Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Εποχή των Παγετώνων φτάνει στο τέλος της και οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν.
Όλα τα ζώα του πλανήτη υποδέχονται ενθουσιασμένα το νέο τους περιβάλλον, έναν κόσμο γεμάτο υδάτινα πάρκα και πίδακες νερού.
Όταν όμως ο Many, ο Sid και ο Diego ανακαλύψουν ότι το νερό από τους πάγους που λιώνουν μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες, πρέπει να ειδοποιήσουν όλους τους κατοίκους της κοιλάδας τους και, κυρίως, να βρουν έναν τρόπο σωτηρίας από τον επερχόμενο κατακλυσμό.

Προσωπική άποψη:
Όταν η Fox μπήκε στο παιχνίδι του ψηφιακού animation με το “Ice Age”, ξεκίνησε μια νέα εποχή ταινιών που κατά κύριο λόγο, απευθυνόταν στους μικρούς θεατές χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απέκλειε τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το αποτέλεσμα εικονικά ήταν εντυπωσιακό, στην ουσία του ξεκαρδιστικό και συνολικά, απολαυστικό. Τι παραπάνω λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει μια συνέχεια; Θεωρητικά τίποτα! Πρακτικά πάλι, όχι ιδιαίτερα πράγματα, αλλά ευχάριστα θετικά στα σημεία.

Οι τρεις ήρωες που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία επιστρέφουν με γεμάτες μπαταρίες και διάθεση να μας προσφέρουν ευχάριστες στιγμές. Όμως από μόνοι τους ίσως να μην ήταν αρκετοί και γι’ αυτό τον λόγο, ώστε να αποκτήσει η ιστορία νέο ενδιαφέρον, προστίθονται τρεις νέοι χαρακτήρες. Δυο μικρά πόσουμ κι ένα θηλυκό μαμούθ που νομίζει ότι είναι πόσουμ. Μπορεί η συμπεριφορά τους να είναι εκνευριστική για τους συνοδοιπόρους τους όμως, για τους θεατές λειτουργεί με εντελώς αντίθετο τρόπο. Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν μας ότι ο ένας και τρομερός Scrat καταλαμβάνει, και δικαίως, μεγαλύτερο κινηματογραφικό χρόνο από την πρώτη φορά, το γέλιο είναι εξασφαλισμένο.

Η ταινία σίγουρα καταβάλεται από μια πιο παιδική διάθεση. Θέλει κατά κύριο και πρώτο λόγο να κερδίσει τους μικρούς, απαιτητικούς θεατές. Και το καταφέρνει. Οπότε, μπορεί στο ενήλικο κοινό κάποια πράγματα να ξενίζουν, το σενάριο να διέπεται από ορισμένα κινηματογραφικά κλισέ όμως, μιλάμε για ένα ψηφιακό παραμύθι, κατ’ εξοχήν για παιδιά και ας μην είμαστε παράλογοι. Άλλωστε, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι κάποια αστειάκια είναι πιο πικάντικα, έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτά κυρίως από ωριμότερα και πιο πονηρά μυαλά. Άρα, με τον τρόπο της η ταινία προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες.

Σε αυτή την ταινία βλέπουμε κι εξέλιξη στο animation, τόσο στα τοπία όσο και στους ίδιους τους χαρακτήρες. Ο τρισδιάστατος χώρος στον οποίο κινούνται είναι πιο ρεαλιστικός και προσεγμένος ενώ οι κινήσεις και οι μικρές λεπτομέρειες των ίδιων, πιο λεπτομερείς και ουσιαστικές. Φυσικά σε αυτό βοηθάει και το λιώσιμο των πάγων που αυτόματα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια εικονικής ανάπτυξης. Παρ’ όλα ταύτα το μάτι μας δεν εστιάζει εκεί, δίνοντας μικρότερη σημασία από αυτήν που δίνει στην δράση των κεντρικών χαρακτήρων και την διαχείριση των συμπεριφορών τους.

Οι ηθοποιοί που χαρίζουν τις φωνές τους στις αγαπημένες πλέον ψηφιακές φιγούρες είναι για μια ακόμα φορά απόλυτα δοτικοί, ρεαλιστικοί και απολαυστικοί. Αξιοσημείωτη προσθήκη είναι αυτή της Queen Latifah που και μόνο που την ακούς, είναι αρκετό για να ικανοποιηθείς. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και με την μεταγλωτισμένη εκδοχή που αγαπημένοι έλληνες ηθοποιοί, είναι εξίσου απολαυστικοί προς ικανοποίηση κυρίως των μικρών μας φίλων.

Το “Ice Age 2” συνολικά είναι ένα αξιόλογο animation που οπτικά έχει εξελιχθεί σε σχέση με το πρώτο. Οι ήρωες που αγαπήσαμε στην πρώτη ταινία επανέρχονται ανανεωμένοι και με διάθεση να μας χαρίσουν όμορφες στιγμές. Το σημαντικότερο; Έχουμε πολύ περισσότερο Scrat, του οποίοι οι πράξεις καθορίζουν το χρονικό και την εξέλιξη της καταστροφής. Αν κάπου η ταινία υστερεί και καταλήγει να είναι λίγο κατώτερη από την πρώτη είναι ότι, ναι μεν μας κάνει και γελάμε, μέχρι δακρύων ορισμένες στιγμές, αλλά, η ιστορία υστερεί ως έναν βαθμό σε θέμα ουσίας. Όπως και να ‘χει, είναι απολαυστική, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Εποχή Των Παγετώνων 2: Η Απόψυξη
Είδος: Κινούμενο Σχέδιο
Σκηνοθεσία: Carlos Saldanha
Πρωταγωνιστές: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Chris Wedge, Josh Peck
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 91’

Επίσημο site:
http://www.iceagemovie.com/