Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας κινέζος ληστής, ο Passepartout κλέβει ένα πολύτιμο αντικείμενο και προσφεύγει στην συντροφιά ενός εκκεντρικού Λονδρέζου, του Philea Fogg.
Ο Fogg προσπαθεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 μέρες με διάφορα μεταφορικά μέσα για να κερδίσει ένα στοίχημα.
Με τη πολύτιμη βοήθεια του Passepartout, ο Fogg θα μπορέσει να προσπεράσει πολλές δυσκολίες.

Προσωπική άποψη:
Σχεδόν από τότε που δημιούργησα αυτό εδώ το blog προσπαθώ να αντισταθώ στην επιθυμία μου να κράξω την συγκεκριμένη ταινία. Πιστέψτε με, δεν έχει να κάνει με την κακία μου αλλά με το γεγονός ότι πραγματικά, η εν λόγω απόπειρα μεταφοράς ενός εκ των διασημοτέρων μυθιστορημάτων όλων των αιώνων, είναι πραγματικά απαράδεκτη σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και αν θελήσεις να το δεις ως ένα ευχάριστο παραμύθι δεν τα καταφέρνεις αφού ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από την γελοία απόδοση μιας ιστορίας η οποία είναι γοητευτική και ταξιάρικη όταν την διαβάζεις. Ακόμα και τα μεσημέρια Σαββατοκύριακου στο Star, θα έπρεπε να μας λυπούνται περισσότερο ως θεατές.

Από που να το πιάσεις και που να τ' αφήσεις; Σε μια απελπισμένη προσπάθεια, θα προσπαθήσω να ξεκινήσω από το πανηλίθιο σενάριο. Όχι, η ιστορία του Ιούλιου Βερν δεν έχει τίποτα το κακό. Το κάκιστο είναι αυτό η σύγχρονη προσπάθεια ή καλύτερα, η μη προσπάθεια, της απόδοσής του στην μεγάλη οθόνη. Ο Phileas Fogg δεν είναι ένας ονειροπόλος, ρομαντικός τυχοδιώκτης αλλά, ένας ονειροπαρμένος και εντελώς χαζοχαρούμενος τύπος ο οποίος δεν είμαι σίγουρη αν καταννοεί απόλυτα τους λόγους που θα πρέπει να ταξιδέψει γύρω από τον κόσμο, ούτε την απαιτητικότητα του σχεδίου του αυτού αφού ο χρόνος τον πιέζει ασφυκτικά. Στα πλαίσια ενός στοιχήματος, παίρνει την απόφαση ελαφρά την καρδιά και καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού, είτε δείχνει χαμένος στο διάστημα, μην αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει γύρω του, είτε τρέχει πανικόβλητος ουρλιάζοντας, αριστοκρατικά πάντα, προκειμένου να σωθεί απ' τα δεινά του.

Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο Frank Coraci όταν ανέλαβε να σκηνοθετήσει την ταινία αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω τι σκεφτόταν ούτε όσο την γύριζε. Βέβαια η απορία μου αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αγκαλιάσει το σύνολο της καριέρας του αφού αν ρίξει κανείς μια, όχι και τόσο προσεχτική, ματιά στο καλλιτεχνικό παρλεθόν του, θα καταλάβει μετά περισσής ευκολίας γιατί το όνομά του δεν θυμίζει τίποτα απολύτως. Ο ρόλος του ως σκηνοθέτη προφανώς είναι απλά διεκπεραιωτικός καταλήγοντας σε ένα τελικό αποτέλεσμα που τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά θα μπορούσε να απευθύνεται μονάχα στο τηλεοπτικό κοινό και αυτό με μεγάλη δυσκολία αφού έχω δει τηλεταινίες πολύ πιο υψηλών προδιαγραφών από αυτό εδώ το πράγμα.

Ο Steve Coogan είναι ο ιδανικός Fogg σε μια τόσο ηλίθια εκδοχή του όπως αυτή εδώ. Βέβαια το καλύτερο που έχει να κάνει στο μέλλον είναι να συνεχίσει την καριέρα του στο τσίρκο ως νούμερο, γλίτωνοντάς μας έτσι από την παρουσία του αλλά και το χύσιμο χολής που αναγκάζομαι να επιδοθώ αυτή τη στιγμή. Όσο για τον Jackie Chan, τα λόγια είναι περιττά που λέει και η Μαρινέλα αφού τον βλέπουμε σε έναν ρόλο μεν που είναι ταυτόσημος ενός μεγάλου μέρους του καλλιτεχνικού του βίου, ωστόσο άχρηστου και άνευ λόγου σε κάθε περίπτωση. Το κακό είναι ότι τελικά βρίσκουν τον δρόμο κι επιστρέφουν πίσω αντί να χαθούνε σε κανένα τροπικό δάσος όπου θα του έτρωγαν οι κροταλίες.

Περιμένετε να δείτε δράση, συγκρατημένο χιούμορ και περιπέτεια; Μάλλον χρειάζεστε γιατρό αφού το μόνο που θα αποκομίσετε από μια ταινία σαν αυτή είναι σαχλότητα, άχρηστα εφέ που δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που απαιτούνται και βλακώδη ρομάντζα, δοσμένα όλα αυτά υπό το πρίσμα μιας αδιευκρίνστης και άνευ λόγου φρενίτηδας.Βασικά το λάθος δεν είναι ούτε του σεναριογράφου, ούτε του σκηνοθέτη, ούτε όμως και των ηθοποιών. Είναι της εταιρείας παραγωγής η οποία επέτρεψε να κυκλοφορήσει αυτό το πράγμα, όχι απλώς σε dvd αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ναι, αυτό είναι πραγματικό θράσος και δυστυχώς έπρεπε να το ανεχτούμε.
Βαθμολογία 1/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Γύρος Του Κόσμου Σε 80 Μέρες
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Frank Coraci
Πρωταγωνιστές: Jackie Chan, Steve Coogan, Jim Broadbent, Ian McNeice, Cecile De France, Robert Fyfe, David Ryall, Roger Hammond, Adam Godley
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 120'

Επίσημο site: