Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το 1933, ο σκηνοθέτης Carl Denham ταξιδεύει με τους συντελεστές της νέας του ταινίας σ' ένα νησί που δεν είναι καν χαρτογραφημένο για να ξεκινήσουν εκεί γυρίσματα.
Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι στο νησί υπάρχουν πλάσματα της πρϊστορικής εποχής καθώς και ο τεράστιος γορίλας Kong, ο οποίος θα αιχμαλωτίσει την πρωταγωνίστρια της ταινίας.

Προσωπική άποψη:
Ξεκινώντας να παρακολουθήσω το remake του "King Kong", το μυαλό μου κατευθυνόταν σε μια κάπως πιο εκμοντερνισμένη προσέγγιση της ταινίας του 1933, σαφέστατα με περισσότερα και κυρίως εξελιγμένα οπτικοακουστικά εφέ. Και οι τίτλοι αρχής έπεσαν κι εγώ κοιτούσα απορρημένη την οθόνη ρωτώντας τον εαυτό μου αν παρακολουθεί τη σωστή ή όχι ταινία. Και όσο ο γορίλας καθυστερούσε να κάνει την εμφάνισή του, ανησυχούσα όλο και περισσότερο παρά που τόσο η εικόνα όσο και η εξέλιξη με μάγευαν όμως, με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που περίμενα. Μέχρι που οι πρωταγωνιστές έφτασαν στο νησί που όσοι ήξεραν, ήθελαν να ξεχάσουν. Εκείνη ήταν η στιγμή που η ανάσα σου αρχίζει να γίνεται πιο γρήγορη και το να την ελέγξεις μοιάζει πολύ δύσκολο μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Ο Jackson μας μεταφέρει σε μια εξαθλιωμένη Αμερική της δεκαετίας του '30 η οποία μάταια προσπαθεί να συνέλθει από το ισχυρό οικονομινό κραχ του '29. Και πραγματικά, αισθάνεσαι ότι έχεις επιστρέψει σε εκείνη την εποχή, ακόμα κι αν δεν την γνώρισες. Μπορείς να διακρίνεις τη φτώχια, τις δυσκολίες αλλά, και την ελπίδα των απλών ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον, των ανθρώπων που ζητάνε μια ευκαιρία σε μια περίοδο δύσκολη μεν, που τα διάφορα μέσα όμως εξελίσσονταν για να αρχίσουν να παίρνουν ως έναν βαθμό την εικόνα του σήμερα. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντά όμως αναρωτιέται κανείς αν είναι αρκετά σημαντικά σε μια ταινία με τέτοιο επίκεντρο σαν αυτή εδώ, έτσι ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του αμείωτο. Πράγματι, μπορεί να μην είναι αρκετό όταν αποζητάς την περιπέτεια όμως, η εισαγωγή της μίας και πλέον ώρας δεν είναι τυχαία αλλά, μια μελετημένη ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Εκεί είναι το σημείο όπου περνάμε σε μία νέα ώρα, γεμάτη περιπέτεια και δράση. Σε μία ώρα εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη όπου οι εικόνες δεν σταματάνε λεπτό να εναλλάσονται, που η ροή είναι ασταμάτητη, αδιάκοπη, ξέφρενη και όσο προχωράμε στα βάθη της μυστηριώδους ζούγκλας, σκοτεινή και απειλητική. Εκεί μέσα θα συναντήσουμε κάθε λογής παράξενο κι επικίνδυνο πλάσμα, που ακόμα κι αν τα έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν, αισθάνομαστε ότι συστηνόμαστε μαζί τους ξανά, ανακαλύπτοντας νέες επικίνδυνες πτυχές της ύπαρξής τους η οποία είναι άγρια, ανήλεη και διψασμένη για αίμα, θάνατο και καταστροφή. Ναι, εκεί ακριβώς είναι που αρχίζεις να αισθάνεσαι ένα ρίγος να διαπερνάει την πλάτη σου και χώνεσαι ακόμα πιο βαθιά στο κάθισμά σου.

Το να περιμένεις εκπληκτικές εικόνες και τρομερά εφέ από τον Peter Jackson είναι το λιγότερο μετά την παράδοση από τα χέρια του, μιας κινηματογραφικής μεταφοράς της τριλογίας του "Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών". Έχοντας γίνει πια μάστορας στην αξιοποίηση και τον χειρισμό τους, δημιουργεί ένα τεχνολογικό θαύμα από μοναδικές εικόνες και ακόμα πιο μοναδικά πλάσματα να κινούνται μέσα σε αυτές. Το εντυπωσιακό όμως δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό που βλέπεις ως εικόνα αλλά, με το πόσο εύκολα μπορεί να σε παρασύρει, να σε κάνει να αγωνιάς, να φτάσεις ακόμα και σε σημείο να νιώθεις τρόμο στην θέαση ενός πράγματος που μπορεί να μοιάζει παράλογο και απίθανο όμως, τόσο ζωντανό και πιθανό.

Αν και αργεί να κάνει την εμφάνισή του, ο γορίλας του τίτλου, ο King Kong, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ταινίας ο οποίος κι επανήλθε μετά από τόσα και τόσα χρόνια για να αναζωπυρώσει έναν μύθο που κακά τα ψέματα, δεν έσβησε ποτέ. Η διαφορά του με την πρωτότυπη ταινία είναι η τεχνολογική εξέλιξη που έχει εμφανείς επιδράσεις πάνω του. Τα χαρακτηριστικά του είναι πιο ρεαλιστικά, πιο ζωντανά. Οι εκφράσεις του προσώπου του είναι πιο ανθρώπινες και μας αφήνουν να αντλήσουμε κάθε συναίσθμημα που νιώθει αυτό το τεράστιο πλάσμα, κάνοντάς μας παράλληλα να καταλάβουμε τον λόγο που αισθάνεται έτσι. Ακόμα όμως και η κίνησή του χάρη στα τεχνολογικά θαύματα της εποχής μας είναι πιο αυθεντική κάνοντάς την με αυτό τον τρόπο, πιο στιβαρή και απειλητική.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της ταινίας, η Naomi Watts είναι γοητευτική, πανέμορφη, καθηλωτική με το γεμάτο αγωνία βλέμμα της και συνάμα, εκπέμπει τρυφερότητα και μια παράξενη, εύθραυστη αποφασιστικότητα. Ο Adrien Brody αποτελεί το ερωτικό αντικείμενο για την ξανθιά πρωταγωνίστρια και η αλήθεια είναι πως, ακόμα κι αρχικά η επιλογή του για έναν ρόλο σαν κι αυτό φαντάζει παράξενη, καταλήγει να σε κερδίσει με την ιδιόμορφη παρουσία του αποδεικνύοντας το ταλέντο του ακόμα και σε ένα blockbuster. Ακόμα και οι δευτερεύοντες ρόλοι μοιάζουν εξαιρετικοί και απόλυτα λειτουργικοί και όχι διακοσμητικοί και με αυτό τον τρόπο, θυμάσαι τα πρόσωπα όλων μετά το τέλος της ταινίας. Αν κάτι με ξένισε ελαφρώς ήταν η επιλογή του Jack Black για τον ρόλο του άπληστου παραγωγού, όχι γιατί δεν ήταν καλός αλλά, γιατί δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για τον ρόλο αυτό καθώς, τα εκφραστικά του μέσα περιορίζονται και σε παρασύρουν στις εικόνες που τον έχεις συνδυάσει.

Το τέλος της ταινίας μπορεί να μην αλλάζει και να είναι το ίδιο λυπηρό και στενάχωρο με της πρωτότυπης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιο ευαίσθητοι δεν γίνεται να μην κλάψουν όμως, αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την ταινία αυτή να δείχνει σεβασμό απέναντι στην αυθεντική. Ακόμα και αν τα μέσα έχουν εξελιχθεί, ακόμα και η προσέγγιση είναι κάπως πιο τραβηγμένη και διαφορετική από την πρωτότυπη, δεν δέχεται ουσιαστικές αλλοιώσεις που να επηρρεάζουν τις μνήμες του θεατή. Ο Jackson ξέρει να μαγεύει το κοινό, ξέρει να σε καθηλώνει, ξέρει πως να σου παίρνει την ανάσα. Αυτός είναι ο λόγος που τον ξεχωρίζουμε, αυτός είναι ο λόγος που τον αγαπάμε γιατί, αν είναι όλα τα remakes να είναι σαν αυτό, τότε ας βλέπουμε πιο συχνά.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: King Kong
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Peter Jackson
Πρωταγωνιστές: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis, Jamie Bell, Kyle Chandler, Lobo Chan, Thomas Kretschmann, Evan Parke, Colin Hanks, John Sumner
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 188'

Επίσημο site:
http://www.universalstudiosentertainment.com/king-kong/