Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Po είναι ένα φιλήσυχο, στρουμπουλό, γλυκό, λίγο αδέξιο και σίγουρα πολύ τεμπέλικο panda που έχει μονάχα ένα όνειρο: να γίνει δεξιοτέχνης στο Kung Fu.
Μετά από μια σειρά ξεκαρδιστικών συμπτώσεων, ο Po βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και μυείται στον κόσμο του Kung Fu από τον γκουρού του είδους Shifu στο πλευρό των Υπέροχων Πέντε.
Μάλιστα, ο Po φαίνεται να είναι ο "Εκλεκτός", που θα πρέπει να αναμετρηθεί με το Απόλυτο Κακό, που δεν είναι άλλο από τη λευκή λεοπάρδαλη Tai Lung.

Προσωπική άποψη:
Το καλοκαιράκι έχει μπει πλέον για τα καλά και τι καλύτερο για τους μικρούς μας φίλους που έχουν στην διάθεσή τους άπλετο χρόνο για να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια αλλά και για τους μεγάλους που μπορούν με τις κατάλληλες επιλογές, όχι μόνο να περάσουν χρόνο με τα πιτσιρίκια τους αλλά, να το ευχαριστηθούνε παράλληλα. Μια τέτοια επιλογή είναι το "Kung Fu Panda" το οποίο αφηγείται με ιδιαίτερα κωμικό και απολαυστικό τρόπο την ιστορία ενός αχαϊρευτου, τεμπέλικου και φαγανού panda που από σπόντα βρίσκεται να θεωρείται ο εκλεκτός πολεμιστής του Kung Fu που θα λυτρώσει τους κατοίκους της περιοχής του απ' όποια δεινά μπορεί να τους βρουν.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα animations των τελευταίων ετών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη ταινία απευθύνεται κατά κύριο και πρώτο λόγο στα παιδιά. Ωστόσο, και αν και η διάθεσή της να τείνει προς την παιδικότητα είναι εμφανής, ως σύνολο δεν δυσσαρεστεί, ούτε κουράζει τον ενήλικο αναγνώστη, επιτρέποντάς του έτσι να περάσει ένα λιγότερο σοβαρό μεν, περισσότερο ίσως απολαυστικό δε διωράκι. Υποστηρίζοντας το αθώο και εύκολο ως προς τον εθατή χιούμορ, με κάποια δόση από λίγο πιο πιπεράτο και σατιρικό, με σαφείς νύξεις σε ταινίες του ιαπωνικού σινεμά αλλά και τα "Kill Bill" και λίγο "Matrix", καταφέρνει να ενθουσιάσει και γιατί όχι, να ξεκαρδίσει τους πρώτους αλλά, και να κρατήσει το ενδιαφέρον των δεύτερων προσφέροντας άλλες στιγμές αυθεντικό γέλιο και άλλες αυθόρμητα μειδιάματα.

Οι Mark Osborne και John Stevenson κολυμπάνε σε ασφαλή νερά. Τα ζωάκια ως πρωταγωνιστές ήταν ανέκαθεν αξιαγάπητα και προσιτά στα μικρά παιδιά ωστόσο, ίσως αυτή την αγάπη να μην συμμερίζονται απόλυτα οι ενήλικες. Προσωπικά αν με ρωτάτε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ισορροπούν αρκετά καλά ανάμεσα στα δεδομένα της ταινίας τα οποία έχουν υψηλά standards σχεδιασμού, με τις σκηνές απόδρασης και μαχών να είναι υπέρ του δέοντος εντυπωσιακές και αληθοφανείς. Τα όποια ηθικά μηνύματα γίνονται εύκολα κατανοητά και αυτά δεν είναι άλλα από τον σεβασμό, την αυτοεκτίμιση και την πίστη στον εαυτό σου την οποία αν την έχεις, μπορεί να σου επιτρέψει να πας πολύ μπροστά.

Οι ψηφιακοί χαρακτήρες των μικρών ή και των μεγάλων ζώων, σχεδιάστηκαν όπως φαίνεται έτσι ακριβώς ώστε να μπορούμε να τα ταυτίσουμε με την εικόνα του ηθοποιού που κρύβεται από πίσω τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό αφού από τη μία ίσως να τα θέλαμε να έχουν την δικιά τους, αυτόνομη και ανεξάρτητη προσωπικότητα την οποία οι ηθοποιοί θα έπρεπε να στηρίξουν δανείζοντας τις φωνές τους. Από την άλλη πάλι, ίσως και να μην ήταν τόσο συμπαθείς τελικά αν δεν υπήρχε αυτή η ταύτιση η οποία και ως έναν βαθμό προσφέρει μια κάποια εξοικίωση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι όλη η παραπάνω παράγραφος αφορά τους ενήλικες αφού τα παιδιά, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη δεν θα μπορούσαν να αντιληφθούνε τη λεπτή αυτή διαχωριστική γραμμή.

Συνολικά το "Kung Fu Panda" δεν είναι μια ταινία που μπορεί να σε εντυπωσιάσει ή να σε καθηλώσει. Ωστόσο είναι μια ταινία που παρακολουθείς ευχάριστα και με αμέριστο ενδιαφέρον γιατί καταφέρνει να ξυπνήσει μέσα σου κάτι από την χαμένη ή έστω, από την ξεχασμένη παιδικότητά του. Στα τεχνικά σημεία η ταινία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες μεγαλεπίβολες παραγωγές, οι χαρακτήρες της είναι ενδιαφέροντες, διασκεδαστικοί και αξιαγάπητοι ενώ το χιούμορ της είναι ευκολοχώνευτο και αντιληπτό για κάθε ηλικία, αποφεύγοντας πονηρά υποννούμενα αλλά, στοχεύοντας με έξυπνο τρόπο σε σημεία που μόνο οι μεγάλοι μπορούν να καταλάβουν, δείχνοντάς τους ίσως έτσι ότι τους σέβονται.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Kung Fu Panda
Είδος: Animation
Σκηνοθέτες: Mark Osborne & John Stevenson
Πρωταγωνιστές: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Ian McShane, Jackie Chan, Lucy Liu, Seth Rogen, Michael Clarke Duncan, David Cross, Dan Fogler, James Hong
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 92'

Επίσημο site: