Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν ο Τόμας ξυπνάει μέσα στον ανελκυστήρα, το μόνο που μπορεί να θυμηθεί είναι το όνομά του. Η μνήμη του είναι ένα κενό.
Δεν είναι όμως μόνος. Όταν ανοίγουν οι πόρτες του ανελκυστήρα ο Τόμας βρίσκεται περικυκλωμένος από πολλά αγόρια που τον υποδέχονται στο Γκλέιντ -ένα μεγάλο, ανοιχτό ξέφωτο που περιβάλλεται από πανύψηλα πέτρινα τείχη.
Όπως ο Τόμας, έτσι και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ούτε γιατί ούτε πώς βρέθηκαν στο Γκλέιντ. Το μόνο που ξέρουν είναι πως κάθε πρωί τα τεράστια τείχη που τους περιβάλλουν, ανοίγουν. Κάθε βράδυ ξανακλείνουν ερμητικά. Και κάθε 30 μέρες ένα καινούριο αγόρι παραδίδεται από τον ανελκυστήρα.
Η άφιξη του Τόμας ήταν αναμενόμενη. Όμως την αμέσως επόμενη μέρα, θα σταλεί ένα κορίτσι -το πρώτο κορίτσι που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Γκλέιντ. Και ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το μήνυμα που έχει να παραδώσει.
Ο Τόμας ίσως να είναι πιο σημαντικός από ό,τι μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μακάρι μόνο να μπορούσε να ξεκλειδώσει τα σκοτεινά μυστικά που είναι θαμμένα στο μυαλό του.

Προσωπική άποψη:
Πάει πολύς καιρός από τότε που έπιασα στα χέρια μου ένα βιβλίο και από τις πρώτες κι όλας αράδες του με στοίχειωσε, στερώντας μου ακόμα και πολύτιμες ώρες ύπνου. Όσο το καλοσκέφτομαι, πρέπει από τους "Αγώνες Πείνας" να υπήρξε ένα ανάγνωσμα που να με προβλημάτισε τόσο έντονα, να έκανε το στομάχι μου να σφίγγεται με κάθε σελίδα που τελείωνα και τελικά, να μη με αφήνει στιγμή να ηρεμήσω. "Το Τεστ", κατάφερε, όχι μόνο να με καθηλώσει από την αρχή μέχρι και το συγκλονιστικό τέλος του αλλά, να με κάνει να κλάψω, να συγκινηθώ, να προβληματιστώ και να προσπαθώ νύχτα μέρα να λύσω τον μεγάλο γρίφο που κρυβόταν πίσω από αυτό, προσπαθώντας μαζί με τους νεαρούς πρωταγωνιστές της ιστορίας να βρω μια λύση, μια διέξοδο που θα με έβγαζε από το μαρτύριο όμως μάταια καθώς, κάθε σκέψη, κάθε υπολογισμός, αποδείχτηκε πως ήταν πολύ λίγος μπροστά στην συγγραφική ευφυΐα του James Dashner.

Ο Τόμας είναι ένα νεαρό αγόρι που ξυπνάει μέσα σε ένα σκοτεινό ασανσέρ, μην μπορώντας να ανακαλέσει τις μνήμες του παρελθόντος γεγονός που δεν του επιτρέπει, ούτε να θυμηθεί ποιος είναι και από που προέρχεται, πολύ περισσότερο πως βρέθηκε εκεί. Όταν το ασανσέρ φτάνει στον προορισμό του βρίσκεται στο Γκλέιντ, ένα μέρος στο οποίο ζει μια ομάδα αγοριών διαφόρων ηλικιών, έχοντας δημιουργήσει μια καλά οργανωμένη κοινότητα. Όμως το Γκλέιντ δεν είναι ένας Παράδεισος. Αντίθετα, είναι μια καλά οργανωμένη Κόλαση όπου κανένας δεν γνωρίζει πως και γιατί βρέθηκε εκεί. Το μόνο που ξέρουν είναι πως οι Δημιουργοί τους έστειλαν εκεί, τα κίνητρά του ωστόσο παραμένουν εξίσου άγνωστα. Έξω από την κοινότητα βρίσκεται ένας Λαβύρινθος και ανάμεσα στα τείχη του κινούνται θανάσιμα πλάσματα με το δυσοίωνο όνομα, Θεριστές, που όχι μόνο δυσκολεύουν το έργο των νεαρών αγοριών να βρουν μια έξοδο που φαντάζει να μην υπάρχει αλλά, και την ίδια τους την ζωή.

Η ζωή στο Γκλέιντ ακολουθεί ρυθμούς ρουτίνας, με τα νεαρά αγόρια να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να επιβιώσουν αλλά, και να βρουν παράλληλα έναν τρόπο διαφυγής. Όλα αυτά τουλάχιστον μέχρι την έλευση του Τόμας αλλά, και την έλευση ενός μυστηριώδους κοριτσιού που έρχεται να διαταράξει τις ισορροπίες φέρνοντας μαζί της ένα μήνυμα αλλαγής, ένα μήνυμα τρομακτικό, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και μιας κατάστασης, έτσι όπως ήταν γνωστή δύο χρόνια τώρα. Και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, τόσο ο Τόμας και οι νέοι του φίλοι και σύμμαχοι δεν λένε να το βάλουν κάτω αφού, μπροστά στον σίγουρο θάνατο δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Άλλωστε, όταν είσαι ήδη καταδικασμένος, τι καλύτερο έχεις να κάνεις από το να παλέψεις, να αγωνιστείς και να ρισκάρεις, προκειμένου να μείνεις αμέτοχος περιμένοντας την θανατική σου καταδίκη; Αν είναι να πέσεις, καλύτερα να το κάνεις ηρωικά, στην μάχη, γιατί τότε θα φύγεις ξέροντας τουλάχιστον ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες.

Ο Dashner δημιουργεί τον δικό του, φανταστικό κόσμο ο οποίος όμως, μέσα από το όλο παράδοξο, έχει στηθεί και λειτουργεί με μια παράξενη και ιδιόρρυθμη ρεαλιστικότητα. Και αντίθετα από άλλες παρόμοιες ιστορίες, δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις και τα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα σε αυτήν γιατί κατά βάθος, δεν απευθύνεται μόνο στο νεανικό κοινό. Δεν αποφεύγει και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αρκετές δόσεις βίας κάνοντας ξεκάθαρο πως όσο γοητευτικό και αν είναι το Γκλέιντ εντός κι εκτός των τειχών του, παραμένει ένας τόπος σκοτεινός κι επικίνδυνος, μια καλοστημένη παγίδα θανάτου όπου οι νεαροί πρωταγωνιστές καλούνται να παίξουν τα πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι όπου θεωρητικά είναι καταδικασμένοι να χάσουν. Ακόμα κι έτσι όμως, και ενάντια στις πιθανότητες, οι άποικοι του Γκλέιντ δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα, ούτε να αφεθούν στην τύχη τους αφού όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ξέρουν πολύ καλά πως υπάρχει και λύση, αρκεί να ανοίξουν τα μάτια και το μυαλό τους προκειμένου να την ανακαλύψουν.

Ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της ιστορίας είναι η γλώσσα που δημιούργησε ο συγγραφέας για τους νεαρούς Γλέιντερς. Μια ιδιαίτερη, αγορίστικη αργκό, ένα άκρως λογικό αλλά κι ευφάνταστο παράλληλα δημιούργημα για μια κοινότητα έξω από τα συνηθισμένα. Έτσι όπως έπρεπε να βρουν τρόπο να επιβιώσουν, έπρεπε παράλληλα να βρουν κι έναν κώδικα επικοινωνίας, κάτι που επιτεύχθηκε στον μέγιστο βαθμό. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολυδιάστατοι και αρκούντως ολοκληρωμένοι, έτσι που ο καθένας χαρακτηρίζεται από τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, επιτρέποντάς μας με περισσή ευκολία να ταυτιστούμε μαζί τους, να τους συμπαθήσουμε ή να τους αντιπαθήσουμε. Όμως το βιβλίο δεν υστερεί καθόλου και σε επίπεδο δράσης η οποία και βρίσκεται σε διαρκή, νευρώδη εξέλιξη από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. "Το Τεστ", δεν είναι τίποτα άλλο από έναν αρρωστημένο γρίφο, μια δοκιμασία που καλούνται να περάσουν και να λύσουν οι νεαροί πρωταγωνιστές προκειμένου να μπορέσουν κάποιοι να ξεχωρίσουν, εξυπηρετώντας απώτερους σκοπούς.

Όπως τα περισσότερα βιβλία του είδους, "Το Τεστ" χρησιμοποιεί το μέλλον για να παρουσιάσει ουσιαστικά μια παρούσα κατάσταση που υποβόσκει. Είναι αν το θέλετε μια αλληγορία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι σε έναν κόσμο που καταρρέει προκειμένου να μπορέσουν να βγουν δυνατοί και έτοιμοι σε μια ενήλικη ζωή που κάθε άλλο παρά ονειρεμένη είναι. Δυνατό, γρήγορο, ευφυές, συγκινητικό και σε πολλές περιπτώσεις σπαραχτικό, "Το Τεστ" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γρίφος, μια διαρκής και αγωνιώδης αναζήτησης μιας λύσης η οποία ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο και που σίγουρα, δεν μπορείς εύκολα να μαντέψεις. Το μυστήριο και αγωνία βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις σελίδες σε όλους το μεγαλείο αφήνοντάς μας με μια πικρή γεύση και με την λαχτάρα να διαβάσουμε την συνέχεια μιας τριλογίας που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για πολύ καιρό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: James Dashner
Μεταφραστής: Μιαούλης Ανδρέας
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-960-6665-44-8