Συνοπτική περίληψη του έργου:
Για τον Nick, τον Kurt και τον Dale το μόνο πράγμα που θα έκανε τη δουλειά τους πιο ανεκτή θα ήταν να δουν τα αφεντικά τους να γίνονται σκόνη.
Η παραίτηση δεν είναι επιλογή, έτσι με τη βοήθεια λίγων παραπάνω ποτηριών και τις αμφίβολες συμβουλές ενός πρώην κομπιναδόρου, οι τρεις φίλοι θα σκαρώσουν ένα πολύπλοκο και φαινομενικά αλάνθαστο σχέδιο να ξεφορτωθούν μια για πάντα τα αφεντικά τους.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Aκόμα και τα πιο καλοσχεδιασμένα σχέδια είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο τα μυαλά που κρύβονται από πίσω τους.

Προσωπική άποψη:
Ο Seth Gordon, μετά το όχι και τόσο επιτυχημένο "Four Christmases", επιστρέφει με μια ταινία η οποία πραγματεύεται το όνειρο ή καλύτερα, τη φαντασίωση σχεδόν κάθε εργαζόμενου, που δεν είναι άλλο από το να σκοτώσει το αφεντικό του. Μην ψάξετε δικαιολογίες και μην προσπαθήσετε να πείσετε κανέναν για το αντίθετο. Ακόμα και αν δεν θα το κάνατε ποτέ στην πράξη, σίγουρα όλοι σας έχετε σκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή σας πόσο ηδονικό θα ήταν να βγάλετε από τη μέση, ίσως έχοντας βασανίσει κι όλας πρωτύτερα, το αφεντικό σας, πόσο μάλλον σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Δεν είναι κακό αντίθετα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια δικαιολογημένη παρόρμηση η οποία βέβαια στην πράξη κάθε άλλο παρά κωμική θα ήταν.

Η ταινία ξεκινάει με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που θα χαρακτηρίζαμε ιδανικές, παρουσιάζοντάς μας ένα θέμα που στη βάση του μπορεί να μην είναι ακριβώς πρωτότυπο, έχει όμως τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν να σκεφτούμε ότι κάτι παρόμοιο δεν έχουμε ξαναδεί. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να καταλήξει στο ότι η φιλοσοφία της ταινίας θυμίζει έντονα εκείνη του "Hangover" ωστόσο, στην υλοποίησή του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο επιτυχημένο καθώς, βασίζεται περισσότερο στις έξυπνες ατάκες των πρωταγωνιστών, παρά στα χονδροειδή αστεία και πράξεις από μέρους τους. Προς θεού, μιλάμε για αμερικάνικη κωμωδία οπότε καταστείτε σαφές ότι τα δεύτερα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να απουσιάζουν παρ' όλα ταύτα, δεν είναι αυτά στα οποία επικεντρώνεται το χιούμορ της ταινίας και η όποια κωμική της προσπάθεια.

Η πλοκή και η εξέλιξη στου έργου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά στρωτή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι στιγμές εκείνες που προσφέρουν το στοιχείο της όποιας ανατροπής μπορεί να υπάρξει σε μια ταινία σαν κι αυτή. Φυσικά τα παραπάνω δεν οδηγούν απαραίτητα σε μια αμιγώς έξυπνη παραγωγή ως σύνολο ωστόσο, το έξυπνο στοιχείο υπερτερεί έναντι του εξυπνακίστικου. Θα προτιμούσαμε σαφέστατα η ταινία να παίξει περισσότερο με τα στοιχεία της μαύρης παρά της κλασσικής κωμωδίας, αφού υπήρχε αυτή η δυνατότητα η οποία δεν αξιοποιήθηκε όσο θα μπορούσε όμως, στο τελικό σύνολο δεν είναι κάτι που ενοχλεί, όχι ιδιαίτερα τουλάχιστον. Άλλωστε όπως προείπα, η ταινία δεν βασίζεται αυτού καθέ αυτού στο σενάριο αλλά, στις ατάκες των πρωταγωνιστών οι οποίες δίνουν και παίρνουν και προκαλούν αβίαστα το γέλιο μας.

Στους δεύτερους ρόλους, εκείνους των σατανικών αφεντικών, συναντάμε τους Colin Farrell, Kevin Spacey και Jennifer Aniston, οι οποίοι τσαλακώνουν απολαυστικά την εικόνα τους, κλέβοντας την παράσταση, έστω και αν θα θέλαμε να είχαν λίγο περισσότερο κινηματογραφικό χρόνο. Πιστέψτε με, δεν έχετε ξαναδεί τον Farrell έτσι, η Aniston θυμίζει κάτι από την παλιά φιγούρα της στα "Φιλαράκια" ενώ ο Spacey είναι ο ιδανικός κάφρος. Το τρίο των βασανισμένων υπαλλήλων είναι καλό συνολικά όμως ανάμεσά τους ξεχωρίζει με διαφορά ο Charlie Day, για τον οποίο αναρωτιόμαστε γιατί δεν τον έχουμε προσέξει μέχρι τώρα, όντας μια κλασσική κωμική φιγούρα που θυμίζει σινεμά μιας άλλης εποχής. Απολαυστικός και στον μικρό, guest ρόλο του ο Jamie Foxx, τον οποίο ίσως να μην ξαναδείτε σε κάτι παρόμοιο, όχι σύντομα τουλάχιστον, αλλά αξιοσημείωτο είναι και το cameo του Sutherland, που συμπληρώνει ένα δυνατό cast.

Μπορεί το "Horrible Bosses" να μην είναι η μαύρη κωμωδία που θα θέλαμε, ή που θα μπορούσε να είναι όμως, ακόμα και μέσα από το μονοπάτι της καθαρής κωμωδίας, καταφέρνει να ξεχωρίσει από άλλες της κατηγορίας που κατά καιρούς βγαίνουν στις αίθουσες, αποτελώντας σίγουρα την καλύτερη κωμωδία, αν όχι της φετινής χρονιάς, του καλοκαιριού που διανύουμε. Ιδανική επιλογή για παρείστικη διάθεση και πρόθεση να περάσετε καλά με τους φίλους σας, να γελάσετε και γιατί όχι, να ονειρευτείτε ότι ίσως έρθει η μέρα που τα αφεντικά σας, αν όχι θα πάνε από το δικό σας χέρι, θα τιμωρηθούν από τη θεία δίκη, όπως ακριβώς τους αξίζει. Παίζοντας λίγο περισσότερο αμυντικά απ' όσο θα έπρεπε, αλλά καταφέρνοντας να σεβαστεί τον όρο κωμωδία αποφεύγοντας ευκολίες και γελοιότητες, είναι μια ταινία με την οποία θα διασκεδάσετε και μην κοροϊδευόμαστε, τι άλλο να ζητήσουμε τέτοιες εποχές;
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αφεντικά Για Σκότωμα
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Seth Gordon
Πρωταγωνιστές: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Kevin Spacey, Jamie Foxx, P.J. Byrne, Donald Sutherland, Julie Bowen, Lindsay Sloane, Celia Finkelstein, Bob Newhart
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 98'

Επίσημο site:
http://horriblebossesmovie.warnerbros.com/index.html