Συνοπτική περίληψη του έργου:
Τέλη του 19ου αιώνα και η Μεγάλη Βρετανία απειλείται από τον διαβόητο Λόρδο Blackwood που αναστένεται λίγο καιρό μετά την εκτέλεσή του προκαλώντας χάος.
Ο μόνος ικανός να τον αντιμετωπίσει είναι η νέμεση του, ο τρομερός ντετέκτιβ Sherlock Holmes μαζί με τον πιστό βοηθό του Dr. Watson.

Προσωπική άποψη:
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είχα πολλούς μήνες να δω μια ταινία που να με διασκεδάσει τόσο πολύ. Γιατί ξεκινάω με αυτή την αναφορά; Για να τονίσω ότι η νέα ταινία του Ritchie έχει κατά κύριο λόγο αυτόν τον σκοπό, να μας ψυχαγωγίσει και να μας διασκεδάσει. Αν θέλετε την γνώμη μου, το πετυχαίνει στο έπακρο. Εμπνευσμένος από τα βιβλία του Sir Arthur Conan Doyle, μεταφέρει μια εκμοντερνισμένη οπτική εκδοχή του ήρωα ιδιωτικού ντετέκτιβ που αγαπήθηκε από γεννιές ολόκληρες, συνδυασμένη με τα comic στοιχεία των καιρών μας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως χάρη σε αυτά οι νέες γεννιές γνωρίζουν τον Holmes.

Όσοι λοιπόν γνωρίζουν τον Holmes κυρίως μέσω της εικονογραφημένης εκδοχής του Lionel Wingram, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ταινία έτοιμη να ικανοποιήσει τα γούστα και τις εικόνες που είχαν στο μυαλό τους, ως προς το οπτικό τουλάχιστον κομμάτι. Όσοι πάλι είναι γνώστες του μέσω των κλασσικών μυθιστορημάτων του Doyle, ίσως να ξενιστούν ως έναν βαθμό όμως σίγουρα, θα καταφέρουν να το χωνέψουν. Για να είμαστε άλλωστε απόλυτα ειλικρινείς, όσο κι αν η εικόνα παραπέμπει στα σύγχρονα μέσα, ως φιγούρα ο Holmes του Ritchie, είναι πολύ πιο κοντά με εκείνον που περιγράφει ο Doyle στις ιστορίες του, παρά με εκείνον που κατά καιρούς έχουμε δει στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη.

Ο Ritchie, έπειτα από μεγάλο διάστημα όπου τα επαγγελματικά του βήματα μας έφεραν σε σημείο απελπισίας, επιστρέφει δυναμικά με μια ταινία που εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια ως δημιουργό αλλά, και που έκαναν μεγάλη μερίδα του κοινού να τον αγαπήσει. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, η ταινία σε βάζει κατευθείαν στο θέμα χωρίς περιστορφές, η δράση καταιγιστική αν και με μοντέρνες επιρροές, το κλίμα σκοτεινό και μυστηριώδες και η αναπαράσταση της Βικτωριανής Αγγλίας της ανάπτυξης και της εξέλιξης είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Αν κάτι όμως είναι εντυπωσιακά έξυπνο, αυτό είναι το σενάριο της ταινίας. Ευφάνταστοι κι ευρηματικοί διάλογοι, με ευφυία και χιούμορ. Η λογική του Holmes σε αφήνει άφωνο και η επίλυση των περίπλοκων γρίφων της υπόθεσης μοιάζει τόσο έξυπνη, περίπλοκη αλλά και κατανοητή συνάμα όταν έρχεται η ώρα των εξηγήσεων που πραγματικά εύχεσαι να είχες την ίδια ευστροφία με αυτή του ήρωα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα, έως κι εξαιρετική θα τολμούσα να πω, συνιφασμένη με το είδος της περιπέτειας, μουσική του Zimmer, προσφέρουν ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Ό,τι και να πω για τον Robert Downey Jr. θα είναι απλά πολύ λίγο. Ο άνθρωπος αυτός έχει ένα μοναδικό ταλέντο που παρά τις κρεπάλες στην προσωπική του ζωή, δεν το έχει αφήσει να αλλοιωθεί, πολύ περισσότερο να καταστραφεί. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να πει πως με τα χρόνια το εξελίσσε πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω. Πιο ώριμος ίσως από ποτέ, ερμηνεύει με ιδιαιτερότητα έναν ακόμα αντισυμαβτικό και παράξενο χαρακτήρα που μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συστήματος όμως, δεν το κάνει για να το εξυπηρετήσει αλλά, για να βάλει το μυαλό του στην διαδικασία του παιχνιδιού.

Αυτό που ίσως ποτέ μου να μην περίμενα να πω είναι πως, εντυπωσιάστηκα από την ερμηνεία του Jude Law, κάτι το οποίο δεν φροντίζει συχνά να συμβαίνει. Η παρουσία του ως Dr. Watson είναι μετρημένη και απολαυστική και σε μαζί με τον Downey, συνθέτουν το απόλυτο δίδυμο. Η Rachel McAdams είναι μια όντως γοητευτικότατη παρουσία, άξια να παρασύρει τον μεγάλο Holmes στον ιστό της ενώ ο Mark Strong για μια ακόμη φορά στην καριέρα του είναι συνεπής στα καθήκοντα που καλείται να φέρει εις πέρας.

Συνολικά πρόκειται για μια άρτια ταινία από όποια οπτική σκοπιά κι αν την δεις. Η μουσική είναι νευρώδης και περιπετειώδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπέρ του δέοντος ρεαλιστικά, οι ερμηνείες, ιδιαίτερα από τους δύο κεντρικούς ήρωες, εξαιρετικές. Γενικά είναι μια ταινία που όσο και να μην το θες, θα σε κάνει να διασκεδάσεις, θα σε ψυχαγωγήσει και θα σε γοητεύσει με τους κεντρικούς της χαρακτήρες και την μοναδικότητα με την οποία απεικονίζονται. Το φινάλε αφήνει υπόσχεση για ένα sequel που δεν θ’ αργήσει και προσωπικά, αναμένω την στιγμή αυτή με ενδιαφέρον και κάποια αγωνία.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Sherlock Holmes
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Guy Ritchie
Πρωταγωνιστές: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, James Fox, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Hans Matheson
Μουσική: Hans Zimmer
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 128’

Επίσημο site:
http://sherlock-holmes-movie.warnerbros.com/