Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα μικρό κομμωτήριο στην Louisiana γίνεται καθημερινά ο τόπος συνάντησης έξι πολύ διαφορετικών γυναικών.
Η ιδιοκτητρια Truvy της οποίας ο γάμος περνάει κρίση, η εκκεντρική Ouiser η οποία εχει μια σχέση αγάπης και μίσους με την πλούσια χήρα Claire, η νεόφερτη και μυστηριωδης Annelle, η οικογενειάρχισσα Μ'Lynn και η διαβητική κόρη της Shelby.
Kουτσομπολεύουν, μαλλώνουν αλλά πάνω από όλα αγαπιούνται και στηρίζουν η μια την άλλη στα δύσκολα.

Προσωπική άποψη:
Κάποτε μπορούσε μια κοινωνική ταινία να με συγκινήσει πολύ εύκολα. Ξαναβλέποντας ορισμένες από αυτές καταλαβαίνω ότι ο λόγος δεν βρίσκεται στο ότι με το πέρασμα των χρόνων έγινα πιο ψυχρή. Αντίθετα, έμαθα να αναγνωρίζω ακόμα καλύτερα την πραγματική ευαισθησία των πραγμάτων και πργματικά, οι ταινίες του είδους, μέχρι και την δεκαετία του '80, ήταν εξαιρετικά προσεγμένες, ανθρώπινες και ρεαλιστικά δοσμένες κατά έναν περίεργο τρόπο αφού, η προβολή τους γινόταν μέσω της υπερβολής. Το "Ανθισμένες Μανόλιες" είναι σίγουρα μια από αυτές τις ταινίες και ακόμα πιο σίγουρα, μέσα σε εκείνες που πάντα θα αγαπάω και θα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Αν και φαινομενικά η ταινία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γυναικείο μελόδραμα, η πραγματικότητα είναι πολλή διαφορετική. Μπορεί να παρακολουθούμε την καθημερινότητα, τα κουτσομπολιά, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μιας παρέας γυναικών όμως τα πράγματα, δεν είναι τόσο επιφανειακά όσο ακούγονται. Δεν έχουμε απλά την ιστορία γιας γυναικοπαρέας αλλά, τις διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος. Έξι διαφορετικές προσωπικότητες που συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και παρά τις όποιες κόντρες τους, συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η γυναικεία ψυχοσύνθεση αλλά και ο πολύπλοκος τρόπος που δουλεύει το μυαλό τους, αποτυπώνεται με τον ωραιότερο και άμεσο τρόπο.

Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για μια ακόμη ταινία που απευθύνεται σε γυναικείο κοινό, πλανάστε πλάνην οικτρά. Αν κρίνει κανείς ότι βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες κοινωνικές ταινίες, ακόμα και σε λίστες αντρών, μπορεί να καταλήξει εξ' αρχής σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόθεση της ταινίας δεν είναι να ικανοποιήσει με ποικίλους τρόπους το γυναικείο εγώ αλλά, να μπορέσει μέσα από τα δικά τους μάτια, μέσα από τις δικές τους ευαισθησίες να καταλάβουν πολύ περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια. Το να ζεις με έναν άνθρωπο, ίσως να μην είναι αρκετό για να τον γνωρίσεις. Τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά βρίσκονται στην ψυχή και την καρδιά μας, συντροφιά με συναισθήματα που χρειάζεται προσπάθεια και κόπος για να βγουν προς τα έξω.

Βασισμένος στοομώνυμο θεατρικό του έργο, ο Robert Harling παρέδωσε στα χέρια του Herbert Ross ένα δυνατό, δραματικό σενάριο που έμελλε να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία και ίσως, να αποτελεί την καλύτερη δουλειά του σκηνοθέτη από το ξεκίνημα της καριέρας του ως και τον θάνατό του το 2001. Μπορεί να μην υπάρχει η ομορφιά και η ρευστότητα του θεάτρου υποβασταζόμενη από μια περιορισμένη σκηνή, και ίσως αυτό να τον κάνει ορισμένες φορές να χάνει τον έλεγχο όμως, έχει προσεγγίσει το θέμα με τόση αγάπη και προσπάθεια για κατυανόηση που όποιες σκηνοθετικές ατέλειες παραβλέπονται μπροστά στο συναισθηματικό μεγαλείο που σου προσφέρει.

Το cast της ταινίας ανήκει σε εκείνους τους εξαιρετικούς, εκρηκτικούς και παράξενα όμορφους συνδυασμούς που δεν μπορείς να ξεχάσεις εύκολα. Ίσως να ξεχωρίζει η Julia Roberts λόγω της πιο δυνατής ιστορίας, πράγμα που της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για oscar, αλλά και η Sally Field ως το alter ego και μητέρα της προαναφερόμενης, ισχυροποιώντας τον πιο μοναδικό δεσμό στον πλανήτη όμως, και οι λοιπές συμπρωταγωνίστριές τους δεν χάνουν στιγμή την λάμψη και την μοναδικότητα της προσωπικότητας που επάξια η κάθε μία εκπροσωπεί. Δεν μπορείς να μην της λατρέψεις, την κάθε μία για διαφορετικούς λόγους χωρίς όμως κανένας από αυτούς να μοιάζει λιγότερο σημαντικός από τον άλλο.

Μια υπέροχη γλυκόπικρη ταινία για την αγάπη, την κατανόηση, την υποστήριξη, ένας σεμνός ύμνος στην γυναικεία φύση και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Δεν είναι μόνο η φιλία αλλά, και η σχέση ανάμεσα σε μάνα και κόρη, αδερφή με αδερφή, ένας φιλικός και οικογενειακός δεσμός δοσμένος τόσο τρυφερά και όμορφα που χαράζεται στην μνήμη σου. Ακόμα και όμως να ανήκετε στην μικρή εκείνη πλειοψηφία που δεν συγκινούνται σχεδόν με τίποτα δείτε την, γιατί πραγματικά αξίζει να έχεις δει μαζεμένες σε μία παραγωγή τόσο σημαντικές προσωπικότητες, τόσο φωτεινά και τόσο λαμπρά ερμηνευμένες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ανθισμένες Μανόλιες
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Herbert Ross
Πρωταγωνιστές: Julia Roberts, Sally Field, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Dolly Parton, Daryl Hannah, Tom Skerritt, Sam Shepard, Dylan McDermott, Kevin J. O`Connor
Παραγωγή: 1989
Διάρκεια: 117'

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Steel_Magnolias
http://www.imdb.com/title/tt0098384/