Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από το "Βότανο της αγάπης" ήμουν αγόρι, σκέφτεται. Πριν από το "Βότανο της αγάπης" ήμουν παιδί.
Όταν εμφανίστηκε μέσα από την ομίχλη, τα κόκκινα μαλλιά της φώτισαν το πρωινό του -τη ζωή του ολόκληρη. Αλλά αυτό ήταν πριν.
Τώρα το αγόρι βρίσκεται στο δωμάτιο του. Ένα δεκαεξάχρονο αγόρι που περιμένει ένα τηλεφώνημα. Ελπίζοντας ν' ακούσει ότι όλα ήταν αλήθεια. Ότι όλα ήταν τόσο τέλεια όσο είχε φανταστεί. Όμως το τηλέφωνο παραμένει σιωπηλό.
Το αγόρι εξακολουθεί να περιμένει, καταστρέφοντας ένα ένα όλα τα αντικείμενα που θυμίζουν εκείνη. Σκίζει την κάρτα λεωφορείου στα δύο και μετά στα τέσσερα και... Το τηλέφωνο δε χτυπά.
Το αγόρι ανοίγει την μπαλκονόπορτα και πετάει τη γλάστρα στον κήπο με όλη του τη δύναμη. Δε χτυπά.
Και η κάθε μέρα που πέρασαν μαζί περνάει στο μυαλό του σαν ταινία. Και αναρωτιέται. Τι θα γίνει αν το τηλέφωνο δε χτυπήσει; Θ΄ αξίζει τότε να ζει;

Προσωπική άποψη:
Η Σουηδία έχει να επιδείξει πολλά καλλιτεχνικά ταλέντα. Ανάμεσα σε αυτά, πληθώρα συγγραφέων και λογοτεχνών. Ένας από αυτούς, είναι και ο Per Nilsson, πρώην καθηγητής μουσικής και μαθηματικών ο οποίος, τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει αφιερώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του στην συγγραφή. Τα βιβλία του αφορούν κατά κύριο λόγο νέους και εφήβους αλλά, και όλους εκείνους που παρά το πέρασμά τους στην ενηλικίωση, μπορούν ακόμα να θυμηθούν την αθώα αυτή ηλικία που άφησαν πίσω τους. Άλλωστε όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας, γράφει για όλους εκείνους που μπορούν και ονειρεύονται, για όλους όσους έχουν φαντασία αλλά, και για εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν πως τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους. Τα βιβλία του, αποτελούν έναν διάλογο με τους νέους, μια αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, για την ίδια τη ζωή, τον θάνατο, το μέλλον και στην προκειμένη περίπτωση, για την αγάπη και τον έρωτα.

"Το Βότανο Της Αγάπης" είναι η προσωποποίηση του πρώτου έρωτα, που ο καθένας από εμάς βίωσε κάποια στιγμή στα πρώτα στάδια της ζωής του. Είναι η προσωποποίηση της ανάγκης του ανθρώπου να βιώσει συναισθήματα, να τα εκφράσει με όλη την ειλικρίνεια της εφηβείας και μοιραία, να πληγωθεί εξαιτίας της αφέλειας της ηλικίας αυτής, όπου το πάθος δεν διαχωρίζεται, δεν ελέγχεται και μας αφήνει να παρασυρθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας του ένα δεκαεξάχρονο αγόρι που για πρώτη φορά συναντάει τον έρωτα, έναν έρωτα δυνατό και μοναδικό, έτσι όπως μπορεί να είναι μόνο όταν χαρακτηρίζεται από την φλόγα της πρώτης αγάπης. Είναι ο έρωτας εκείνος που μπορεί να σε απογειώσει, που σε οδηγεί στο να ωραιοποιήσεις την κάθε στιγμή, να θεοποιήσεις το αντικείμενο του πόθου σου και τελικά, ο έρωτας εκείνος που διακατέχεται από απογοητεύσεις, φόβο και ανασφάλεια, μέχρι να σε οδηγήσει στο σημείο της οριστικής συντριβής, στο σημείο εκείνο όπου όλος ο κόσμος είναι πολύ μικρός και δεν σημαίνει τίποτα χωρίς αυτόν που αγαπάς.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε αυτό, το τελικό σημείο, όπου ο δεκαεξάχρονος ερωτευμένος, αδιαφορώντας να μαζέψει τα κομμάτια του, ξεφορτώνεται με την σειρά που βρίσκονται στην λίστα του, όλα εκείνα τα αντικείμενα που του θυμίζουν το κοκκινομάλλικο κορίτσι που τον οδήγησε από την απόλυτη ευτυχία στην βαθύτερη δυστυχία. Κάθε ένα από αυτά, μικρό ή μεγάλο, μας ταξιδεύει στον χρόνο, από την στιγμή που την αντίκρισε για πρώτη φορά, σε εκείνη που μπήκε τελικά στην ζωή του και σε όλες όσες ακολούθησαν για να την οδηγήσουν κατευθείαν στα βάθη της καρδιάς του και από εκεί, στην συντριπτική απώλειά της. Τα συναισθήματα είναι σαφώς εναλλασσόμενα, μεταπηδώντας από την απόλυτη ευφορία στην ολοκληρωτική απόγνωση. Με καθαρό πλέον μυαλό, μελετάει τα σημάδια εκείνα που υπήρξαν και αρνήθηκε να τα δει, εκείνα που είχαν αρχίσει να μετράνε αντίστροφα οδηγώντας την καθημερινότητά του, η οποία προσδιοριζόταν πλέον μόνο από εκείνην, στο τέλος της. Κάθε τι που την θυμίζει και το ξεφορτώνεται, είναι ένα λιθαράκι που τον φέρνει πιο κοντά... αλήθεια, σε τι;

Ο Nilsson απευθύνεται αρχικά στους νέους, σε όλους εκείνους που βιώνουν ή που ετοιμάζονται να βιώσουν μια παρόμοια κατάσταση. Μέσα από ένα σύντομο και ευέλικτο οδοιπορικό, προσπαθεί να τους ετοιμάσει γι' αυτό που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν έτσι ώστε να πάρουν μια ιδέα σχετικά με το πως πρέπει να το χειριστούν ή, για το πως πρέπει να βγουν από τον θρήνο τους αν ήδη βρίσκονται μπλεγμένοι στα δίχτυα ενός ανάλογου δράματος. Μιλάει με ειλικρίνεια, η οποία μπορεί και να φαντάζει σκληρή κάποιες στιγμές ωστόσο, καταφέρνει να μιλήσει απευθείας στην καρδιά μας προκαλώντας μας τελικά συγκίνηση η οποία, είτε πηγάζει από την θλίψη των αναμνήσεων είτε από την συνειδητοποίηση ότι καλώς ή κακώς, έτσι έχουν τα πράγματα, έτσι είναι η ζωή και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Ακόμα και μέσα από τον μεγαλύτερο πόνο μας, κάτι έχουμε να κερδίσουμε με πιο σημαντικό ίσως, πως η ζωή δεν τελειώνει, δεν σταματάει ποτέ αλλά αντίθετα, μας περιμένει να σηκωθούμε, να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να την ακολουθήσουμε.

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να μειώσει την δύναμη της πρώτης αγάπης. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό και άδικο αφού, θέλοντας και μη, η αγάπη αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική που θα βιώσουμε στην ζωή μας. Η εμπειρία της είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει ποιοι θα είμαστε μεθαύριο στις ενήλικες σχέσεις μας. Γιατί μιλάω σαν να είμαι έφηβος; Μα φυσικά επειδή, έστω κι αν πλέον δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, δεν μπορώ να ξεχάσω την δικιά μου πρώτη αγάπη και την συντριβή που αυτή μου προκάλεσε. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του συγγραφέα, να καταφέρει να μιλήσει στις καρδιές των ενήλικων μέσω μιας εφηβικής ιστορίας, ξυπνώντας τις αναμνήσεις που βρίσκονται καλά φυλαγμένες στην καρδιά του. Γρήγορο, ειλικρινές, συγκινητικό μα πάνω απ' όλα, ρεαλιστικό, "Το Βότανο Της Αγάπης" δεν είναι μια ιστορία που δεν ξέρουμε αλλά, αυτό είναι που την κάνει σημαντική. Γιατί είναι στην πραγματικότητα η αφήγηση τους χρονοδιαγράμματος της δικιάς μας, πρώτης ερωτικής περιπέτειας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Per Nilsson
Μεταφραστής: Παπαφίγκου Άννα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 176
ISBN: 960-16-2576-3