Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Allison Lang ντύνεται σαν ένα τσουλί, αλλά προέρχεται από υψηλή οικογένεια με προβλήματα ενώ ο φίλος της και οι δικοί του φίλοι φέρονται σαν ράπερς.
Σε μια βόλτα στο επικίνδυνο ανατολικό Los Angeles, η Allison και η φίλη της, Emily, ενθουσιάζονται από το γκάνγκστα στυλ κι επιστρέφουν εκεί μόνες τους θέλοντας να γίνουν μέλη συμμορίας.
Όταν, όμως, αυτοί τους επιβάλουν το σεξ ως μέσο ένταξης, οι κοπέλες αρχίζουν να το ξανασκέφτονται.

Προσωπική άποψη:
Μια ταινία της οποίας το σενάριο φέρει την υπογραφή ενός βραβευμένου με Oscar σεναριογράφου και η οποία, δεν άφησε φεστιβάλ όπου να μην συμμετείχε την χρονιά της κυκλοφορίας της. Η αποδοχή όμως δεν ήταν η αναμενώμενη, κάτι που οδήγησε την εταιρεία παραγωγής στην απόφαση η ταινία να μην δει ποτέ την μεγάλη οθόνη αλλά, να κάνει την έξοδό της απευθείας σε dvd. Φυσικά η αποδοχή της, ακόμα και σε αυτή την μορφή, ήταν κάτι λιγότερο απογοητευτική αφού, δεν είχε την απαραίτητη κίνηση ώστε να χαρακτηριστεί έστω, επιτυχία του home cinema. Παρακολουθώντας την ταινία ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους.

Κλασσικά όμορφα και νεαρά πλουσιοκόριτσα, προερχόμενα από αριστοκρατικές ή πλούσιες οικογένειες, αναγνωρίσιμα στον κύκλο τους όμως, μεγαλωμένα κάτω από συνθήκες οικογενειακής αποξένωσης και αδιαφορίας. Μοναδικό τρόπος τον οποίο εκείνες αντιλαμβάνονται ως διαφυγή, κρεπάλη, αλκοόλ, ναρκωτικά και σεξ. Ακόμα όμως και σε αυτά υπάρχουν όρια τα οποία αν ξεπεράσεις, δεν μπορείς ποτέ να είσαι προετοιμασμένος για τι συνέπειες γιατί, δεν ξέρεις ποιες θα είναι. Χωρίς να το σκεφτούν ασφαλώς, και μιζεριασμένες από την θλιβερή καθημερινότητά τους, βρίσκουν νέο, πιο αναπτυγμένο τρόπο διαφυγής, θέλοντας να γίνουν μέλη συμμορίας με εγκληματικές δραστηριότητες και όχι μόνο.

Παρακολουθούμε λοιπόν το καπρίτσιο δύο κοριτσιών τα οποία, μοιάζουν ανικανοποίητα. Δύο κορίτσια που ενώ έχουν όλες τις προοπτικές να δημιουργήσουν μια τέλεια ζωή, αναλώνονται, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν την επανάστασή τους ή ότι θα καταφέρουν να τραβήξουν επιτέλους την προσοχή των οικογενειών τους. Κλασσική ιδέα, κλασσική ανάπτυξη, μηδενική σεναριακή έμπνευση, αντλημμένη από τόσες και τόσες άλλες παραγωγές ενός είδους που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και όμως, μοιάζει πιο ανίκανο από ποτέ να μας προσφέρει νέες ιδέες, νέες συγκινήσεις. Πώς άραγε συμβαίνει αυτό σε μέρες που η αποξένωση των ανθρώπων και οι ακραίες ανάγκες τους, τους οδηγούν σε λάθος επιλογές;

Η σηνοθέτις της ταινίας, Barbara Kopple, είναι σαφέστατα επηρρεασμένη από την προηγούμενη ντοκιμενταρίστικη προϋπηρεσία της η οποία άλλωστε της χάρισε ένα Oscar. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς άμεσα, από τον τρόπο με τον οποίο είναι γυρισμένο το έργο, θυμίζοντας ορισμένες στιγμές ερασιτεχνικό μονοκάμερο. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι αρκετά σκοτεινή, εντείνοντας έτσι την ένταση ορισμένων σκηνών όμως αυτό, δεν στέκει αρκετά ικανό για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Απουσιάζει το νεύρο και σε συνθήκες όπου η κατάσταση εξωθείται στα άκρα, όπου ο κίνδυνος πρέπει να είναι συνεχώς ορατός και απειλητικός, είναι απαραίτητο και μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο.

Η παρουσία της γλυκανάλατης Anne Hathaway σε έναν ρόλο σαν κι αυτό, σίγουρα καταφέρνει να ξαφνιάσει τον μη υποψιασμένο θεατή. Και χωρίς να κάνει κάτι το εντυπωσιακό, σε κάνει να σκέφτεσαι ότι προτιμάς να την βλέπεις σε τέτοιους ρόλους παρά σε άλλους, πιο εφηβικούς και χαριτωμένους. Το προσωπό της μπορεί να προσφέρεται για κάτι τέτοιο ωστόσο, όταν αυτό τοποθετείται σε ακραίες συνθήκες και σε έναν άνθρωπομε ακραίες συμπεριφορές, τότε το αποτέλεσμα αν όχι πιο εντυπωσιακό, είναι σαφέστατα πιο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η παρουσία του Freddy Rodriguez αν κι εδώ που τα λέμε, η εμφάνισή του τον βοηθάει σε έναν ρόλο που μοιάζει κομμένος και ραμμένος πάνω του.

Μια αρκετα σκοτεινή ταινία, με ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση, μια ταινία που έχει την δικιά της άποψη που όμως, δεν καταφέρνει να εξωθήσει τις καταστάσεις που πραγματεύεται στα πραγματικά άκρα. Όχι τουλάχιστον με την δυναμική εκείνη και την ένταση που θα περίμενε κανείς. Αποτέλεσμα αυτού να μην μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ποτέ δεν είδαμε την ταινία στις αίθουσες και τελικά, να μην μας κάνει εντύπωση η ίδια η παραγωγή όταν καλούμαστε να την δούμε και να την κρίνουμε συνολικά.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σκοτεινός Κόσμος
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Barbara Kopple
Πρωταγωνιστές: Anne Hathaway, Bijou Phillips, Channing Tatum, Michael Biehn, Joseph Gordon-Levitt, Matt O`Leary, Freddy Rodriguez, Laura San Giacomo
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 85'

Επίσημο site:
http://www.media8ent.com/m8/movies.asp?movieID=18