά το “American Pie” ή κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, οι 2-3 στιγμές που θα σας κάνει η ταινία να γελάσετε, δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση το να θυσιάσετε την ψυχική και πνευματική σας υγεία. Αν θέλετε οπωσδήποτε να δείτε κάτι που να σχετίζεται με ζώα, προτιμήστε το “Ο Γιατρός Τρελάθηκε”.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σκέτο Ζώον
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Luke Greenfield
Πρωταγωνιστές: Rob Schneider, John C. McGinley, Colleen Haskell, Edward Asner, Michael Caton, Ron Rogge
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 84’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Animal
http://www.imdb.com/title/tt0255798/