Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σούκι Στάκχαουζ, μία σερβιτόρα σε μικρή επαρχιακή πόλη, έχει πλέον μαζέψει μπόλικη εμπειρία από τον κόσμο του υπερφυσικού. Τώρα, όμως, το υπερφυσικό χτυπάει την πόρτα του σπιτιού της.
Όταν η Σούκι βλέπει τα μάτια του αδελφού της, του Τζέισον, έτοιμα να αλλάξουν σχήμα, ξέρει ότι πρόκειται να μεταμορφωθεί σε πανθηράνθρωπο για πρώτη φορά - μια μεταμόρφωση την οποία εκείνος υποδέχεται πιο έτοιμος από τους περισσότερους μορφοπλάστες που γνωρίζει η Σούκι.
Η ανησυχία της, ωστόσο, μετατρέπεται σε γνήσιο τρόμο όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής βάζει στο φονικό του στόχαστρο τον τοπικό πληθυσμό των μεταλλαγμένων και οι καινούργιοι πάνθηρες σύντροφοι του Τζέισον τον υποπτεύονται.
Τώρα, η Σούκι έχει χρόνο μέχρι την επόμενη πανσέληνο, για να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις - εκτός αν ο δολοφόνος αποφασίσει να τη βρει πρώτος.

Προσωπική άποψη:
Πέμπτη μυθιστορηματική νουβέλα του φανταστικού και μεταφυσικού από την Harris η οποία καθώς φαίνεται, δεν έχει στις άμεσες προθέσεις της να σταματήσει να με ξαφνιάζει με το ανάγνωσμα κάθε νέου βιβλίου της που πέφτει στα χέρια μου, με μοναδική ίσως εξαίρεση το διάστημα αναμονής μετάφρασης των υπολοίπων. Η κοινωνία των βαμπίρ που ζουν μόνιμα στην εξοχή του αμερικανικού Νότου, εμπλουτίζεται, επεκτείνεται, τρομοκρατεί και απειλείται όλο και περισσότερο καθώς προχωράμε όλο και πιο βαθιά στον παράξενο, γοητευτικό και μυστηριώδες κόσμο τους.

Νέα πλάσματα, παράξενα ή γοητευτικά, τρομακτικά ή ερωτεύσημα, δεν θα συναντήσουμε σε αυτό το βιβλίο, μια αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με την διαχείριση υλικού που έχουμε δει ως τώρα από την συγγραφέα. Επιλέγει, πιθανότατα ηθελημένα, όχι να μας υπερφορτώσει με ακόμα περισσότερα παρακλάδια του φανταστικού κόσμου αλλά, επεκτείνοντας τα όρια εκείνων που μέχρις ότου μας έχει παρουσιάσει. Και αν νομίζετε ότι για τον κόσμο των βρικολάκων δεν έχουμε πολλά να ανακαλύψουμε ακόμα, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι έχετε μεγάλο λάθος. Δεν θα σταθώ όμως εκεί αφού, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η περαιτέρω διερεύνηση, τόσο του κόσμου των λυκανθρώπων και των μορφοπλαστών, όσο και των ίδιων των ανθρώπων.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον δε είναι η εσωτερική ανάπτυξη που διακρίνουμε πάνω στους ίδιους τους ήρωες. Μας αποκαλύπτονται πτυχές του εαυτού τους, στοιχεία του είναι τους που ίσως να μην μπορούσαμε να φανταστούμε. Άλλοτε ο εγωισμός, άλλοτε η αυτοθυσία, άλλοτε η κατανόηση και η τρυφερότητα, μας εκπλήσσουν ευχάριστα προκαλώντας στους παλμούς μας μια ξέφρενη μορφή πανηγυρισμού, μια ανατριχίλα σαν να ‘ναι γνώριμη, σαν να την περιμέναμε από καιρό και τώρα, έστω και δειλά, έστω και διστακτικά, κάνει την εμφάνισή της με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα δούμε και θα βιώσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη.

Και όσο η Σούκι δείχνει να αποδέχεται ολοκληρωτικά την συμμετοχή της στο παράξενο αυτό σύμπαν, ως αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι του, τόσο περισσότερο κι εμείς ως αναγνώστες μαγευόμαστε και ακολουθούμε με μεγαλύτερο πάθος και θέρμη τα ολοένα και πιο παράτολμα βήματά της. Η επιτακτική ανάγκη της ηρωίδας να νιώθει ότι ανήκει κάπου όπου δεν φαντάζει αλλόκοτη, είναι εκείνη που τελικά την κάνει να αποδεχτεί ακόμα και εκείνα που αρχικά της φαινόντουσαν δύσκολα και δυσβάσταχτα. Ακόμα και γνωρίζοντας τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει πλέον μόνιμα η ζωή της, δεν διστάζει να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει σωστό και δίκαιο, δεν διστάζει να βάλει τον εαυτό της μπροστά αρκεί να προστατέψει κάποιον άλλον.

Η Harris υιοθετεί οριστικά το στυλ του αστυνομικού μυθιστορήματος φαντασίας, καταφέρνοντας με περίτεχνο τρόπο, όπως πάντα άλλωστε, να συνδυάσει ρεαλιστικά και μη στοιχεία, σε μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στην λογική και το συναίσθημα, στο πιθανό και το απίθανο. Οι ήρωες ολοκληρώνονται, ως πλάσματα, ως προσωπικότητες, υποχωρούν και υποκύπτουν, συγκρατούνται και ελέγχονται. Τα πάντα μοιάζουν ισορροπημένα, τηρουμένων των αναλογιών, σαν να έχουν ζυγιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην γέρνει η πλάστιγγα, ώστε να μην έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες. Όλα δρομολογούνται με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να ακολουθούμε έναν κοινό σκοπό, έναν κοινό στόχο.

Αν αγαπάτε το αλλόκοτο και το μεταφυσικό, δεν έχετε παρά να παραδοθείτε άνευ όρων στην μαγεία που προσφέρει η γραφή της Harris, μια γραφή γεμάτη έντονα συναισθήματα, πάθος, αγωνία αλλά και χιούμορ, στοιχείο το οποίο όχι μόνο είναι άκρως απολαυστικό αλλά, θα τολμούσα να πω αναγκαίο. Είναι άλλωστε ένα παράγοντας που όχι μόνο φέρνει το χαμόγελο στα χείλη μας αλλά, μας κάνει να αγαπάμε περισσότερο τους χαρακτήρες της, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο οικείοι και προσιτοί απέναντί τους, σκεπτόμενοι ότι αν μπορούσαμε, θα θέλαμε και θα είχαμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε στη θέση τους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 960-6868-28-1