Συνοπτική περίληψη του έργου:
Τέσσερις συνηθισμένοι άνθρωποι πέφτουν θύματα ενός επιστημονικού ατυχήματος και η κοσμική ακτινοβολία που δέχονται τους μετατρέπει σε μεταλλαγμένους.
Κάτοχοι πλέον μοναδικών υπερδυνάμεων, οι τέσσερις θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν γνωστό από το παρελθόν ο οποίος όμως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Προσωπική άποψη:
Τώρα τελευταία αναρωτιέμαι πόσα μαζεμένα πλήγματα μπορεί αν δεχτεί ο μέσος άνθρωπος. Κρίνοντας από μένα και χωρίς αυτό ν’ αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο, αρχίζω να υποθέτω πως μπορεί να αντέξει πολλά. Και ο λόγος που καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα είναι πως αν δεν ήταν έτσι δεν θα μπορούσα να δω μέχρι τέλους το “Fantastic Four”. Μην νομίζετε, δεν είναι εύκολο να αντέξεις τέσσερις ανθρώπους που αποκτούν απίστευτες δυνάμεις αλλά παρ’ όλα ταύτα κλαψουρίζουν συνεχώς αντί να τις αξιοποιήσουν, μαλλιοτραβιούνται σαν χαζοχαρούμενες μαθητριούλες στο γυμνάσιο ενώ παράλληλα, προκαλούν πανικό στο πέρασμά τους.

Όταν γυρίζεται μια ταινία με θεματολογία κάποιον υπερήρωα, ένα σημαντικό στοιχείο πάνω στο οποίο και ποντάρει, ή τουλάχιστον έτσι οφείλει να κάνει, είναι τα ειδικά εφέ. Πώς λοιπόν να μην θεωρήσει κανείς επιεικώς ηλίθια και παιδιάστικα τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη ταινία; Για όνομα του θεού, γυρίστηκε στο 2005 και όχι στο 1985. Τα μέσα υπάρχουν αρκεί να έχει κανείς την διάθεση να τα χρησιμοποιήσει και να τα συμπεριλάβει στην δουλειά του προκειμένου να ανέβει, το οπτικό τουλάχιστον αποτέλεσμα. Όταν από μια ταινία δεν περιμένεις να σε οδηγήσει σε φιλοσοφικά μονοπάτια, έχεις τουλάχιστον την απαίτηση να σε εντυπωσιάσει γιατί, όπως συμβαίνει και με το φαγητό, όλα ξεκινάνε από το τι βλέπουν τα μάτια σου.

Ένα μοσχοπουλημένο λοιπόν comic της Marvel έπεσε στα χέρια του Tim Story και εκείνος, αντί να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, δημιούργησε μια ταινία που μονάχα σε παιδάκια του δημοτικού μπορεί να απευθύνεται. Οι ενήλικοι θεατές απλώς παρακολουθούμε σκεπτόμενοι κατά πάσα πιθανότητα, ποιος θα ήταν εκείνος ο λόγος που θα μας έσπρωχνε στο να πετάξουμε τα λεφτά μας προκειμένου να το δούμε σε Dolby εικόνα και ήχο. Μάλλον κανένας είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση! Σίγουρα ξέρουμε σε τι κινηματογραφικά γούστα απευθύνεται η ταινία του όμως, ακόμα κι αν θέλαμε να την δούμε απλά για να διασκεδάσουμε, η μόνη γεύση που θα είχαμε θα ήταν εκείνη της απογοήτευσης.

Δεν λέω, η ταινία μέχρι εκεί που μπορεί, προσφέρει δράση, κομπιουτεροποιημένη στον απόλυτο βαθμό, αλλά το κάνει, λίγο ρομάντζο γιατί χωρίς έρωτα δεν μπορεί τίποτα να πουλήσει και ίντριγκα. Όμως, δεν έχει να προσφέρει έναν πραγματικά δυνατό και τρομακτικό κακό, δεν αναπτύσσει αρκετά δυναμικά τους ηρωικούς χαρακτήρες και το σενάριο, μπορεί να ακολουθεί μια γρήγορη ροή στην πλοκή του αλλά, είναι υπεροβολικά επίπεδο, μονόχνωτο και συνηθισμένο. Με άλλα λόγια, το έχουμε ξαναδεί το έργο και δυστυχώς για τον Story, το έχουμε βιώσει με πολύ καλύτερες δυνατότητες, σκηνοθετικές, σεναριακές, οπτικές.

Αν κάτι ήταν σίγουρο μετά από αυτή την ταινία, ήταν η άνοδος της Alba όπου φυσιολογικά, και μετά την συμμετοχή της την ίδια χρονιά στο “Sin City”, θα έπρεπε μέσα σε ένα βράδυ να έχει μεταμορφωθεί σε μεγάλη και περιζήτητη starlet. Άλλωστε δεν χρειάζεται να σφίζεις από ταλέντο για να γίνει κάτι τέτοιο. Έλα όμως που καμιά φορά τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα τα περίμενες και τελικά η Jessica δεν είχε τις απολαβές που θα περίμενε κανείς όσο και η ίδια. Τα αρσενικά της υπόθεσης από την άλλη ακολουθούν το μοτίβο με το οποίο πλασσαρίστηκαν δηλαδή, της ήρεμης και πνευματώδης δύναμης, του επιδειξία φυσικών προσόντων, του συμπαθητικού και καλόκαρδου γίγαντα. Όσο για τον κακό της υπόθεσης, Julian McMahon, στερείται δυναμικής και βάρους οπότε, καλύτερα θα ήταν τόσο για τον ίδιο όσο και για μας να μείνει σε τηλεοπτικές παραγωγές όπως “Οι Μάγισσες”.

Αν είναι, προκειμένου να μην μένουν συμβόλαια για μεταφορές comic ανεκμετάλλευτα στο συρτάρι των εταιρειών κι επειδή μπορεί ο χρόνος λήξεως να πιέζει, να βγαίνουν άρον-άρον ταινίες κατ’ αυτό τον τρόπο στους κινηματογράφους, μισώσουν και βγουν ποτέ. Όχι τίποτα άλλο αλλά, όταν έχεις να συγκριθείς με άλλες παραγωγές όπως τα “Spider-Man” ή “Batman”, όχι απλά θα βγεις χαμένος αλλά ξεφτιλισμένος. Επιλέξτε την μόνο αν θέλετε να δείτε τους πιο κλαψομούνιδες υπερήρωες όλων των εποχών.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Fantastic Four
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Tim Story
Πρωταγωνιστές: Ioan Gruffudd, Michael Chiklis, Jessica Alba, Chris Evans, Julian McMahon, Kerry Washington, Lorena Gale
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 123’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0120667/
http://en.wikipedia.org/wiki/Fantastic_Four_(film)