Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στον κόσμο της Μαίρης, οι αλήθειες είναι απλές.
Η Αδελφότητα ξέρει πάντα ποιο είναι το σωστό.
Οι Προστάτες προστατεύουν και υπηρετούν.
Οι Ακαθαγίαστοι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.
Και πρέπει πάντα να φροντίζεις το φράχτη που περιβάλλει το χωριό. Το φράχτη που προστατεύει το χωριό από το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια.
Όμως σιγά-σιγά, οι αλήθειες της Μαίρης καταρρίπτονται. Μαθαίνει πράγματα που δεν ήθελε ποτέ να ξέρει για την Αδελφότητα και τα μυστικά της, και τους Προστάτες και τη δύναμή τους. Και, όταν παραβιάζεται ο φράχτης και ο κόσμος της βυθίζεται στο χάος, συνειδητοποιεί την πραγματικότητα για το πόσο ανελέητοι είναι οι Ακαθαγίαστοι.
Τώρα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο χωριό και στο μέλλον της, ανάμεσα σε εκείνον που αγαπά και σε εκείνον που την αγαπά. Και πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την αλήθεια για το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή έξω από έναν κόσμο που περιβάλλεται από τόσο θάνατο;

Προσωπική άποψη:
Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από εσάς θα έχουν δυσανασχετήσει με την εμμονή μου στην φανταστική λογοτεχνία το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως δεν σας αδικώ αλλά πολύ περισσότερο, δεν αδικώ τον εαυτό μου που έχει παρασυρθεί σε αυτά τα μονοπάτια που άλλοτε δεν τολμούσα να πλησιάσω. Μπορεί αυτό το βιβλίο να αποτελεί την αρχή μιας ακόμα σειράς, όπως άλλωστε επιτάσσει η μόδα των τελευταίων ετών όμως, λειτουργεί σε μια εντελώς διαφορετική βάση γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κυρίως, πρωτότυπο αφού δεν αντιγράφει μια ιδέα διαμορφώνοντάς την στα πρότυπά της αλλά, δημιουργεί τον δικό της κόσμο που είναι έτοιμος να τυλίξει τον αναγνώστη και να τον παρασύρει βαθιά μέσα στο δάσος, εκεί που τα δόντια και τα χέρια περιμένουν να τον αρπάξουν.

Η Ryan επηρεασμένη από τις ταινίες ζόμπι της εποχής της, έχει χτίσει έναν δικό της κόσμο ο οποίος έχει ξεπηδήσει μέσα από την καταστροφή μιας, ας την αποκαλέσουμε έτσι, Αποκάλυψης η οποία συνοδεία ενός ιού, μετάλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού σε σαπισμένες σάρκες που δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από αίμα και ανθρώπινες ζωές, θυσία στα δόντια τους. Η μετάλλαξη αυτή είχε δύο συνέπειες. Η πρώτη ήταν η καταστροφή του πλανήτη έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η δεύτερη ήταν η δημιουργία ενός νέου, απ' όσους κατάφεραν να επιβιώσουν. Ο κόσμος όμως αυτός είναι τρομακτικός, επικίνδυνος και περιφραγμένος με φράχτες που χωρίζουν την παρελθόν από το παρόν και το μέλλον, την αβέβαιη ζωή από τον βέβαιο θάνατο. Ο κόσμος όμως αυτός για την Μαίρη, την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι κάτι περισσότερο. Είναι μικρός, περιορισμένος, σφραγίζει πίσω από τα συρματένια πλέγματά του την ζωή που θα ήθελε να έχει.

Ο κόσμος της Μαίρης είναι γοητευτικός και όμορφος, παρά την επικινδυνότητα των πλασμάτων που τον περιτριγυρίζουν. Θα μπορούσε να είναι ονειρικός αν δεν είχε τόσους κανόνες οι οποίοι μάλιστα, δεν έχουν καμία αιτιολογία, καμία εξήγηση από πίσω τους. Όσοι ζουν στο χωριό της δεν γνωρίζουν τίποτα για τον κόσμο πίσω από τα πλέγματα, για ότι υπάρχει μέσα και πέρα από το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι δεν επιτρέπεται να το ανακαλύψουν. Ακόμα και η εκδήλωση μιας τέτοιας επιθυμίας, είναι αρκετή για να τον στείλει σε βέβαιο θάνατο, έναν θάνατο που δεν είναι απαραίτητο ότι θα προέλθει από τα χέρια των μεταλλαγμένων. Όμως η Μαίρη διψάει να μάθει την αλήθεια που ζει μέσα της. Μια αλήθεια που καλλιεργήθηκε από τα παιδικά της χρόνια, αναμνήσεις συνοδευόμενες από εικόνες ενός κόσμου που δεν γνώρισε αλλά που λαχταρά να γνωρίσει.

Η Ryan οδηγεί τους ήρωές της σε ένα ταξίδι, σε έναν αγώνα επιβίωσης μέσα σε έναν κόσμο σκοτεινό και τρομακτικό όπου σχεδόν μπορείς να μυρίσεις τον θάνατο, να νιώσεις την απειλή που πλανιέται ανάμεσα στα δέντρα του δάσους. Όμως ο σκοπός της δεν είναι κατ' εξοχήν το να μας τρομάξει αλλά, να μας προβληματίσει. Θέλει να μας βάλει στην διαδικασία να σκεφτούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προς χάριν της επιβίωσής του, πόσα μπορεί να κάνει για να προστατευτεί, πόσα μπορεί να αντέξει, αν μπορεί να διατηρήσει την ανθρωπιά και την ευαισθησία του ακόμα και όταν είναι αναγκασμένος να οδηγηθεί σε βίαιες πράξεις. Με άλλα λόγια θέτει ένα μεγάλο ερώτημα. Σε έναν κόσμο μη ανθρώπινο, εσύ μπορείς να διατηρήσεις την ανθρωπιά σου; Παράλληλα όμως μας υπενθυμίζει ότι πάντα έχουμε την επιλογή, ακόμα κι αν πιστεύουμε το αντίθετο. Ότι πάντα υπάρχει ελπίδα ακόμα κι αν νομίζουμε πως χάνεται.

Καλογραμμένο, αρκούντως περιγραφικό, με καρδιακούς ρυθμούς οδηγώντας μας πότε σε υπέρμετρη αγωνία και πότε σε στιγμές απίστευτης γαλήνης, θυμίζοντάς μας έτσι ότι στην ζωή δεν υπάρχει μονάχα το άσπρο και το μαύρο. "Το Δάσος Με Τα Χέρια Και Τα Δόντια" είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, ενός παράξενου και σκοτεινού κόσμου που καταφέρνει παράλληλα να κρύβει στα βάθη του, τόσο τον θάνατο όσο και την ελπίδα. Τα όνειρα δεν πεθαίνουν εύκολα, η ανθρωπιά μπορεί να κλονίζεται αλλά αν θέλεις μπορεί να μείνει ζωντανή, τροφοδοτούμενη από τα βαθύτερά μας αισθήματα. Η Μαίρη μας ταξιδεύει στον κόσμο της και με τον παραστατικό της τρόπο αφηγείται μια δραματική ιστορία μέσα από τα σκοτάδια της οποίας όμως δεν διστάζει να αναδυθεί ένα ζωντανό φως.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carrie Ryan
Μεταφραστής: Μυλωνοπούλου Βίκυ
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: ΞένηΛογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 364
ISBN: 978-960-6665-48-6