Συνοπτική περίληψη του έργου:
Οκτώ όμορφες, νέες και ταλαντούχες γυναίκες έχουν απαχθεί και όπως όλα δείχνουν, πίσω από αυτό κρύβεται ένας άντρας με τον οποίο είχαν ηλεκτρονική επικοινωνία με το ψευδώνυμο, Casanovas.
Όλες τους ζουν με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους με βάναυσο τρόπο, αν ο αστυνομικός πράκτορας Alex Cross και η αυτόπτης μάρτυρας Kate δεν μπορέσουν να εντοπίσουν τον μυστηριώδη απαγωγέα.
Πέραν όμως από την φήμη του διάσημου ντετέκτιβ διακυβεύεται και η ζωή της μοναδικής ανηψιάς του που έχει πέσει κι εκείνη θύμα του απαγωγέα.

Προσωπική άποψη:
Εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του James Patterson, το “Kiss The Girls” είναι η ταινία που μας σύστησε τον ντετέκτιβ Alex Cross, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά, μια ακόμα μεταφορά νουβέλας του ίδιου συγγραφέα, το “Along Come A Spider”, με τον ίδιο κεντρικό ήρωα. Χωρίς να έχω διαβάσει προσωπικά τα βιβλία, έχω ακούσει πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη αξιόλογη μεταφορά, τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης ταινίας. Και δεν έχω λόγω να το αμφισβητήσω καθώς, η αστυνομική λογοτεχνία προσεγγίζεται και μεταφέρεται στο πανί πολύ πιο εύκολα ενώ παράλληλα, πρόκειται για δύο από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες ταινίες του είδους που έχω δει.

Ποια είναι η συνταγή για να γίνει ακόμα πιο επιτυχημένη μια αστυνομική ταινία; Να μην χρησιμοποιήσει έναν οποιονδήποτε τύπο εγκληματία αλλά, εκείνον που δρα κατά συρροήν, έχει άκρως δολοφονικά και αρρωστημένα ένστικτα ενώ παράλληλα, το μυαλό του δουλεύει με χίλιες, ευφυείς στροφές, τόσο ώστε η προσέγγιση και η σύλληψή του να φαντάζει απίθανη. Πώς μπορεί δε ο κεντρικός ήρωας να θέλει ακόμα πιο μανιασμένα να οδηγήσει την υπόθεση στην λύση της; Μα φυσικά με το να θέσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο στον ρόλο ενός εκ των θυμάτων. Μπορεί να αντισταθεί το ποντίκι στο τυρί ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται στην φάκα; Η απάντηση νομίζω είναι οφθαλμοφανής.

Μπορεί ο Fleder να μην αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα στον κινηματογραφικό χώρο όμως, από την θέση του σκηνοθέτη, έχει γυρίσει πολύ αξιόλογες δουλειές και σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να μην έχω φτάσει σε σημεία να ξετρελαθώ όμως, έχει μια οπτική ματιά και μια δυναμική που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο και πολύ περισσότερο, δεν αφήνει τις ταινίες του αυτές να περάσουν απαρατήρητες. Σίγουρα δεν είναι αδιάφορες ενώ, η προσθήκη του θριλερικού στοιχείου στην πλοκή τους έρχεται να τους προσθέσει ακόμα έναν θετικό πόντο. Ο Fledre αντέχει την ένταση και ξέρει να την χειρίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μας την μεταφέρει με τον πιο σωστό τρόπο.

Η αγωνία είναι συνεχής και κλιμακώμενη ενώ δεν παραλείπεται η δράση και η ένταση όπου αυτές χρειάζονται και αρμόζουν ώστε το αποτέλεσμα να μην οδηγείται στην υπερβολή. Ο θεατής περιμένει με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία της εξέλιξης της ιστορίας καθώς οδηγείται σε ένα φινάλε που δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει και ακόμα πιο δύσκολα θα μπορέσει να ξεχάσει αφού, σου αφήνει μια ευχάριστη γεύση έκπληξης και εντυπωσιασμού, ξεφεύγοντας από τα κραυγαλέα, κλισέ φινάλε του είδους.

Ο Morgan Freeman βρίσκεται σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του, σε μια εποχή που ακόμα χαιρόσουν να τον βλέπεις καθώς, οι επιλογές του ήταν πιο μετρημένες και προσεγμένες, σε σχέση τουλάχιστον με το πως είναι σήμερα. Αν όμως ο Freeman καταφέρνει να μας κερδίσει χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια, αυτή που κλέβει τις καρδιές μας είναι η Aghley Judd, σε έναν ρόλο μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικό. Οι εκφράσεις και οι κινήσεις της μέσα στα κινηματογραφικά πλαίσια που εντάσεται είναι μοναδικές, κάτι που ανέδειξε το ταλέντο της που θα είχαμε την χαρά στο μέλλον αν δούμε να εξελίσσεται.

Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα αστυνομικά θρίλερ το συγκεκριμένο, όχι απλά θα σας συμβούλευα να το δείτε αλλά, θα έλεγα ότι επιβάλλεται να το έχετε δει όπως και την περιπέτεια του ντετέκτιβ Cross που ακολούθησε, πάλι με πρωταγωνιστή τον Morgan Freeman. Σφιχτό σενάριο, καλοδουλεμένη και προσεγμένη σκηνοθεσία με δυναμική και ένταση, συνδυασμένα με εξαιρετικές ερμηνείες. Ακόμα δεν την έχετε δει;
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τα Φιλιά Που Σκοτώνουν
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Gary Fleder
Πρωταγωνιστές: Morgan Freeman, Ashley Judd, Cary Elwes, Alex McArthur, Tony Goldwyn, Jay O. Sanders, Bill Nunn, Brian Cox
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 111’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://www.imdb.com/title/tt0119468/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kiss_the_Girls_(film)