Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Marty η ζέβρα, είναι δυστυχισμένος ζώντας στο ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. Θέλει να ζήσει ελεύθερος, στη ζούγκλα. Κατορθώνει να το σκάσει, λοιπόν, για να πετύχει τον στόχο του.
Ξωπίσω του βρίσκονται οι φίλοι του: ο Alex το λιοντάρι, ο Melman η καμηλοπάρδαλη και η Gloria, ο ιπποπόταμος. Τα ζώα, μαζί με ένα κουαρτέτο ιδιόρρυθμων πιγκουΐνων, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν προς την Κένυα.
Τελικά, όμως, θα βρεθούν στη Μαδαγασκάρη. Κι εκεί θα κληθούν να επιβιώσουν αυτά τα κακομαθημένα ζώα που, όσο ζούσαν στο ζωολογικό κήπο, είχαν όλες τις ανέσεις.

Προσωπική άποψη:
Έχουμε πει πολλάκις, ότι το animation τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, προσδίδοντας αληθοφάνεια σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να προσεγγίσει όχι μόνο το παιδικό αλλά και το ενήλικο κοινό. Η εκτίμηση στο είδος έχει ανέβει αλλά μαζί με αυτήν, έχουν ανέβει και τα standards με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις μας να είναι μεγάλες, πόσο μάλλον όταν αναπόφευκτα θα μπούμε σε μια διαδικασία σύγκρισης με άλλες παραγωγές του είδους. Η Dreamworks, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του ψηφιακού κινουμένου σχεδίου, παρουσιάζοντάς μας ταινίες που άλλες φορές αποδεικνύονται ανώτερες των απαιτήσεών μας και άλλες, κατώτερες των προσδοκιών μας. Η "Μαδαγασκάρη", βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ο άξονας της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα χαριτωμένων ζώων τα οποία και επιδίδονται σε μια σειρά αστείων πράξεων, προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία που τους στερεί ο ζωολογικός κήπος στον οποίο διαμένουν. Ωστόσο η απόδραση αυτή δεν αποδεικνύεται εύκολο πράγμα καθώς, όταν έχεις μάθει να ζεις με το να τα έχεις όλα στο πιάτο, η ζωή σε μια άγνωστη ζούγκλα μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ναι μεν να έχουμε μια σειρά από ξεκαρδιστικές σεκάνς ωστόσο, είναι δοσμένες με τέτοιο τρόπο που τελικά έχουμε την αίσθηση πως οι δημιουργοί απευθύνται κατά κύριο και πρώτο λόγο σε παιδιά αρκετά μικρής ηλικίας, μην δίνοντας την απαραίτητη σημασία σε ένα πιο ενήλικο ή έστω, σε ένα πιο ώριμο κοινό.

Ο Tom McGrath δεν δυσκολεύεται να διαχειριστεί σκηνοθετικά το υλικόπου έχει στα χέρια του. Το πρόβλημα άλλωστε της ταινίας, ξανατονίζω, δεν οφείλεται ούτε στον ελλειπή σχεδιασμό του ψηφιακού καρτούν αλλά ούτε και στην σκηνοθεσία. Βρίσκεται καθαρά και μόνο στην ουσία και στα ανύπαρκτα μηνύματα που αυτή προσπαθεί να περάσει. Κακά τα ψέματα, σκοπός των κινουμένων σχεδίων δεν είναι μονάχα η χιουμοριστική διάθεση, ή η διακωμώδιση στην προκειμένη περίπτωση καταστάσεων ή και άλλων γνωστών ταινιών αλλά, το να περάσουν, στους μικρούς κατ' εξοχήν θεατές, σκέψεις και μηνύματα τα οποία εισχωρούν σε βάθος. Φαίνεται πως αυτή τη φορά η Dreamworks δεν είχε αυτό ακριβώς στο μυαλό της.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας είναι αστείοι ωστόσο, όταν αυτή φτάνει στο τέλος της, συνειδητοποιείς ότι, σε αντίθεση με την "Εποχή Των Παγετώνων" π.χ., στο μυαλό σου έχουν μείνει περισσότερο οι δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι και αποδεικνύονται πιο σπιρτόζοι. Δεν ξέρω αν αυτή η αίσθηση οφείλεται εν μέρη και στην επιλογή των ηθοποιών που δανείζουν τις φωνές τους στα κατά τ' άλλα χαριτωμένα ζωάκια η αλήθεια όμως είναι ότι, δεν σου προκαλούν καμία ιδιαίτερη αίσθηση και με δυσκολία τους ξεχωρίζεις, πόσο μάλλον τους θυμάσαι. Τι κι αν μιλάμε για γνωστά ονόματα στον χώρο της κωμωδίας, αυτό δεν αποδεικνύεται αρκετό καθώς μένουμε με μια λειψή αίσθηση.

Η "Μαδαγασκάρη" είναι μια ταινία που ναι μεν έχει πολύ καλό σχέδιο και παρακολουθείτε ευχάριστα, όπως άλλωστε σχεδόν κάθε ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές της μικρά ζωάκια, ωστόσο σε αφήνει με μια αίσθηση ανολοκλήρωτου. Θα θέλαμε λίγο πιο ουσιώδη δράση και σαφέστατα, πιο ουσιαστικά και κατανοητά μηνύματα, κυρίςω προς τα παιδιά, και όχι να είναι τόσο επιφανειακή και δυσνόητη σε αρκετά σημεία. Επιπλέον, είναι μια από εκείνες τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που όχι δεν θα περιμέναμε αλλά, δεν θα θέλαμε να ακολουθείτε από ένα sequel, όπως έγινε λίγο καιρό αργότερα καθώς, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι τα προβλήματα της πρώτης δεν θα λυνόντουσαν με μια δεύτερη. Ευχάριστη επιλογή για παιδιά, όχι όμως και για εμάς.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μαδαγασκάρη
Είδος: Animation
ΣΚηνοθέτης: Tom McGrath
Πρωταγωνιστές: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, Andy Richter, Conrad Vernon
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 86'

Επίσημο site: