Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Neil και η Abby Warner έχουν την τέλεια ζωή και τον τέλειο γάμο. Έχουν μια όμορφη κόρη, την Sophie και ζουν όλοι μαζί το αμερικάνικο όνειρο.
Όταν η Sophie θα πέσει θύμα απαγωγής, οι γονείς της δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των απαγωγεών.

Προσωπική άποψη:
Ευτυχισμένη οικογένεια, κλασσικό πρώτυπο αντιπροσώπευσης της ολοκλήρωσης του αμερικανικού ονείρου, κλονίζεται και περνάει δύσκολες στιγμές όταν το μονάκριβο τέκνο τους πέφτει θύμα απαγωγής ενός διεστραμμένου ο οποίος και τους ζητά να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες τους προκειμένου να επιστρέψει η κόρη τους, σώα και αβλαβής στο σπίτι της. Η αλήθεια είναι ότι ως υπόθεση, η ταινία φαντάζει αρκετά κοινότυπη καθώς, ειδικά την δεκαετία του '90, δεν είδαμε μία αλλά, αρκετές ταινίες σχετικής θεματολογίας. Συγκριτικά, η ταινία υστερεί. Αν την δούμε καθαρά ως μεμωνομένη κινηματογραφική απόπειρα, μπροούμε να πούμε ότι έχει αρκετά καλά στοιχεία, τόσα τουλάχιστον όσα χρειάζεται για να είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα η θέασή της.

Στα θετικά της ταινίας σίγουρα βρίσκεται η ένταση, η οποία είναι έκδηλη σε κάθε βήμα των πρωταγωνιστών. Ο απαγωγέας, δεν σου δίνει την αίσθηση ότι τα κίνητρά του περιορίζονται σε οικονομικές απολαβές αλλά, σε κάτι βαθύτερο, το οποίο και δεν ανακαλύπτουμε μέχρι και λίγο πριν το τέλος της ταινίας, που ίσως να το θέλαμε λιγότερο απότομο. Ο απαγωγέας, γεννά την αίσθηση του τιμωρού, του ανθρώπου εκείνου που θέλει να οδηγήσει τον ταλαίπωρο πατέρα σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των πράξεων και των αποφάσεών του, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα αυτές που τον έχουν οδηγήσει στην παρούσα κατάσταση. Θα πρέπει λοιπόν να κάνει ένα ταξίδι αναγνώρισης, ενδοσκόπησης και τελικά, να θυσιάσει εκείνα που δεν είναι τόσο σημαντικά στην ζωή του, διαλέγοντας ανάμεσα στην άνεσή του και την ζωή της κόρης του.

Ο Mike Barker, έχοντας στα χέρια του ένα αρκετά έξυπνο και καλοστημένο σενάριο, παρά τα όποια τετριμένα χαρακτηριστικά του, δημιουργεί μια ιδιαίτερα βαριά, αποπνικτική και ζοφερή ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία οι ήρωές του προσπαθούν να επιτύχουν τους σκοπούς τους, παίζοντας βέβαια ο καθένας σε διαφορετικό ταμπλό και έχοντας σαφέστατα διαφορετικά κίνητρα. Η δράση της ταινίας εξελίσεται γρήγορα και δυναμικά και δεν σε αφήνει να βαρεθείς ή να κουραστείς, προσπαθώντας παράλληλα να κατανοήσεις γιατί συμβαίνουν όλα όσα παρακολουθείς. Αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό την ανατροπή του τέλους, εκπλήσσοντάς σε ωστόσο, θα επιθυμούσαμε ένα πιο ομαλοποιημένο κλείσιμο.

Ο Pierce Brosnan στο ρόλο του κακού, θα τολμούσα να πω ότι δίνει ρέστα και αυτό από μέρους μου είναι μεγάλο κοπλιμέντο μιας και σε γενικότερα πλαίσια, δεν τον έχω και σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, όχι τουλάχιστον όσο μια μεγάλη μερίδα του κινηματογραφόφιλου κοινού. Τα χαρακτηριστικά του σκληρά, σταθερά και αδυσώπυτα, σε πείθουν για το ότι είναι έτοιμος να φτάσει στα άκρα. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Gerard Butler ο οποίος είναι εξίσου πειστικός στον ρόλο του απελπισμένου πατέρα, μεταφέροντάς μας την αγωνία και τα βάσανά του, καθώς μάχεται με όποιον τρόπο μπορεί για να σώσει το παιδί του, έτοιμος να θυσιάσει την μέχρι πρότεινος ήρεμη και τέλεια ζωούλα του.

Συνοπτικά, πρόκειται για ένα έξυπνο και απολαυστικό θριλεράκι, με γρήγορους ρυθμούς και δράση, που καταφέρνει σχεδόν από την πρώτη στιγμή ναδιατηρήσει την αγωνία του θεατή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Φυσικά δεν περιμένουμε να αποτύχει ο πρωταγωνιστής να σώσει την ζωή της κόρης του, ωστόσο δεν περιμένουμε και την συναισθηματική διάλυση στην οποία επέρχεται, όχι τόσο από την ίδια την πράξη της απαγωγής, όσο από τα κίνητρα που καλοστημένα και οργανωμένα κρύβονται από πίσω της. Πρόκειται λοιπόν για μια κινηματογραφική πρόταση που αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου, αναζητώντας κι εσύ την αλήθεια.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ένας Άγνωστος Ανάμεσά Μας
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Mike Barker
Πρωταγωνιστές: Pierce Brosnan, Gerard Butler, Maria Bello, Claudette Mink, Nicholas Lea, Samantha Ferris, Kathleen Dagis, Agam Darshi
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 95'

Επίσημο site: