Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ίθαν Γουέιτ πίστευε πως το Γκάτλιν, η μικρή Νότια πόλη στην οποία μεγάλωσε, ήταν ένα μέρος όπου ποτέ τίποτα δεν άλλαζε. Μετά εμφανίστηκε η αινιγματική Λένα Ντουκέιν, η οποία του αποκάλυψε ένα μυστικό κόσμο που βρισκόταν πάντα εκεί, κρυμμένος μπροστά στα μάτια του.
Ένα Γκάτλιν που έκρυβε αρχαία μυστικά κάτω από τις καλυμμένες με βρύα βελανιδιές και τις ρωγμές των πεζοδρομίων. Ένα Γκάτλιν όπου μια κατάρα είχε σημαδέψει την υπερφυσική οικογένεια της Λένα εδώ και γενιές. Ένα Γκάτλιν όπου συνέβαιναν απίστευτα, μαγικά γεγονότα που σου άλλαζαν τη ζωή. Που μερικές φορές σου τερμάτιζαν τη ζωή.
Ο Ίθαν και η Λένα μπορούν μαζί να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε τους επιφυλάσσει το Γκάτλιν, όμως μετά από μια τραγική απώλεια, η Λένα αρχίζει να απομακρύνεται και να κρατάει μυστικά που δοκιμάζουν τη σχέση τους.
Όμως τώρα που ο Ίθαν ανακάλυψε τη σκοτεινή πλευρά του Γκάτλιν, δεν υπάρχει επιστροφή. Στοιχειωμένος από παράξενα οράματα που μόνο αυτός μπορεί να δει, ο Ίθαν παρασύρεται βαθύτερα στην μπερδεμένη ιστορία της πόλης και βρίσκεται παγιδευμένος στο επικίνδυνο υπόγειο δίκτυο περασμάτων που διασχίζουν ακατάπαυστα το Νότο, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Προσωπική άποψη:
Η Kami Garcia και η Margaret Stohl ξεκίνησαν την συγγραφή των "Χρονικών Των Κάστερ"με μοναδική τους επιθυμία να αναμείξουν τις δυο μεγάλες τους αγάπες, όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν. Η αγάπη της πρώτης για τον χτυπημένο από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου, Νότο της Αμερικής. Η αγάπη της δεύτερης για τον κόσμο του μεταφυσικού και της μαγείας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οδήγησε τόσο τις ίδιες, όσο και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τους στην επαρχία του Γκάτλιν, όπου κάτω από την παλαιομοδίτικη και φολκλόρ επιφάνειά της υπάρχει ένας μαγικός κόσμος, γνωστός μόνο στους μυημένους, μόνο σε εκείνους που μπορούν και θέλουν να πιστέψουν στην ύπαρξη και την δύναμή της. Πίσω από το φιλήσυχο σκηνικό λοιπόν αυτής της μικρής επαρχιακής πόλης, εξελίσσεται η ιστορίας τους, μια ιστορία που όχι μόνο ήσυχη δεν θα την χαρακτηρίζαμε αλλά, επικίνδυνη.

Οι κάτοικοι του Γκάτλιν μπορεί να πιστεύουν ότι τίποτα γύρω τους δεν αλλάζει, όμως ο Ίθαν Γουέιτ ξέρει πως όλο αυτό δεν είναι παρά μια ουτοπία, κάτι που κι εκείνος πίστευε μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που γνώρισε κι ερωτεύτηκε την Λένα Ντουκέιν, η οποία και τον βύθισε στον μαγικό, Κάστερ κόσμο της. Και μπορεί ο Ίθαν να ήταν από εκείνους που πάντα λαχταρούσαν, επιζητούσαν απεγνωσμένα μια αλλαγή όμως πλέον και έπειτα από όσο έζησε τους τελευταίους μήνες, δεν είναι σίγουρος αν θα το ζητούσε ξανά. Ο προβληματισμός των σκέψεών του αυτών δεν προέρχεται από την αμφισβήτηση των συναισθημάτων του, που δεν υπάρχει αλλά, από την αποκάλυψη της πραγματικότητας πίσω από το παρελθόν το δικό του και της Λένα. Ένα παρελθόν που καταδίκασε κάθε Θνητό και Κάστερ να μην μπορούν να είναι μαζί, ένα παρελθόν που τους ακολούθησε ύπουλα στο παρόν για να παρασύρει την Λένα σε έναν δρόμο αλλαγής που τρομάζει τον Ίθαν περισσότερο από κάθε τι. Γιατί ο μεγαλύτερος προβληματισμός του Ίθαν δεν είναι η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος αλλά, η ανεξήγητη αλλαγή της Λένα που δεν μπορεί να εμποδίσει.

Η Λένα επανέφερε τον Ίθαν στην ζωή όμως η πράξη της αυτή καταδίκασε σε θάνατο τον αγαπημένο της θείο. Αυτό είναι ένα γεγονός που ο Ίθαν δεν γνωρίζει και έτσι δεν μπορεί να βοηθήσει την Λένα η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απελπισία, γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητη, ευάλωτη και τελικά, επικίνδυνη για την ιδια και τους γύρω της καθώς φαίνεται να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην σκοτεινή πλευρά της η οποία, όσο και αν μάχεται μαζί της η φωτεινή της πλευρά, ενισχύεται όλο και περισσότερο και αφήνεται να παρασυρθεί από εκείνους που πιστεύει ότι μπορούν να της προσφέρουν την λύτρωση και ταυτόχρονα, τον τρόπο που χρειάζεται προκειμένου να προστατέψει τον Ίθαν αφού με το να βρίσκεται κοντά του μόνο σε κίνδυνο μπορεί να θέσει την ζωή του. Δεν είναι πρόθυμη να τον θυσιάσει, κάτι που δεν δείχνει να ισχύει για τον εαυτό της που μπορεί να μην διεκδικήθηκε στα δέκατα έκτα γεννέθλιά της από το φως ή το σκοτάδι όμως, εξακολουθεί να διεκδικείται από τους γύρω της καθώς η επιλογή της αυτή θα καθορίσει τον θάνατο ή την ζωή τους.

Όσο η Λένα προσπαθεί να ξεφύγει από τον Ίθαν, την οικογένειά της, το Γκάτλιν και το σκοτεινό, γεμάτο πόνο παρελθόν της, τόσο ο Ίθαν παλεύει να την κρατήσει κοντά του, να την οδηγήσει στο φως, μια προσπάθεια που όσο η ιστορία εξελίσσεται δείχνει παντελώς ανέλπιδη. Εκείνος κάνει ένα βήμα προς το μέρος της και εκείνη κάνει δέκα βήματα μακριά του, το χάσμα μεγαλώνει και το να την προσεγγίσει μοιάζει σχεδόν ανέφυκτο. Όσο προσευχόταν στο παρελθόν για να έρθει το διαφορετικό στην ζωή του, τόσο τώρα εύχεται τα πράγματα να ήταν φυσιολικά, να μην ήταν τόσο δύσκολα και η Λένα να μην ήταν τόαο διαφορετική από εκείνον, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τα όριά του που δείχνουν να φτάνουν τις περισσότερες φορές στα άκρα. Ότι και να κάνει στα δικά της μάτια θα είναι όχι το αγόρι που αγάπησε αλλά ο Θνητός που κινδυνεί η ζωή του με μια παρατεταμένη επαφή μαζί του. Έχει θυσιάσει ήδη την ζωή του θείου της για να τον προστατεύσει, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ρισκάρει με την δική του.

Όσο λοιπόν εκείνη οδεύει προς την προσωπική της αναζήτηση και την θεωρητική της λύτρωση, ο Ίθαν ταξιδεύει με την σειρά του ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο των Κάστερ εξερευνώντας, όχι μόνο την ιστορία της καταγωγής και της πιθανής κατάληξής του αλλά και του δικού του παρελθόντος. Η παρουσία του στον κόσμο τον Κάστερ δεν είναι τυχαία αφού η ίδια του η μητέρα συνδέθηκε μαζί του πολύ πριν από εκείνον με έναν τρόπο που όταν τον ανακαλύψει ταράζει το είναι του και τον οδηγεί στο να αναθεωρήσει και να ξανασκεφτεί όλα όσα γνώριζε μέχρι σήμερα. Πέραν όμως αυτού, ο Ίθαν είναι κάτι περισσότερο από ένας κοινός θνητός. Είναι ένας από εκείνους που ξέρουν τον δρόμο, ένας από τους εκλεκτούς του θνητού κόσμου που αν και δεν έχει μαγικές ικανότητες, έχει την δύναμη να καθοδηγήσει τους Κάστερ στον σωστό δρόμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι είναι ο σύντροφος της Λένα στην αιωνιότητα αλλά και στον αγώνα της να καταλάβει ποια είναι. Γι' αυτό άλλωστε δεν εγκαταλείπει αλλά αγωνίζεται όλο και περισσότερο για εκείνη.

Η προσπάθειά του αυτή και η αναζήτηση της αλήθειας των οδηγούν στην βιβλιοθήκη των Κάστερ και από εκεί στα μυστικά, υπόγεια τούνελ τους, όπου και ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι που μπορεί να τον οδηγήσει σε κάθε γωνιά της γης και στην Λένα που διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο καθώς, εκείνος δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται στο κατόπι της. Μαζί του στο ταξίδι αυτό ο κολλητός του Λινκ, η χαρισματική γάτα του Λουσίλ αλλά και η Λιβ, μια εκπαιδευόμενη φύλακας με την οποία αναπτύσσει μια σχέση λίγο πιο προσωπική θα λέγαμε, γεγονός που προκαλεί σύγχιση τόσο στη Λένα, όσο και στον ίδιο και στο κομμάτι που ζει βαθιά μέσα του και ζητάει μια φυσιολογική ζωή χωρίς μπερδέματα και κινδύνους. Εκεί κάτω, στα σκοτεινά αυτά τούνελ, ο Ίθαν ανακαλύπτει περισσότερα απ' όσα επιζητούσε και συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως στο πλευρό του βρίσκονται πολλοί περισσότεροι απ' όσους θα τολμούσε να ζητήσει και που δεν θα μπορούσε να φανταστεί καν πως συνδέονται με τον μαγικό κόσμο των Κάστερ.

Τα γεγονότα είναι πολυδιάστατα και εξελίσσονται τόσο γρήγορα και τόσο ανατρεπτικά που είναι σχεδόν αδύνατον να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Ξόρκια, μαγικά και επικλήσεις έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το μεταφυσικό μυθιστόρημα που συνεχίζει δυναμικά την αφήγηση μιας ιστορίας γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, που τίποτα δεν είναι σίγουρο και το μόνο που η κυριαρχεί είναι η ρευστότητα των καταστάσεων που εκτιλίσσονται στις ζωές των ηρώων. Ο θνητός κόσμος υπάρχει για το συμβατικό των αναγκών και για την υποστήριξη των όποιων γραφικών περιγραφών των Νότιων Πολιτειών, εκεί που ο κόσμος της μαγείας είναι πιο ισχυρός και πάνω απ' όλα. Οι συγγραφείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αλήθεια δεν είναι εύκολη και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θέλουν να περάσουν στους ήρωές τους, στέλνοντάς τους με κάθε βήμα τους όλο και πιο κοντά στο όμορφο μεν, επικίνδυνο δε σκοτάδι, σε έναν αγώνα δρόμου που στην τελευταία ανάσα πριν την κοπή του νήματος θα κριθεί ο νικητής.

Η τετραλογία των Garcia και Stohl έχει μόλις φτάσει στα μισά της διαδρομής της και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ίθαν και η Λένα έχουν ακόμα πολύ μεγάλο αγώνα μπροστά τους. Η Λένα δεν έχει ακόμα διεκδικηθεί και θα είναι δύσκολο να μείνει ξεχωριστή ισορροπώντας ανάμεσα στο Φως και το Σκοτάδι μέσα της. Από την άλλη θα είναι εξίσου δύσκολο να προστατεύσουν την αγάπη τους που δείχνει αδύνατο να μπορέσει να ολοκληρωθεί χωρίς το θάνατο κάποιου από τους δύο. Στο μυστικιστικό Νότο, εκεί που η πραγματική ζωή συναντά την γοητεία της μαγείας, οι δύο ήρωες έχουν να αντιμετωπίσουν νέους και παλιούς αντιπάλους σε έναν αγώνα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή. Πλέον δεν είναι μια ιστορία μόνο για την αγάπη αλλά, μια ιστορία ηθικής, μια ιστορία δικαίωσης για όσους χάθηκαν, μια ιστορία αγώνα για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν, μια ιστορία εκδίκησης για όσους αδικήθηκαν αλλά και για όσους αδίκησαν οδηγώντας σε αιματοκύλισμα μόνο και μόνο για προσωπική ικανοποίηση και απόκτηση εξουσίας. Το γοτθικό μυστικό σύμπαν του Γκάτλιν είναι εκεί και μας περιμένει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Κami Garcia & Margaret Stohl
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 543
ISBN: 960-6665-59-3